Τη συμφωνία της με την Κίνα στο ζήτημα της επιβολής δασμών στα κινεζικά φωτοβολταϊκά που εισάγονται στη Γηραιά Ήπειρο ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Ο Επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουχτ έκανε λόγο για επίτευξη “φιλικού συμβιβασμού που επεδίωκαν και τα δύο μέρη” και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λύση θα συμβάλλει “στη σταθεροποίηση της ηλιακής αγοράς στην Ευρώπη και θα προστατεύσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού (ντάμπινγκ)”.

Η λύση στα φωτοβολταϊκά απέτρεψε τη διεύρυνση της εμπορικής διαμάχης και σε άλλους κλάδους καθώς το Πεκίνο έβαλε στο δικό του στόχαστρο το εισαγόμενο στην Κίνα ευρωπαϊκό κρασί, το πολυκρυσταλλικό πυρίτιο, αλλά και τα αυτοκίνητα πολυτελείας.

Η συμφωνία ήρθε επτά εβδομάδες μετά την επιβολή προσωρινών δασμών ύψους 11,8% από τις Βρυξέλλες, οι οποίοι θα διαμορφώνονταν στο 47,6% από τις 6 Αυγούστου και μετά σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης.

Τα κινεζικά προϊόντα έχουν καταλάβει μερίδιο αγοράς της τάξης του 80% λόγω χαμηλού κόστους, την ώρα που η Κομισιόν κατηγόρησε την Κίνα ότι οι αθέμιτες πρακτικές της κόστισαν 25.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Η Επίτροπος Ντε Γκουχτ δεν ανακοίνωσε τα οικονομικά δεδομένα του συμβιβασμού, ωστόσο η Wall Street Journal και οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές της ΕΕ, κάνουν λόγο για δασμό της τάξης των 52 λεπτών του Ευρώ ανά Βατ επί των εισαγωγών φωτοβολταϊκών πάνελ που παράγουν έως 7 Γιγαβάτ ετησίως.

Δασμοί θα επιβληθούν και στα μεγαλύτερα πάνελ χωρίς να έχουν διαρρεύσει περαιτέρω στοιχεία.

Τα 52 λεπτά είναι πολύ χαμηλότερα από τα 70 περίπου λεπτά που επιδίωκαν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές εξοπλισμού που κινήθηκαν πρώτοι κατά των Κινέζων υπό την ένωση 40 κατασκευαστών EU ProSun.

Την επίτευξη της συμφωνίας χαιρέτισε και το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

econews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top