Ένας υπολογιστής χωρίς να συντηρείται αργά η γρήγορα θα αρχίσει να κολλάει, να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και δυστυχώς μετά απο καιρό να καίγονται διάφορα εξαρτήματα. Διαβάστε παρακάτω κάποια βασικά βήματα που πρέπει να κάνετε για να έχετε τον Υ/Η σας όπως τον αγοράσατε!








Κρατήστε BACKUP

Το πιο σημαντικό απο όλα! Ότι κι αν πάθει ο Υ/Η σας θα χάσετε ίσως κάποια χρήματα, αν δεν κάνετε back-up μπορεί να χάσετε αρχεία, δεδομένα που ίσως προσπαθούσατε μια ζωή να τα φτιάξετε. Χρονοβόρα Project που ίσως σας στοιχίσουν πολλά. Οπότε, Rule1 κρατάμε Back-Up κάθε εβδομάδα, μια φορά την εβδομάδα σκανάρουμε τον Υ/Η μας απο φακέλους Μουσική, Εικόνες, Βίντεο, Έγγραφα, Desktop και όπου αλλού εργαζόμαστε και οτιδήποτε χρήσιμο υπάρχει το κάνουμε copy αλλά που;
BackUp μπορούμε να κάνουμε σε οποιοδήποτε δίσκο θέλουμε. Υπάρχει προγράμματα που το κάνουν αυτόματα αλλά δεν θα τα αναλύσουμε αυτά. Οπότε αν έχετε εξωτερικό σκληρό δίσκο προτιμήστε τον! Αλλιώς η πιο εύκολη λύση είναι σε ένα USB. Όμως μιας και αυτά είναι συσκευές μπορεί να χαλάσουν οπότε όταν λέμε κρατάμε BackUp δεν χρησιμοποιούμε "Αποκοπή" αλλά "Αντιγραφή"!
Τέλος, αν Γεμίζει ο δίσκος σας, η το USB σας, συμπιέστε τα αρχεία σε zip, tar μορφή για να ελευθερώσετε χώρο!

Εγκατάσταση Antivirus

Το Antivirus είναι κάτι αναγκαίο σήμερα! Δεν πιστεύω να υπάρχει Υ/Η που να μην έχει ένα εγκατεστημένο. Στο σημείο αυτό ας αναφέρουμε οτι ΔΕΝ χρειάζονται δύο και παραπάνω antivirus. Υπάρχουν πολλοί που φοβούνται τους ιούς και λένε "Θα βάλω το καλύτερο, θα βάλω ίσως δυο κτλ". Well, το μόνο σίγουρο είναι οτι δεν έχουν ιδέα τι πρέπει να κάνουν. Το Antivirus είναι φτιαγμένο για να σκανάρει και να εντοπίζει τους ιούς, αυτό σημαίνει πως αν εγκαταστήσετε δυο τότε πολύ απλά θα μπερδευτούν μεταξύ τους και ίσως να μην βρουν τίποτα.

Κάτι που πρέπει να ξέρετε είναι οτι ένα Antivirus έχει Real-Time protection και background protection. Τι σημαίνει αυτό...Real time protection είναι οτι μας παρέχει προστασία ότνα εμείς σερφάρουμε στο Internet και παίζουμε παιχνίδια. Χωρίς να κάνουμε και να ενεργοποιήσουμε τίποτα. Background protection σημαίνει οτι μπορούμε ανα πάσα στιγμή να ανοίξουμε το interface του Antivirus και να σκανάρουμε τους δίσκους μας!

Η φήμη οτι "τα επι-πληρωμής είναι καλύτερα". ΟΧΙ. Υπάρχει τόσος κόσμος που πηγάινει και αγοράζει και αν σκεφτείτε λίγο τον λόγο θα καταλάβετε. Είναι φτιαγμένη όλη η ιστορία για να υπάρχει κίνηση στην αγορά. Συγκρίνετε ένα επι-πληρωμής και ένα δωρεάν να δείτε τι σας προσφέρουν και τα δυο.

