«Εμφύλιο» έχει προκαλέσει στην δικομματική κυβέρνηση η συζήτηση για την άρση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, με αρκετούς βουλευτές τόσο από την ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ να διαφωνούν στο μέτρο και να απειλούν ακόμη και με εκλογές.

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού του κύματος αντιδράσεων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη θέσπιση τεσσάρων κοινωνικών κριτηρίων για την προστασίας των φτωχών στρωμάτων προκειμένου να μην προκληθεί αναβρασμός τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία.
Ταυτόχρονα ωστόσο, η κυβέρνηση προχωρά από την 1η Ιανουαρίου του 2014 στη θέσπιση της πενταετούς προστασίας από τους πλειστηριασμούς. Η κίνηση αυτή σύμφωνα με το Εθνος, οδηγεί στο να βγουν στο «σφυρί» το πολύ 25.000 ακίνητα, για τα οποία αν και είχαν ξεκινήσει από το 2008 οι διαδικασίες, δεν ολοκληρώθηκαν λόγω της τότε νομοθετικής ρύθμισης. Επομένως κάθε χρόνο θα «ξεπαγώνουν» τα ακίνητα κάθε χρονιά μετά το 2008 (π.χ. Το 2015 θα βγουν στο «σφυρί» τα ακίνητα του 2009).
Εκτός από το πενταετές όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση εξετάζει και τέσσερα κοινωνικά κριτήρια προκειμένου να προστατεύονται τα φτωχότερα στρώματα:
  • Μειώνεται στις 150.000 από τις 200.000 ευρώ το ύφος της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας που θα προστατεύεται.
  • Θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος του ανεξέλεγκτου δανείου για την προστασία του ακινήτου
  • Ανεργοι, πολύτεκνοι, δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα δεν κινδυνεύουν να βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι τους
  • Οσοι εντάσσονται σε προγράμματα ρυθμίσεων των δανείων τους κι εφόσον είναι συνεπείς σε αυτά θα προστατεύονται από πλειστηριασμούς

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top