Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που αφορούν στο ‘σερφάρισμα’ των παιδιών στο διαδίκτυο μέσα από πανευρωπαϊκή έρευνα που συντόνισε το Πανεπιστήμιο Αθηνών και...
--> παρουσιάζει το CRETALIVE. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γονείς δεν έχουν συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά τους όταν ‘χάνονται’ στο Ιντερνετ χωρίς έλεγχο και χωρίς να υπακούνε σε κανόνες.

Μάλιστα η χώρα μας (δηλαδή τα ελληνόπουλα) είναι πρώτη στον κόσμο σε σχέση με τον εθισμό στο δίκτυο και πρώτη παγκοσμίως στο διαδικτυακό τζόγο! Όπως είναι...δεύτερη στον διαδικτυακό εκφοβισμό που πολλοί γονείς δεν ξέρουν και δεν καθοδηγούν τα παιδιά τους...

«Είναι στοιχεία που βγαίνουν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα και πραγματικά μας ανησυχούν. Είναι μια μεγάλη έρευνα που συντονίζουμε από την Ελλάδα και δείχνουν ότι δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει τους κινδύνους του διαδικτύου. Το Ιντερνετ είναι ένα εργαλείο και ως τέτοιο πρέπει να το χρησιμοποιούν και τα παιδιά. Δεν πρέπει να το δαιμονοποιήσουμε, αλλά είναι προφανές ότι πρέπει η χρήση του να γίνει με κανόνες» ανέφερε ο κ.Γιώργος Κορμάς, συντονιστής του προγράμματος «Αριάδνη», επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας του βιβλίου «Η Φάρμα του Διαδικτύου», που παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ηρακλειο (και σήμερα παίζεται στα Χανιά).

«Δείτε τι γίνεται με το διαδικτυακό τζόγο. Τι Κάνουμε ως γονείς για αυτό; Επειδή μας λέει το παιδί ότι δεν παίζει με πραγματικά χρήματα το αφήνουμε ανεξέλεγκτο; Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε! Δεν καθόμαστε στο σαλόνι και το παιδί κλεισμένο στο δωμάτιο με τον υπολογιστή χωρίς να ξέρουμε τι κάνει» τόνισε ο κ.Κορμάς.

«Είναι βασικοί κανόνες που πρέπει πρωτίστως να μάθουν τα παιδιά από τους γονείς. Οι γονείς δεν ξέρουν ότι ο ‘διαδικτυακός εκφοβισμός, η αυτοδικία μεσα από το δίκτυο είναι πράξη πολύ άσχημη. Έχουν δικαστεί ήδη στην Ελλάδα πάνω από 20 παιδιά για εκφοβισμό συμμαθητών, φίλων, παιδιών μεσα από το δικτυο’ τόνισε.

Αντίθετα , λέει ο κ.Κορμάς, ότι η χώρα μας ενώ ‘πρωτεύει’ στις περισσότερες κατηγορίες για το δίκτυο είναι η τελευταία στις περιπτώσεις παιδιών που συνομιλούν με αγνώστους!

«Ναι, αυτό ακούγεται περίεργο, αλλά έχει εξήγηση. Οι γονείς έχουν μαθει παραδοσιακά στα παιδιά τους να τους λένε ‘μην μιλάς σε ξένους’ στο δρόμο, στο Σχολείο , στην αγορά. Κι αυτό Πέρασε και στο δίκτυο! Την ίδια προσοχή πρέπει να δείξουν και σε άλλες κατηγορίες χρήσης του δικτύου, στα μεσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ.

Ο κ.Κορμάς τονίζει ότι το ίδιο προσεκτικοί πρέπει να είναι και οι ίδιοι οι γονείς.

«Δεν μπορούν να συμπεριφέρονται με τρόπο που δείχνει το κακό παράδειγμα στα παιδιά. Να Κάθονται με τις ώρες στον υπολογιστή, στο κινητό. Να ανεβάζουν φωτογραφίες και πληροφορίες για τα παιδιά τους. Τι παράδειγμα δίνουν; Πρέπει να το σκεφτούν!» λέει ο κ.Κορμάς.

«Ξέρουμε ότι 2 στα 10 νήπια στην χώρα μας ήδη κάνουν χρήση του διαδικτύου εκτός σχολείου, 1 στα 100 νήπια έχει κινητό τηλέφωνο, και έχει προφίλ στο facebook. Είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι γονείς ότι το παιδί τους πιθανώς να διατρέχει κάποιο κίνδυνο, και το λέω αυτό γιατί σήμερα γονείς και παιδιά από μικρή ηλικία ξέρουν και ‘ανεβάζουν’ στο διαδίκτυο προσωπικά δεδομένα. Μιλάμε για αλόγιστη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, και όχι μόνο των δικών μας δεδομένων αλλά και τρίτων προσώπων, όπως είναι φωτογραφίες, video, κάτι που βεβαίως είναι παράνομο σύμφωνα με την νομοθεσία».

Επιτυχία

Να τονίσουμε ότι οι παραστάσεις στην Κρήτη έχουν μεγάλη επιτυχία όπως και η χθεσινή εκδήλωση στην Ανδρόγεω. Οι παραστάσεις έχουν στόχο την ενημέρωση των παιδιών ηλικίας Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, δασκάλων και γονέων για τα οφέλη του Διαδικτύου και την ασφαλή χρήση του. Ο Γιώργος Κορμάς, συντονιστής του προγράμματος «Αριάδνη», επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας του βιβλίου «Η Φάρμα του Διαδικτύου», επεσήμανε ότι, πανελλαδικά «με τεράστια ανταπόκριση εξελίσσεται η εκστρατεία ενημέρωσης, για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά από το ‘σερφάρισμα’ στο διαδίκτυο. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Περιφέρεια Κρήτης, για την πολύτιμη βοήθεια που μας παρέχει, για την υλοποίηση και επιτυχία της προσπάθειας αυτής στο νησί».

Ο Διευθυντής εταιρικών σχέσεων της Google Διονύσης Κολοκοτσάς είπε, ότι, η πρωτοβουλία αυτή βοηθάει γονείς και παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες για να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια και να καταλάβουν ποιες είναι οι δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο. «Ως Google πιστεύουμε ότι το διαδίκτυο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τα παιδιά που βοηθά να εξερευνήσουν τον κόσμο, να αναπτύξουν νέες δεξιότητες. Με την βοήθεια των θεάτρου μπορούμε να περάσουμε σύνθετα μηνύματα στα παιδιά, ώστε να κατανοήσουν ποιες είναι οι ευκαιρίες που τους δίνει το διαδίκτυο, και πως ακριβώς μπορούν να το χρησιμοποιούν με ασφάλεια».

tromaktiko

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top