Η εταιρεία πληροφορικής Microsoft ανακοίνωσε χθες πως η υπόθεση που αφορά το αίτημα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την παροχή δεδομένων των χρηστών του διαδικτύου θα επιλυθεί τελικώς στα δικαστήρια, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Ομπάμα αποδείχθηκαν άκαρπες.



Η Microsoft και ο γίγαντας του Διαδικτύου Google είχαν προσφύγει τον περασμένο Ιούνιο στην ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, διεκδικώντας το δικαίωμα να κοινοποιούν περισσότερα στοιχεία για τις πληροφορίες σχετικά τα δεδομένα των χρηστών, που αξιώνει να της παρέχονται η κυβέρνηση στα πλαίσια την νομοθεσίας FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act), η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών ξένων υπηκόων από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA).

Οι δύο εταιρείες είχαν δεχθεί έξι φορές να δώσουν περισσότερο χρόνο στην αμερικανική κυβέρνηση να απαντήσει στη δικαστική προσφυγή τους, όμως οι διαπραγματεύσεις «στέφθηκαν από αποτυχία», όπως δήλωσε ο κύριος νομικός σύμβουλος της Microsoft Μπραντ Σμιθ στο προσωπικό του ιστολόγιο.

«Συχνά, η Microsoft κι η Google λαμβάνουν αποστάσεις η μία από την άλλη. Όμως σήμερα, οι δύο εταιρείες βρίσκονται η μία στο πλευρό της άλλης. Εκτιμούμε πως, βάσει του Αμερικανικού Συντάγματος, έχουμε το δικαίωμα να μοιραζόμαστε περισσότερες πληροφορίες με το μεγάλο κοινό», επεσήμανε ο Σμιθ.

Οι δύο γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ επιθυμούν να μπορούν να προσφέρουν στους χρήστες του διαδικτύου μία ευρύτερη εικόνα του τύπου των πληροφοριών που ζητεί από τους παρόχους η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Σμιθ επιπλέον έκρινε ανεπαρκή την πρωτοβουλία του επικεφαλής των 16 αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος την Πέμπτη δεσμεύθηκε ότι κάθε χρόνο θα δημοσιεύει «μία γενική αναφορά» των δραστηριοτήτων τους για την παρακολούθηση των επικοινωνιών και αξίωσε να κοινοποιούνται περισσότερες λεπτομέρειες, φερ’ ειπείν για τον αριθμό των αιτήσεων σχετικά με πληροφορίες που αφορούν με τα ηλεκτρονικά μηνύματα, το περιεχόμενο και τον λόγο των αιτήσεων αυτών, κ.ο.κ.

«Είναι δυνατόν να κοινοποιούνται δημοσίως αυτές οι πληροφορίες δίχως να εγείρεται κάποιο πρόβλημα για την ασφάλεια», υποστήριξε ο Σμιθ. «Μετά την αποτυχία των προσφάτων διαπραγματεύσεων, εμείς θα κινηθούμε δικαστικά», πρόσθεσε.

Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών Ιντερνέτ διαβεβαιώνουν πως παρέχουν πληροφορίες για τους χρήστες μόνον κατόπιν επίσημης δικαστικής εντολής, υποστηρίζοντας πως συμμορφώνονται πλήρως με τη βούληση των αμερικανικών αρχών.

Οι τελευταίες υποστηρίζουν πως οι παρακολουθήσεις είναι νόμιμες κι έχουν συντελέσει στην αποτροπή δεκάδων τρομοκρατικών πληγμάτων.

tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top