Στον «αέρα» είναι οι μισθοί σχεδόν ενός εκατομμυρίου εργαζομένων, που καλύπτονται από την εθνική συλλογική σύμβαση ή κλαδικές συμβάσεις των οποίων η μετενέργεια λήγει στις 14 Μαΐου...
-->
Σε περίπτωση που μέσα στις επόμενες μέρες δεν υπογραφούν νέες συλλογικές συμβάσεις, οι μισθοί θα βρεθούν σε ελεύθερη πτώση, με μεγάλους χαμένους τους έγγαμους καθώς κάνει «φτερά» το επίδομα γάμου.
Ουσιαστικά, μετά τη λήξη της μετενέργειας, διασώζονται μόνο ο βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα: ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας. Μάλιστα οι εργοδότες μπορούν με επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις να ρίξουν τους μισθούς ακόμα και στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης.
Χαρακτηριστικό των σαρωτικών αλλαγών είναι πως η μείωση για τους έγγαμους που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό θα είναι 10% (από την απώλεια του επιδόματος γάμου στην εθνική συλλογική σύμβαση). Για όσους αμείβονται με κλαδικές συμβάσεις εργασίας (όπου υπάρχουν περισσότερα επιδόματα), οι μειώσεις κατά μέσον όρο θα είναι 20%. Ενδεικτικά δημοσιεύονται απαντήσεις σε πέντε βασικά ερωτήματα για το νέο «τοπίο» που διαμορφώνεται στις 14 Μαΐου στους μισθούς.
1. Mείωση 10%
Χάνεται το επίδομα γάμου «παγωμένες» οι τριετίες
Τι προβλέπεται για όσους αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση;
Το επίδομα γάμου -που είναι 10%- χάνεται από τον κατώτατο μισθό. Επομένως θα καταβάλλονται ο μισθός (που διαμορφώνεται στα 586 ευρώ για τους άνω των 25 ετών) και οι τριετίες.
Για παράδειγμα, έγγαμος υπάλληλος άνω των 25 ετών με προϋπηρεσία πάνω από 9 χρόνια, σήμερα δικαιούται 820,51 ευρώ. Μετά την απώλεια του επιδόματος γάμου θα περιοριστεί στα 761,9 ευρώ (δηλαδή χάνει 58,61 ευρώ τον μήνα).
Σε περίπτωση έγγαμου νέου κάτω των 25 ετών και πάνω από τρία χρόνια προϋπηρεσία, η απώλεια από την κατάργηση του επιδόματος γάμου θα είναι 51,1 ευρώ. Ειδικότερα σήμερα δικαιούται 613,15 ευρώ, ενώ μετά τις 15 Μαΐου θα περιοριστεί στα 562,05 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι τριετίες θα παραμείνουν «παγωμένες» μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Με βάση τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, αυτό θα συμβεί το 2027!
2. Στη μέγκενη της τρόικας
Με νέο σύστημα ο καθορισμός του κατώτατου μισθού
Θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό;
Ναι. Το πρώτο «τεστ» θα γίνει, με βάση το Μνημόνιο, το πρώτο τρίμηνο του 2014, οπότε και θα αξιολογηθεί η διαδικασία. Σημειώνεται πως οι δανειστές είχαν θέσει θέμα κατάργησης των τριετιών, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να μπαίνει κάποιος στην αγορά εργασίας με 586 ευρώ και να αποχωρεί με το ίδιο ποσό.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας έχει έτοιμο το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού που θα ισχύει από το 2017. Για τον καθορισμό του μισθού θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά παράγοντες, όπως είναι η πορεία της οικονομίας, της ανεργίας, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
3. Η ζωή μετά τη μετενέργεια
Ο βασικός και τέσσερα επιδόματα... τα μόνα σίγουρα
Τι προβλέπεται για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας;
Περίπου 45 κλαδικές συμβάσεις έληξαν στις 14 Φεβρουαρίου και έχουν τρίμηνη μετενέργεια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ισχύουν μέχρι τις 14 Μαΐου.
Σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν έχει υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση, διασώζονται μόνο ο βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα -ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας-. Εναλλακτικά μπορούν να υπογραφούν επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις. Σημειώνεται πως είναι σε εξέλιξη διάλογος για την υπογραφή νέας σύμβασης στις τράπεζες. Οι δύο πλευρές θα έχουν καθοριστική για το θέμα συνάντηση αυτή την εβδομάδα.
4 . 511 ευρώ στους 20άρηδες
Οι αποδοχές με ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις
Σε ποιο επίπεδο μπορεί να πέσουν οι μισθοί με επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις εργασίας;
Οι μισθοί μπορούν να πέσουν στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να διαμορφωθούν στα 586 (συν τις τριετίες) για όσους είναι άνω των 25 ετών και στα 510,9 ευρώ για τους νεότερους εργαζομένους.
5. Η συλλογική βάζει το όριο
Τα περιθώρια περικοπών από εργοδότες, εκτός οργανώσεων
Τι ισχύει για τους εργοδότες που δεν εκπροσωπούνται στις οργανώσεις τους;
Οσοι δεν εκπροσωπούνται στις εργοδοτικές τους οργανώσεις δεν δεσμεύονται από τις κλαδικές συμβάσεις. Επομένως μπορούν να διαμορφώσουν τους μισθούς σε όποιο επίπεδο επιθυμούν, αρκεί να μην πέσουν κάτω από την εθνική συλλογική σύμβαση.
Ρεπορτάζ: K. Kοκκαλιάρη
Πηγή: Έθνος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!