το προεγκατεστημένο Antivirus...όταν αγοράζετε έναν υπολογιστή συνήθως υπαχει ένα προεγκτεστημένο antivirus το οποίο το αφαιρούμε τελειώς :) το σύστημά μας το φτιάχνουμε εμείς και δεν δεχόμαστε προσφορές-προγράμματα κτλ.

Τέλος καλό είναι να σκανάρουμε μια φορά την εβδομάδα για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και οι ιοί δεν είναι αυτό που φαντάζεται ο περισσότερος κόσμος. Μεταδίδονται μέσω του Internet, ΑΝ προσέχετε σε τι ιστοσελίδες πηγαίνετε δεν θα κολλήσετε τίποτα και δεν χρειάζεστε καμιά προστασία απο κανένα antivirus. Δείτε παρακάτω μια λίστα με δωρεάν antivirus

Εγκατάσταση Firewall

Υπάρχουν διάφορα firewall στην αγορά άλλα free και άλλα επι πληρωμής, ωστόσο το firewall των windows είναι μια χαρά. Δεν χρειάζεται αν εγκαταστήσετε κάποιο άλλο και ειδικά αν έχετε laptop μιας και θα καταναλώνει πολλούς πόρους απο το σύστημά σας! Ως πόροι θεωρούμε ισχύ απο τον επεξεργαστή, RAM κοκ.

Ανασυγκρότηση των δίσκων

Ο σκληρός δίσκος δεν έχει αυτόματη ανασυγκρότηση! Τι είναι αυτό; Γιατί να το κάνετε; Οκ, λίγη θεωρία...ο σκληρός δίσκος μας (εξαιρώ την νέα τεχνολογία ονόματι SSD) δουλεύει ως εξής: Είναι ένα στρογγυλό δισκάκι που έχει απο το κέντρο προς τα έξω έχει τροχιές όπως οι δίσκοι των pickup παλιά και κάθετες γραμμές (νοητές). Δεν έχει τόσο πολύ σημασία αυτό αλλά το ότι υπάρχει μια κεφαλή που κινείται γύρω γύρω συνέχεια, όταν γράφετε κάτι στον δίσκο(δημιουργία αρχείου) γεμίζει ένα block ένα κομματάκι κάπου σε μια τροχία. Συνεχίζετε και γράφετε και συνεχίζει και γεμίζει. Αν κάποια στιγμή διαγράψετε κάτι τότε θα μείνει κενό. Δεν θα συμπικνωθούν. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει κενά σε όλο τον δίσκο ονόματι fragments. Και τι με αυτό; Ο δίσκος λειτοργεί μηχανικά δηλαδή με κεφαλή που κινείται όχι με ηλεκτρισμό όπως οι RAM. Άρα, αν υπάρχουν κενά θα αργεί να ψάξει κατι που θέλεται, ένα άνοιγμα του αρχείου, μια αναζήτηση οτιδήποτε. Υπάρχουν προγράμματα που σβήνουν αυτα τα κενά όπως το defraggler. Κατεβάστε το απο εδώ και τρέξτε το! Link: defraggler

Εγκατάσταση Antimalware

Εκτός απο τους ιούς υπαχουν και τα malware/spyware κτλ. Δηλαδή προγράμματα που δεν σου καταστρεουν τον υπολογιστή αλλά μπορεί να στέλνουν τους κωδικούς σου στο facebook κάπου, μπορεί να βλέπουν που συνδέεσαι κτλ. Κατεβάστε το Malwarebytes Antimalware και σκανάρετε τον υπολογιστή σας μια φορά την εβδομάδα με αυτό. Link: malwarebytes

Αφήστε το σχόλιο σας παραάτω  για οτιδήποτε δεν είναι σαφές :)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top