Eνα εξαιρετικό πιάτο, ελαφρύ, γευστικό και αρωματισμένο με την ιδιαίτερη προσωπικότητα του πορτοκαλιού.
Aπό τον Ηλία Μαμαλάκη
Ένα εξαιρετικό πιάτο, ελαφρύ, γευστικό και αρωματισμένο με την ιδιαίτερη προσωπικότητα του πορτοκαλιού. Συνοδεύστε το με λευκό ρύζι, με σαλάτα βραστών ή ψητών λαχανικών, αλλά και με βραστά χόρτα.
Ένα εξαιρετικό πιάτο, ελαφρύ, γευστικό και αρωματισμένο με την ιδιαίτερη προσωπικότητα του πορτοκαλιού. Συνοδεύστε το με λευκό ρύζι, με σαλάτα βραστών ή ψητών λαχανικών, αλλά και με βραστά χόρτα.
Υλικά για 4 άτομα:
- 4 τσιπούρες (300γρ. περίπου η καθεμία) ή 1 μεγάλη 1.200 – 1.500γρ.
- 2-3 τρυφερά κλαράκια σέλερι, μαζί με τα φυλλαράκια τους
- 2 καρότα
- 2 πορτοκάλια σε λεπτές φέτες
- 1 πορτοκάλι ξύσμα και χυμός
- ½ φλιτζάνι κρασί λευκό, ξηρό
- 5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κλαράκια θυμάρι
- λίγο δεντρολίβανο
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε τις τσιπούρες ή ζητάτε από τον ιχθυοπώλη να τις καθαρίσει αντί για εσάς, τις πλένετε και τις αφήνετε να στραγγίσουν μέσα σε σουρωτήρι για 1ώρα στο ψυγείο.
Κάνετε δύο χαρακιές στην πλάτη (και στις δύο πλευρές) του ψαριού ή μία αν τα ψάρια είναι μικρά.
Αλατοπιπερώνετε τις κοιλιές των ψαριών και βάζετε μέσα στις κοιλίτσες τους ροδέλες πορτοκαλιού.
Απλώνετε στο ταψί το σέλερι, τα καρότα και τις υπόλοιπες ροδέλες πορτοκαλιού. Πασπαλίζετε με δεντρολίβανο και θυμάρι και τοποθετείτε από πάνω τα ψάρια. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε τα ψάρια με ξύσμα πορτοκαλιού, περιχύνετε με το λάδι, το κρασί και το χυμό από το πορτοκάλι.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C για 20-25 λεπτά (40 λεπτά για τη μεγάλη τσιπούρα). Τα περιχύνετε κάθε τόσο με το ζουμί του φούρνου.
Όταν ψηθούν τα ψάρια, τα φιλετάρετε και τα συνοδεύετε με άσπρο πιλάφι.
Γαρνίρετε τα πιάτα με ροδέλες πορτοκαλιού.
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Elena Jeffrey
protothema.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!