Να απαγορεύσει το πορνό στο Ίντερνετ επιχειρεί η κυβέρνηση της Βρετανίας, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από ανθρώπους που την κατηγορούν για λογοκρισία, ενώ οι πάροχοι διευκρινίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι τεχνικά αδύνατο.
Η πρόταση να μπλοκαριστεί η πρόσβαση στο online πορνογραφικό υλικό έγινε την Κυριακή από τον υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας, Εντ Βέιζι, ο οποίος δήλωσε ότι η πορνογραφία πρέπει να σταματήσει στην «πηγή», δηλαδή στο Ίντερνετ.
Η πρόταση
«Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Και είναι πολύ σημαντικό οι ίδιοι οι πάροχοι να προτείνουν λύσεις για την προστασία των παιδιών. Ελπίζω ότι θα το κάνουν, προκειμένου να μην χρειαστεί να νομοθετήσουμε εμείς», δήλωσε ο Βέιζι στην εφημερίδα «The Sunday Times», προαναγγέλλοντας ότι «μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα αποκτήσουμε νέο νόμο για τις επικοινωνίες».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου για τις Επιχειρήσεις, την Καινοτομία και τις Δεξιότητες, επιβεβαίωσε το σχέδιο του κ. Βέιζι, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες.
Όπως είπε, στόχος είναι σε πρώτη φάση να δημιουργηθεί ένα σύστημα επαλήθευσης της ηλικίας του χρήστη που θα επιτρέπει την πρόσβαση στους ιστότοπους με πορνογραφικό περιεχόμενο (προφανώς σε όσους πιστοποιείται ότι δεν είναι ανήλικοι).
Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε από τους διαδικτυακούς παρόχους (ISPs) να προσέλθουν σε διαβούλευση και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το θέμα.
Πάροχοι: Λαμβάνουμε ήδη μέτρα
Απαντώντας στην πρόσκληση της κυβέρνησης, ο Νίκολας Λάνσμαν, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Παρόχων Ίντερνετ (ISPA) της Βρετανίας, δήλωσε: «Ο ISPA πιστεύει ακράδαντα ότι ο έλεγχος της πρόσβασης των παιδιών στο Διαδίκτυο πρέπει να γίνεται από τους γονείς τους με τα εργαλεία που ήδη παρέχουμε, και όχι με επιβολή μέτρων».
Πρόσθεσε δε ότι οι εταιρείες διαθέτουν πολλά μέσα ελέγχου πρόσβασης στο διαδικτυακό περιεχόμενο, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους.
«Οι πάροχοι μπλοκάρουν ήδη το περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας, το οποίο είναι παράνομο και αποτρόπαιο. Ωστόσο, το μπλοκάρισμα της νόμιμης πορνογραφίας είναι ασαφές και θα οδηγήσει στην παρεμπόδιση της πρόσβασης σε νόμιμο περιεχόμενο», υποστήριξε ο κ. Λάνσμαν.
Η British Telecom, ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στη Βρετανία, σχολίασε ότι θα ήταν «ευτυχής» να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά νομικά και τεχνικά ζητήματα, αλλά και θέματα δικαιωμάτων των καταναλωτών, που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν αποφασιστεί οποιαδήποτε νέα πολιτική μπλοκαρίσματος».
Τεχνικά αδύνατο το μπλοκάρισμα
Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η πρόταση της κυβέρνησης είναι ουτοπική και κάθε απόπειρα φιλτραρίσματος σε ευρεία κλίμακα είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
«Τεχνικά δεν είναι δυνατόν να αποκλείσεις εντελώς αυτό το υλικό», δήλωσε ο Τρέβορ Ντέιβις, διευθυντής τεχνολογίας του διαδικτυακού παρόχου Timico.
Όπως εξήγησε, ο τεράστιος όγκος του online πορνογραφικού περιεχομένου και οι πολυάριθμοι τρόποι πρόσβασης σε αυτό (δίκτυα ανταλλαγής αρχείων, ομάδες συζητήσεων κ.λπ.) «καθιστούν τη δουλειά αδύνατη».
Τεχνικά υπάρχει η δυνατότητα να απαγορευθεί η πρόσβαση σε ιστότοπους, μπλοκάροντας συγκεκριμένες διευθύνσεις IP.
Ωστόσο, πολλά sites μοιράζονται κοινές διευθύνσεις IP, με αποτέλεσμα το «κλείδωμα» μιας σελίδας να οδηγήσει σε μπλοκάρισμα πολλών ακόμη, που ενδεχομένως προβάλλουν περιεχόμενο άσχετο με την πορνογραφία.
«Απόπειρα λογοκρισίας»
Την ίδια στιγμή, η πρόταση του βρετανού υπουργού Πολιτισμού έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από ομάδες προάσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών, που κάνουν λόγο για «απόπειρα λογοκρισίας».
«Αυτό δεν έχει να κάνει με την πορνογραφία. Αποτελεί μια γενικευμένη λογοκρισία που επιχειρείται να επιβληθεί από την πίσω πόρτα», δήλωσε ο Τζιμ Κίλοκ, πρόεδρος της ομάδας ψηφιακών ελευθεριών Open Rights Group.
«Μια τέτοια απόπειρα θα ήταν κατηγορηματικά αντισυνταγματική», τόνισε ο Τζον Μόρις, σύμβουλος του Κέντρου για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Επιχειρήθηκε κι αλλού
Η Βρετανία δεν είναι η πρώτη χώρα που επιχειρεί να μπλοκάρει το online πορνογραφικό περιεχόμενο. Στις αρχές του 2010 η Αυστραλία προσπάθησε να λάβει αντίστοιχα μέτρα, αλλά στη συνέχεια το θέμα «πάγωσε».
Επιπλέον, το 2004, ένα αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο ακύρωσε το νόμο 7330 της κοινοπολιτείας της Πενσυλβάνιας, ο οποίος απαιτούσε από τους παρόχους να μπλοκάρουν τους ιστότοπους παιδικής πορνογραφίας.
«Δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι ο νόμος έχει μειώσει την παραγωγή παιδικής πορνογραφίας ή την παιδική κακοποίηση», ανέφερε το σκεπτικό της απόφασης.
Ωστόσο, μικρός αριθμός παρόχων έχει συμφωνήσει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση ώστε να απαγορευθεί η πρόσβαση σε ορισμένους ιστότοπους.
ΤΑ ΝΕΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!