Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε. Ποιες είναι όμως, οι καλές γαστρονομικές επιλογές ενός καλοφαγά; Υπάρχουν τουλάχιστον 7 κανόνες που κάθε καλοφαγάς πρέπει να ακολουθεί ώστε να απολαμβάνει την κάθε του μπουκιά σαν να ήταν η τελευταία…
Οι γαστρονομικές συνήθειες που υιοθετούμε, συχνά μας κάνουν υπέρβαρους και συνεπώς δυστυχείς. Αν σας αρέσει το καλό φαγητό, αλλά σιχαίνεστε κάθε φορά που βαρυστομαχιάζετε, ακολουθήστε τους παρακάτω κανόνες έτσι ώστε να μπείτε στον δρόμο του σωστού καλοφαγά.
Κάντε το φαγητό τελετουργία
Οι καλοφαγάδες δε φοβούνται το φαγητό, ούτε αγχώνονται γύρω από αυτό, αλλά το απολαμβάνουν και το γιορτάζουν, κάνοντας ολόκληρη τη διαδικασία -από την απόκτηση των συστατικών, το μαγείρεμα και το ίδιο το γεύμα- την κορυφαία στιγμή της ημέρας τους. Μοιράζονται το φαγητό με άλλους, μιλούν για αυτό και πειραματίζονται μαζί του. Είναι δύσκολο να ενδιαφερθείς για κάτι που δεν αγαπάς αρκετά ώστε να το ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου…
Απολαύστε το φαγητό, μασήστε αργά και φάτε λιγότερο
Ένα ουσιαστικό κεφάλαιο της σωστής διατροφής είναι να γνωρίζετε το σωστό ποσοστό των θερμίδων που πρέπει να λαμβάνει το σώμα σας. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να απολαμβάνετε το φαγητό σας. Ένα έξυπνο κόλπο είναι να τρώτε με αργό ρυθμό, να μασάτε καλά τις μπουκιές σας και να τρώτε μικρότερες μερίδες. Η ουσία δεν είναι να φάτε 3 ντόνατς ή να πιείτε 5 αναψυκτικά. Αν απολαμβάνετε τη γεύση του καθενός από αυτά και δεν τα τρώτε από λιγούρα ή από αντίδραση, τότε θα αρκεστείτε σίγουρα σε λιγότερα.
Δείτε το φαγητό σαν ιερή διαδικασία ζωτικής σημασίας
Το σημαντικό δεν είναι τι καταναλώνετε αλλά ο τρόπος που το κάνετε. Τα οφέλη που αποκομίζονται από την κατανάλωση τροφίμων που μας αρέσουν δεν είναι μόνο ψυχολογικά, αλλά και λειτουργικά. Η διαδικασία της πέψης, ξεκινά πριν ακόμη τα τρόφιμα εισέλθουν στο στόμα μας. Μόλις αισθανθούμε την τροφή, ο εγκέφαλος στέλνει σήματα στο στομάχι για να απελευθερώσει πεπτικά ένζυμα που θα διασπάσουν την τροφή μας. Αν δε βρίσκουμε το φαγητό που τρώμε ιδιαίτερα ελκυστικό ή αν τρώμε υπό την επήρεια άγχους, αυτό το ζωτικής σημασίας βιολογικό στάδιο, μπορεί να μη συμβεί κι έτσι ο οργανισμός μας δεν θα απορροφήσει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα από την τροφή. Ο καλοφαγάς θυμάται πάντα ότι τα γεύματα δεν υπάρχουν μόνο για να γεμίζουν το στομάχι μας, αλλά κυρίως για να δώσουν στο σώμα μας την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει.
Τα χρώματα κάνουν τη διαφορά
Το χρώμα των φρούτων και των λαχανικών είναι ένα σημάδι των θρεπτικών τους συστατικών, αλλά τα καθιστά παράλληλα και πολύ όμορφα στο μάτι. Έρευνες δείχνουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά προστατεύουν τον οργανισμό μας. Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα, τόσο το καλύτερο αισθητικά, αλλά και διατροφικά. Η ποικιλία χρωμάτων τέρπει το μάτι αλλά και τον οργανισμό και σίγουρα ένα πολύχρωμο πιάτο θα σας εντυπωσιάσει πολύ περισσότερο από ένα μουντό πιάτο μόνο με το καφέ χρώμα μιας μπριζόλας. Αν όμως αυτή συνδυαστεί με μια πολύχρωμη σαλάτα και πατάτες, το γεύμα σας θα είναι ομορφότερο, νοστιμότερο και πολύ πιο υγιεινό…
Καλλιεργείστε μόνοι σας το φαγητό σας
Αν έχετε τη δυνατότητα να φυτέψετε τα δικά σας φρούτα ή λαχανικά, τότε δεν πρέπει να το σκέφτεστε καν. Και ακόμη και αν δεν μπορείτε να τα καταναλώσετε όλα, μοιραστείτε τα με τους γείτονες ή την οικογένεια. Ακόμα και η παραγωγή της τροφής που θα καταναλώσουμε είναι ένα εξαιρετικά απολαυστικό στάδιο για κάθε καλοφαγά. Με αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνετε τι είναι μέσα σε αυτό, βελτιώνοντας την υγεία σας, αλλά απολαμβάνετε και όλη τη διαδικασία μέχρι το φαγητό να φτάσει στο στόμα σας.
Το επιδόρπιο είναι απαραίτητο και απολαυστικό
Η ζάχαρη έχει παρεισφρήσει σε κάθε γεύμα της ημέρας μας και αποτελεί έναν διαρκή πειρασμό. Ως καλοφαγάδες δε, παρασυρόμαστε εύκολα από την υπέροχη γεύση ενός γλυκού. Και γιατί να μην το κάνουμε άλλωστε; Δεν είναι κακό να καταναλώνουμε ένα επιδόρπιο την ημέρα. Το πρόβλημα είναι όταν ξεφεύγουμε. Αντιμετωπίζοντας όλα τα γλυκά ως… επιδόρπιο, μπορείτε να τα απολαύσετε περισσότερο αλλά και να βρείτε μεγαλύτερη ευχαρίστηση σε αυτά, επιζητώντας λιγότερο αυτές τις επιπλέον μερίδες ζάχαρης.
Όταν το πρωί λοιπόν, έχετε όρεξη για ένα pancake με μέλι, απολαύστε το χωρίς ενοχές, σκεπτόμενοι ότι αυτό είναι και το γλυκό της ημέρας σας. Έτσι θα το εκτιμήσετε διαφορετικά και δεν θα το καταναλώσετε μηχανικά…
Τα συσκευασμένα και κατεψυγμένα τρόφιμα καλό είναι να αποφεύγονται
Κανένας καλοφαγάς δεν υπάρχει περίπτωση να προσθέσει στο πιάτο του συσκευασμένα ή κατεψυγμένα τρόφιμα ή κονσέρβες, αν μπορεί να προτιμήσει τη φρέσκια εκδοχή τους. Η νοστιμιά άλλωστε ενός φρέσκου προϊόντος δεν συγκρίνεται με αυτή ενός τυποποιημένου. Όσο για τη διατροφική του αξία ούτε καν λόγος. Αμφιβάλλει κανείς για αυτό;
clickatlife.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!