Τον τάφο μιας από τις ισχυρότερες γυναίκες στην ιστορία της Κίνας, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι.....



Πρόκειται για την Σανγκουάν Γουανέρ, που έζησε από το 665 μέχρι το 710, όταν τη χώρα κυβερνούσε η δυναστεία των Τανγκ.

Την ανακάλυψη πραγματοποίησαν κινέζοι αρχαιολόγοι κοντά στο αεροδρόμιο της Σιανγιάνγκ, στα βόρεια της επαρχίας Σαανσί. Η ταυτότητα της γυναίκας επιβεβαιώνεται από μια επιτύμβια πλάκα, ενώ ο τάφος περιέχει θόλους και κεραμικά άλογα.

«Η ανακάλυψη του τάφου με την επιτύμβια πλάκα είναι πολύ σημαντική για τη μελέτη της δυναστείας των Τανγκ», σχολίασε ο ιστορικός Ντου Γουενγιού. Σύμφωνα με τον ίδιο, στον τάφο δεν βρέθηκε κανένα χρυσό ή ασημένιο αντικείμενο, ούτε ολόκληρα οστά.

Η Σανγκουάν Γουανέρ ήταν στενή σύμβουλος της πρώτης γυναίκας αυτοκράτειρας Γου Τζετιάν. Είχε παντρευτεί το γιο της αυτοκράτειρας, ενώ διατηρούσε σχέσεις τόσο με τον εραστή της ισχυρής γυναίκας, όσο και με τον ανιψιό της!

Η δυναστεία των Τανγκ κλυδωνίστηκε από μια σειρά πραξικοπημάτων, δολοφονιών και ερωτικών μηχανορραφιών. Έτσι, ο σύζυγος της Σανγκουάν Γουανέρ, πρίγκιπας Λι Σιάν, έγινε για μικρό χρονικό διάστημα αυτοκράτορας, προτού δολοφονηθεί από την πρώτη σύζυγό του, που σφετερίστηκε το θρόνο.

Αυτή εκδιώχθηκε από το Λι Λονγκγί, τον έβδομο αυτοκράτορα της δυναστείας των Τανγκ. Ο ίδιος καταδίκασε σε θάνατο τη σφετερίστρια καθώς και τη Σανγκουάν Γουανέρ, και κυβέρνησε την Κίνα επί 43 χρόνια με το όνομα Τανγκ Σουανζόνγκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τάφος ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, γεγονός που ενδέχεται να οφείλεται σε επίσημη καταστροφή που οργανώθηκε σε μεγάλη κλίμακα, όπως σημείωσε ο ερευνητής Γκενγκ Κινγκάνγκ.

Η Σανγκουάν Γουανέρ, η ζωή της οποίας μεταφέρθηκε στην κινεζική τηλεόραση τη δεκαετία του 1990, ήταν επίσης γνωστή για την ποίησή της.

Δείτε φωτογραφίες από τον τάφο, καθώς και ένα πορτραίτο της πρώτης γυναίκας αυτοκράτειρας, Γου Τζετιάν…















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top