Εκλογές σε 15 περιφέρειες θα έχουμε σε περίπτωση ομαδικής παραίτησης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, η οποία έχει 18 εκλεγμένους βουλευτές.
Σε ποιες περιφέρειες θα στηθούν κάλπες

1. Α΄Αθηνών: Μιχαλολιάκος Νικόλαος

2.Β΄Αθηνών: Ζαρούλια Ελένη, Γερμενής Γεώργιος, Παναγιώταρος Ηλίας

3. Αιτωλίας και Ακαρνανίας: Μπαρμπαρούσης Κωνσταντίνος

4. Αττικής: Κασιδιάρης Ηλίας

5. Αχαϊκός: Αρβανίτης - Αβράμης

6. Ευβοίας: Μίχος Νικόλαος

7. Α' Θεσσαλονίκης: Γρέγος Αντώνιος

8. Β' Θεσσαλονίκης: Ζησιμόπουλος Πολύβιος

9. Κορινθίας: Μπούκουρας Ευστάθιος

10. Λαρίσης: Αλεξόπουλος Χρυσοβαλάντης

11. Μαγνησίας: Ηλιόπουλος Παναγιώτης

12. Μεσσηνίας: Κουκούτσης Δημήτριος

13. Α' Πειραιώς: Κούζηλος Νικόλαος

14. Β' Πειραιώς: Λαγός Ιωάννης

15. Σερρών: Ματθαιόπουλος Αρτέμιος

Παππάς Χρήστος: Βουλευτής Επικρατίας

Τι προβλέπει ο εκλογικός νόμος

Οπως προβλέπεται στο άρθρο 104 του εκλογικού νόμου εκεί που υπάρχει μια κενή έδρα, πλειοψηφεί ο πρώτος κατά σειρά ψήφων προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που παίρνει την σχετική πλειοψηφία στο σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων. Αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες όπου έχουμε πάνω από μια κενές θέσεις προς αναπλήρωση (όπως στην Β' Αθηνών, όπου η Χ.Α. εξέλεξε τρείς βουλευτές: Ελ. Ζαρούλια, Γ. Γερμενή και Ηλ. Παναγιώταρο), η αναλογική κατανομή των εδρών στους συνδυασμούς που έρχονται πρώτοι στην σειρά ψήφων δεν αφήνει περιθώρια στην οργάνωση του κ. Μιχαλολιάκου να επανεκλέξει βουλευτή.

Μοναδικό ερώτημα που υπάρχει είναι τι θα γίνει με την μια έδρα που κατέχει η Χ.Α. στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, την οποία κατέχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Παππάς. Εδώ οι απόψεις διίστανται με επικρατέστερη, πάντως, την άποψη των συνταγματολόγων που θεωρούν ότι μένει κενή, αφού δεν προκηρύσσονται εθνικές εκλογές και η Βουλή θα αριθμεί 299 βουλευτές. Μια άλλη άποψη θεωρεί ότι η κενή έδρα μπορεί να αναπληρωθεί από το κόμμα το οποίο θα έρθει πρώτο σε ψήφους στις 15 εκλογικές περιφέρειες που θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές, σενάριο ωστόσο που δεν μπορεί να σταθεί εύκολα.

voria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top