Τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής πρόκειται να βιώσει σύντομα το χωριό του Αϊ-Βασίλη, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


Οι επιστήμονες εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για το μέλλον της περιοχής, καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου πρόκειται να εξαφανίσει μια για πάντα τα «λευκά» Χριστούγεννα από το Ροβανιέμι. Οι πιο συντηρητικές προβλέψεις εκτιμούν ότι τις επόμενες δεκαετίες η θερμοκρασία σε όλη τη Φινλανδία θα αυξηθεί από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο, ενώ στο εξής οι έντονες και ισχυρές χιονοπτώσεις θα είναι όλο και πιο σπάνιο φαινόμενο.

Σε αυτές τις δυσοίωνες προβλέψεις για τις ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας καταλήγει επιστημονική έκθεση του Φινλανδικού Περιβαλλοντικού Ινστιτούτου, συμπεραίνοντας ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, τότε ο Αγιος των Χριστουγέννων θα αναγκαστεί να… μετακομίσει βορειότερα.

«Η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας θα προκαλέσει εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα», εκτιμά η περιβαλλοντολόγος Νόρα Βεϊγιαλάινεν από το Φινλανδικό Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο, επηρεάζοντας αρνητικά το οικοσύστημα ολοκλήρου του Αρκτικού Κύκλου. «Τα ακραία φαινόμενα θα έχουν ως συνέπεια τη δημιουργία καθιζήσεων και τη διάβρωση των παραποτάμιων εδαφών του Ροβανιέμι, που είναι χτισμένο πάνω σε δύο μεγάλους ποταμούς, τον Οουνασγιόκι και τον Κεμιγιόκι. Το ποσοστό διάβρωσης θα κυμαίνεται από 13% έως 26%, γεγονός που θα αλλάξει ριζικά τη μορφολογία της περιοχής, εξαφανίζοντας χιλιάδες στρέμματα γης», προσθέτει.

Εφιαλτικές προβλέψεις

Παράλληλα, οι ειδικοί εκτιμούν πως εάν συνεχιστεί το αδιέξοδο που πρόσφατα πιστοποιήθηκε στην Παγκόσμια Διάσκεψη του Ντέρμπαν, τότε το λευκό τοπίο στο χωριό του Αϊ-Βασίλη θα το βλέπουμε μόνο σε καρτ ποστάλ! Ενδεικτικές της κατάστασης που θα επικρατήσει στην περιοχή είναι οι μειωμένες χιονοπτώσεις που παρατηρούνται ήδη τους τελευταίους χειμώνες στον Αρκτικό Κύκλο, οι οποίες διαρκούν από τις 22 Δεκεμβρίου μέχρι τις 20 Μαρτίου. Το 1971, το χιόνι στο Ροβανιέμι έφτανε παραδοσιακά το 1,40 μ. κατά μέσο όρο. Ωστόσο, μετά το 2000 οι χιονοπτώσεις μειώθηκαν αισθητά κατά 10 εκατοστά.

Ομως, τα δυσμενή σενάρια δεν σταματούν εδώ. Οι επιστήμονες προβλέπουν για την επόμενη δεκαετία επιπλέον μείωση που θα αγγίξει τα 20 εκατοστά, ενώ αν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, τότε το 2040 το χιόνι στην πατρίδα του Αγίου των Χριστουγέννων μόλις που θα φτάνει το μισό μέτρο!

Η κατάσταση αυτή θα δυσχεράνει το… έργο του Αϊ-Βασίλη, καθώς το πάχος του χιονιού θα είναι απαγορευτικό για τη μετακίνηση του έλκηθρού του. Αλλωστε, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής επηρεάζει και τους ταράνδους του. Επιστημονικές παρατηρήσεις στους πληθυσμούς του φινλανδικού ταράνδου, της μεγαλύτερης ράτσας του είδους, δείχνουν ότι οι αριθμοί των αγαπημένων ζώων του Αγίου των παιδιών μειώνονται αισθητά και πλέον απειλούνται με εξαφάνιση. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top