Ο ευρωπαϊκός πολιτιστικός θησαυρός ψηφιακά
Ολη η καλλιτεχνική μνήμη της γηραιάς ηπείρου περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Europeana
H ελληνική Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στην ψηφιακή καταγραφή του συνόλου του ευρωπαϊκού πολιτισμού




Η μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη για τον πολιτισμό είναι εδώ. Είναι η Europeana, που φιλοδοξεί ως το 2025 να φιλοξενεί όλη τη μνήμη της Ευρώπης είτε προέρχεται από μουσεία και βιβλιοθήκες είτε από αρχεία _και οπτικοακουστικά _ από τα κράτη που την απαρτίζουν. Σ΄ αυτήν συμμετέχει και η Ελλάδα μέσω διαφόρων πολιτιστικών φορέων, που για τον τομέα της σύγχρονης τέχνης είναι η Εθνική Πινακοθήκη, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φρυσίρα αλλά και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Η Εθνική Πινακοθήκη συγκεκριμένα θα συμμετάσχει στην Europeana με 608 έργα τέχνης που προέρχονται από τις συλλογές της, φωτογραφημένα και σχολιασμένα από το επιστημονικό προσωπικό της, όπως ανακοίνωσε η διευθύντριά της κυρία Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα κατά τη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος.

Στην Europeana μετέχουν 22 άλλοι εταίροι από δέκα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δύο συνδεδεμένες χώρες (Κροατία και Ισλανδία). Το πρόγραμμα είναι χωρισμένο σε θεματικά κεφάλαια στα οποία περιλαμβάνεται όλος ο υλικός και αυλός πολιτισμός των ευρωπαϊκών χωρών. Οταν λοιπόν ολοκληρωθεί θα περιλαμβάνει 18 εκατομμύρια θέματα στα οποία η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη για όλους. Πρόκειται δηλαδή για την οργάνωση της πρώτης κεντρικής τράπεζας πληροφοριών για τον πολιτισμό όπου όμως οι πληροφορίες θα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.
Το έργο «Ψηφιοποίηση της Σύγχρονης Τέχνης» συντονίζεται από την PACKED, έναν οργανισμό που έχει έδρα τις Βρυξέλλες και από την ίδρυσή του το 2005 στοχεύει στην «αποθήκευση» των οπτικοακουστικών τεχνών σε ένα εξειδικευμένο κέντρο ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς, που εποπτεύεται από το υπουργείο της Φλαμανδικής Κοινότητας του Βελγίου.



tovima

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top