Εδιμβούργο, ταξίδι στον χρόνο 

Σμιλεμένη με την αύρα των Χάιλαντς, η παραμυθένια πρωτεύουσα της Σκωτίας, γνωστή και ως «Αθήνα του Βορρά», διατηρεί αναλλοίωτη την παλιά αίγλη της, ενώ κάθε καλοκαίρι φορά τα καλά της για να υποδεχθεί εκατομμύρια φυσιολάτρες και ιστοριοδίφες από κάθε γωνιά του πλανήτη.Η ένδοξη και πολυτάραχη ιστορία της καθρεφτίζεται σε κάθε σπιθαμή γης, από το κάστρο-σύμβολο που δεσπόζει στην κορυφογραμμή της ως το αμφιλεγόμενο ολοκαίνουργιο κτίριο του κοινοβουλίου, στοιχείο που την καθιστά από τους πιο μαγευτικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς.




Χτισμένη σε μια σειρά από ηφαιστειογενείς λόφους, η πόλη σφύζει από ζωή: από το παλιό λιμάνι του Λιθ, με πολυσύχναστα μπαρ και εστιατόρια να ξεπηδούν ανάμεσα σε σπίτια εμπόρων του 13ου αιώνα, ως το Γκράσμαρκετ, την αυθεντική, μεσαιωνική αγορά με τους υπαίθριους μικροπωλητές και τα μοδάτα στέκια.

Η εμπορική καρδιά της πόλης χτυπά στην οδό Princes, με το ολάνθιστο πάρκο και το επιβλητικό μνημείο Σκοτ, που ενώνει νοητά τα δύο της άκρα. Aπό τη μία απλώνεται η νέα πόλη, με μεγάλους, κομψούς δρόμους, περήφανα γεωργιανά κτίρια, πάρκα και πλατείες, ενώ απέναντι κουρνιάζει η παλιά πόλη, με στενά, λιθόστρωτα δρομάκια να ξετυλίγονται ανάμεσα σε κτίρια γοτθικού ρυθμού και ψηλόλιγνους τρούλους.


Με σήμα κατατεθέν τα σκωτσέζικα κιλτ, το κορυφαίο ουίσκι και τις πίπιζες, το Εδιμβούργο διακρίνεται για το κράμα κουλτούρας, ιστορίας, αρχιτεκτονικής εύθυμων κατοίκων και πληθώρας φεστιβάλ.

Τι να δείτε
Στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου, το κάστρο του Εδιμβούργου (Castle Hill, τηλ. 0044 131 225 9846) είναι ορατό από μίλια μακριά. Το φρούριο αποτελούν μικρά και μεγαλύτερα κτίρια που χρονολογούνται από τον 12ο έως τον 20ό αιώνα. Ξεχωρίζουν το παρεκκλήσι της Αγίας Μαργαρίτας, ένα από τα παλαιότερα κτίσματα της πόλης, τα αυτοκρατορικά διαμερίσματα και η αίθουσα με τα κοσμήματα του στέμματος. Καθημερινώς, στη 1 το μεσημέρι, το παλιό κανόνι ρίχνει μια συμβολική βολή.
Κάθε Αύγουστο χιλιάδες επισκέπτες κατακλύζουν τους δρόμους του Εδιμβούργου προκειμένου να παρακολουθήσουν τα περίφημα φεστιβάλ που καλύπτουν όλους τους καλλιτεχνικούς τομείς – μουσική, χορό και θέατρο


Δύο υπέροχα νεοκλασικά κτίρια του 19ου αιώνα στεγάζουν την Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας (τηλ. 0044 131 624 6200). Οι συλλογές της περιλαμβάνουν έργα βρετανών και ευρωπαίων καλλιτεχνών από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα. Αξίζει να σταθείτε στην αίθουσα με τους ιμπρεσιονιστές, αλλά και στα αριστουργήματα των Τιντορέτο, Ραφαήλ και Τισιανού.

H Εθνική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης, μέσα σε ένα πάρκο με όμορφα γλυπτά, εκθέτει έργα των Πόλοκ, Ματίς, Πικάσο κ.ά. Μέχρι τις 3/7 θα φιλοξενεί έκθεση του Τζεφ Κουνς (είσοδος ελεύθερη).

