Από αυτό το φθινόπωρο χάνει το δικαίωμα επιδότησης ο άνεργος που είχε επιδοτηθεί για 450 ημέρες (18μήνες) τα 4 τελευταία χρόνια.

Χωρίς επίδομα ανεργίας θα μείνουν από αυτό το φθινόπωρο πάνω από το 50% των εποχικά απασχολούμενων που είχαν επιδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ την προηγούμενη τετραετία συνολικά για 450 ημέρες (18 μήνες) ενώ οι υπόλοιποι θα δικαιούνται να λάβουν επίδομα για όσες ημέρες και μήνες υπολείπονται από το συγκεκριμένο όριο.

Την ανατροπή (που εντάσσεται στο πλαίσιο περιορισμού της δαπάνης για παθητικά μέτρα κατά της ανεργίας) φέρνει η πρώτη εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 3986/11 που ήδη αρχίζει να υλοποιεί ο ΟΑΕΔ λόγω της έναρξης της περιόδου υποβολής αιτήσεων από εποχιακά απασχολούμενους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΟΑΕΔ ολόκληρη την περίοδο της επιδότησης κινδυνεύουν να χάσουν κυρίως παλαιοί ασφαλισμένοι οι οποίοι, απασχολούμενοι κάθε χρόνο για 4 ή 5 μήνες και επιδοτούμενοι για 6 και 7 μήνες, έχουν ξεπεράσει το πλαφόν των 450 ημερών επιδότησης. Μια άλλη κατηγορία εποχιακά απασχολούμενων και επιδοτούμενων ενδέχεται να λάβει επίδομα ανεργίας για μικρότερη χρονική περίοδο, δηλ τη διαφορά μέχρι τη συμπλήρωση των 450 ημερών επιδότησης στην 4ετία ενώ κανονικά θα επιδοτηθούν, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας και ασφάλισης, οι νέοι. Το καθεστώς γίνεται, πάντως, αυστηρότερο από την 1/1/2014 καθώς τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν θα μπορούν να είναι περισσότερα των 400 (συνολικά 16μήνες εποχιακής επιδότησης στην 4ετία) καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη την τακτική της απασχόλησης για λίγους μήνες και της επιδότησης για τους υπόλοιπους του έτους.

ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Το βασικό επίδομα ανεργίας, μετά τη μείωση του κατώτατου μισθού με το οποίο είναι συνδεδεμένο, έχει καθοριστεί από τις 12 Μαρτίου του '12 στα 360 ευρώ (το ποσό προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε μέλος της οικογένειας) ενώ τα ειδικά εποχιακά βοηθήματα που καταβάλλονται ως «έξτρα» επιδότηση σε εποχιακά απασχολούμενους, πέραν της τακτικής επιδότησης που χάνεται για πολλούς, είναι 458,15 ευρώ για τους προερχόμενους από τον κλάδο του επισιτισμού ? τουρισμού και 678 ευρώ για τους οικοδόμους. Η διάρκεια της επιδότησης, ανάλογα με τις ημέρες ασφάλισης είναι από 5 μήνες-12 μήνες και μόνο για άνεργους πάνω από 12 μήνες ηλικίας 45- 65 ετών με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 προσαυξανόμενο κατά 587 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο καταβάλλεται για 1 χρόνο ειδικό επίδομα 200 ευρώ (από 1/1/2014, με βάση το μνημονιακό νόμο 4093/12 κατεβαίνει στα 10.000 ευρώ το εισόδημα και διευρύνονται τα ηλικιακά όρια από 20 - 66 ετών).


e-go.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top