Νέα αποκάλυψη του Guardian σχετικά με το πρόγραμμα παρακολουθήσεων από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ο ρόλος της Microsoft.
--> Τι απαντά η εταιρεία

Σε άλλη μια αποκάλυψη σχετικά με το πρόγραμμα παρακολουθήσεων από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προχώρησε την Πέμπτη ο Guardian.
Με την αγαστή συνεργασία της Microsoft οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν τους χρήστες του διαδικτύου, παρακάμπτοντας ακόμη και την κρυπτογράφηση της ίδιας της εταιρείας, όπως αποκαλύπτει σε σημερινό, αποκλειστικό της δημοσίευμα, η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Όπως αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα, η Microsoft συνεργαζόταν στενά με τις αμερικανικές αρχές επιτρέποντας τους, μεταξύ άλλων, να επεμβαίνουν στην κωδικοποίηση των e-mail.
Τα "καυτά" έγραφα του Σνόουντεν
Επικαλούμενη άκρως απόρρητα ντοκουμέντα, τα οποία αποκάλυψε ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν" αναφέρει πως η Microsoft εργάσθηκε μαζί με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και την NSA για να διευκολύνει την πρόσβαση μέσω του Prism - πρόγραμμα συγκέντρωσης δεδομένων το οποίο αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα από την βρετανική εφημερίδα - στην υπηρεσία αποθήκευσης δεδομένων SkyDrive.
Η Microsoft βοήθησε επίσης το πρόγραμμα Prism να συγκεντρώσει βίντεο και ηχητικές εγγραφές συνομιλιών που έγιναν μέσω του Skype, της online υπηρεσίας συζήτησης της Microsoft, προσθέτει η εφημερίδα.
Απάντηση της Microsoft
Η Microsoft είχε ανακοινώσει προηγουμένως πως δεν προσέφερε στην NSA άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες για τους χρήστες. Χθες Πέμπτη επανέλαβε ότι δίνει δεδομένα των πελατών μόνον ανταποκρινόμενη σε νόμιμα αιτήματα της κυβέρνησης.
"Για να το ξεκαθαρίσουμε, η Microsoft δεν παρέχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση πρόσβαση έμμεση ή άμεση σε SkyDrive, Outlook.com, Skype ή οποιοδήποτε προϊόν της εταιρίας" αναφέρεται στη δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εταιρίας.
"Όταν αναβαθμίζουμε ή ενημερώνουμε προϊόντα, δεν απαλλασσόμαστε από την ανάγκη να συμμορφωνόμαστε με παρούσες ή μελλοντικές νόμιμες απαιτήσεις" ενώ υποστηρίζει ότι παρέχει στοιχεία πελατών μόνο μετά από κυβερνητικές εντολές και για συγκεκριμένους χρήστες ή λογαριασμούς.
Οι εταιρείες Facebook Inc, Google Inc και Microsoft έχουν καλέσει δημοσίως τις αμερικανικές αρχές να τους επιτρέψουν να αποκαλύψουν τον αριθμό και την έκταση των αιτημάτων παρακολούθησης που έχουν δεχθεί, αφού ντοκουμέντα που διέρρευσαν στις εφημερίδες "Ουάσινγκτον Ποστ" και "Γκάρντιαν" έδειξαν πως είχαν δώσει στην κυβέρνηση "απ' ευθείας πρόσβαση" στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους στο πλαίσιο του προγράμματος Prism της NSA.
Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένη ανησυχία και έρευνες του Κογκρέσου για τους στόχους και το εύρος της συγκέντρωσης πληροφοριών.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, η Guardian αποκάλυψε ότι η NSA ισχυρίστηκε ότι είχε απευθείας πρόσβαση μέσω του προγράμματος Prism στα στυστήματα πολλών μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, όπως οι Microsoft, Skype, Apple, Google, Facebook και Yahoo.

ΠΗΓΗ: Guardian, ΑΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top