Το πρώτο καταγεγραμμένο περιοδικό με ύλη που ενδιαφέρει αποκλειστικά τη γυναίκα ήταν του Καμπούρογλου με τίτλο "Η ΕΥΤΕΡΠΗ". Κυκλοφόρησε το 1847, ήταν 15νθήμερο και αφιέρωνε πολλές σελίδες για τα γυναικεία προβλήματα. Στην ομάδα συγγραφής μεταξύ άλλων ήταν ο Δραγούμης, ο Ραγκαβής, ο Παπαρηγόπουλος.



Το περιοδικό περιείχε συμβουλές για το νοικοκυριό, συνταγές μαγειρικής και ειδικό τμήμα για "τα μοδέλα του συρμού". Οταν πρωτοκυκλοφόρησε το περιοδικό υπήρχαν πολλά πικρόχολα σχόλια από τον ανδρικό Τύπο της εποχής.





"Η ΕΥΤΕΡΠΗ" έκλεισε το 1854.


Το 1862 κυκλοφόρησε ένα άλλο περιοδικό που έφερε τον τίτλο "ΜΗΤΗΡ Η ΦΙΛΟΣΤΟΡΓΟΣ". Εκδότης ήταν η Αιμιλία Λεοντιάς. Τα άρθρα που περιείχε είχαν σχέση με το ρόλο της γυναίκας σαν μητέρας, συζύγου και αδελφής.

Το 1870 κυκλοφόρησε η εβδομαδιαία γυναικεία επιθεώρηση "ΕΥΡΥΔΙΚΗ". Εκδίδεται από την Αμαλία Κτενά, Λεοντιάδα, στην Κωνσταντινούπολη από το 1870 μέχρι το 1873. Τον πρώτο χρόνο εκδιδόταν σε εβδομαδιαία βάση, το δεύτερο σε πενθήμερη και τον τρίτο σε δεκαπενθήμερη. Το περιοδικό αυτό δεν περιοριζόταν στα όρια του ελλαδικού χώρου.

Ενημέρωνε τις αναγνώστριές του για τις γυναικείες κινητοποιήσεις στις Η.Π.Α. ενάντια στον πόλεμο. Το περιοδικό συνάμα πρότεινε την ίδρυση ενός γυναικείου συλλόγου στην Κωνσταντινούπολη με στόχο την προώθηση των γυναικείων θέσεων.

Το 1867 "Η Θάλεια" ήταν μηνιαίο περιοδικό, που εξέδιδε στην Αθήνα η Πηνελόπη Λαζαρίδου. Κυκλοφόρησε για 8 μήνες. Όλα τα άρθρα του περιοδικού ήταν ανυπόγραφα. Τα θέματα που διαπραγματευόταν το περιοδικό ήταν τα εξής:
Ο προορισμός του γυναικείου φύλου, η θέση του στην οικογένεια, η ανατροφή και η εκπαίδευση των γυναικών, η θέση των γυναικών τα αρχαιότερα χρόνια, η συμπεριφορά των γυναικών, οι ομοιότητες των δύο φύλων. Επίσης περιέχονταν και κάποιες βιβλιογραφίες

Το περιοδικό που τάραξε τα νερά και άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του, ως καθαρά γυναικείo έντυπο, πρέπει να θεωρηθεί "Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ", με εκδότες τους Κωνσταντινοπολίτες Απόστολο και Ευανθία Σεμβερλή. "Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ" κυκλοφόρησε το 1872, ήταν πολυτελέστατο περιοδικό με μεγάλο σχήμα, πολλές εικόνες και θαυμάσια σχέδια, αποτυπωμένα επάνω σε εξαιρετικής ποιότητας χαρτί.

Είχε θέματα για ένδυση γυναικών, κεντήματα, για κομμώσεις, παπούτσια και άλλα αξεσουάρ που χαρακτήριζαν τη μόδα της εποχής. Τα έξοδα του περιοδικού "ΠΗΝΕΛΟΠΗ" γι' αυτή την εμφάνιση που είχε ήταν πολύ μεγάλα και δυστυχώς και αυτό έκλεισε μόλις μετά από πέντε μήνες.

Το 1873 κυκλοφόρησε στην Αθήνα το περιοδικό "ΕΥΑ". Ουσιαστικά αυτό ήταν μια μικρή τετρασέλιδη εφημερίδα και έζησε μόλις πέντε μήνες. "Η ΕΥΑ" ήταν περισσότερο σατυρική εφημερίδα και απευθυνόταν αποκλειστικά στις γυναίκες με κουτσομπολιά και σχόλια για τις κυρίες της εποχής.

Το 1875 εμφανίστηκε "Η ΚΟΡΙΝΝΑ" , και το 1877 κυκλοφορεί το περιοδικό "ΑΝΘΩΝ" που έβγαινε κάθε Κυριακή. O "ΑΝΘΩΝ" κυκλοφόρησε συνολικά σε δεκατέσσερα μόλις φύλλα και διέκοψε την έκδοσή του, αντιμετωπίζοντας μεγάλες δυσκολίες.

΄Ενα άλλο εβδομαδιαίο περιοδικό δημιουργείται το 1877 με τίτλο "Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ". Η ύλη του είναι περισσότερο φιλολογική. Με τον ίδιο τίτλο κυκλοφόρησε άλλο ένα σχετικό περιοδικό το 1893 από τον Χρυσανθόπουλο.
"Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ" γνώρισε και αυτή την παρακμή πολύ γρήγορα για οικονομικούς λόγους. Στην αρχή περιόρισε τις σελίδες του από τις 16 που είχε, στις 8 και το 1894 έκλεισε.

"1896 Η Πλειάς "
"Η Πλειάς" ήταν το μέσο δημοσίευσης των ιδεών του συλλόγου κυριών ''Εργάνη Αθήνα'', που ιδρύθηκε το 1896. Το περιοδικό αυτό κυκλοφορούσε τρεις φορές το χρόνο από το 1896 μέχρι το 1900.


Το 1887 σημειώνεται ίσως το καλύτερο γυναικείο περιοδικό που είχε γραφτεί μέχρι εκείνη την περιοχή. 'Ηταν "Η ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ" της Καλλιρρόης Παρρέν. Φεμινίστρια, πρωτοπόρος στον κοινωνικό αγώνα για τις γυναίκες.

Η Ελληνίδα αυτή, με καταγωγή από το Ρέθυμνο, ίδρυσε το 'Ασυλο Ανιάτων, το Πατριωτικό ΄Ιδρυμα και το Λύκειο Ελληνίδων.

Οι αναγνώστριες, οι οποίες έφταναν τις 5000, αριθμός όχι και τόσο ευκαταφρόνητος για εκείνη τη χρονική περίοδο ήταν παθιασμένες με το περιοδικό και το διάβαζαν σταθερά για πολλά χρόνια.
http://www.spaniabiblia.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top