Κατηφορίστε από τον λόφο του κάστρου προς το παλάτι του Χόλιρουντ, ένα από τα «εξοχικά» της βασιλικής οικογένειας. Το «Βασιλικό Μίλι», ο δρόμος που διασχίζει την Παλιά Πόλη, είναι ένα αληθινό υπαίθριο μουσείο με φόντο ιστορικά κτίρια και τον καθεδρικό ναό του St. Giles. Ο καταπράσινος λόφος «Θέση του Αρθούρου», στο τέρμα της διαδρομής, χαρίζει όμορφη, πανοραμική θέα.


Περίπου ενάμισι χιλιόμετρο από το κέντρο του Εδιμβούργου εκτείνεται ο Βασιλικός Βοτανικός Κήπος ή «Botanics», μια όαση με περίτεχνα διαμορφωμένους κήπους και μαγευτικά δασώδη τοπία, που προσφέρει καταφύγιο σε χιλιάδες είδη χλωρίδας από όλα τα μέρη του κόσμου (καθημερινά 10 π.μ. - 6 μ.μ.).

Ο «Κώδικας Ντα Βίντσι» του Νταν Μπράουν έφερε στην επικαιρότητα και το παρεκκλήσι Ρόσλιν (11 χλμ. έξω από την πόλη), με χιλιάδες «προσκυνητές» να δρασκελίζουν το κατώφλι του ετησίως. Το ατμοσφαιρικό μεσαιωνικό κτίσμα, με μοναδικά λεπτεπίλεπτα σκαλίσματα στην πέτρα, είναι συνδεδεμένο με τον θρύλο του Ιερού Δισκοπότηρου. Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη.

Πού να μείνετε
Με τον χαρακτηριστικό πύργο του ρολογιού να δεσπόζει στον ουρανό του Εδιμβούργου, το Balmoral (1 Princes Street, τηλ. 0044 131 556 2414) είναι η πιο κομψή επιλογή διαμονής στην καρδιά της ιστορικής πόλης. Το spa του ξενοδοχείου βραβεύτηκε πρόσφατα ως το καλύτερο της Σκωτίας, ενώ το εστιατόριο Number One, διά χειρός Τζεφ Μπλαντ, με αστεράκι Michelin, είναι από τα κορυφαία της πόλης.

Πίσω από την πρόσοψη μιας εκκλησίας 150 ετών κρύβεται ένα μοντέρνο, γυάλινο καταφύγιο. Στο Glasshouse (2 Greenside Place, τηλ. 0044 131 525 8200) έργα σύγχρονης τέχνης διακοσμούν τους τοίχους των άνετων δωματίων, τα οποία οδηγούν σε κήπο. Στο ρετιρέ του ξενοδοχείου μια μοναδική πράσινη ταράτσα στρωμένη με γκαζόν δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να αγναντεύει την πόλη από ψηλά.

Πού να φάτε
Μετά την επιτυχία της ομάδας του «The Kitchin» και υπό την καθοδήγηση του Ντόμινικ Τζακ, το 2010 άνοιξε το «ανερχόμενο αστέρι» Castle Terrace (33-35 Castle Terrace, τηλ. 0044 131 229 1222). Σε ένα ζεστό περιβάλλον, κάτω από τη σκιά του επιβλητικού βράχου του κάστρου, γευθείτε μοντέρνα βρετανική κουζίνα με γαλλικές επιρροές, βασισμένη στα φρέσκα σκωτσέζικα προϊόντα.

Στο Λιθ, στην άκρη του παλιού λιμανιού, το The Ship on the Shore (24-26 Shore, τηλ. 0044 131 555 0409) προσφέρει μοναδική ποικιλία σε οστρακοειδή, με σπεσιαλιτέ τα μύδια και τα στρείδια. Απολαύστε τα στα υπαίθρια τραπεζάκια ή στην ξύλινη σάλα υπό το φως των κεριών.

http://newsvolos.blogspot.com/2011/06/blog-post_7178.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top