Την πιθανότητα να επηρεάζεται η ποιότητα του σπέρματος από τα λίπη που καταναλώνουμε με τη διατροφή μας εξετάζει μελέτη που έγινε στο νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

91 άνδρες από τους οποίους συλλέχθηκε σπέρμα στο κέντρο γονιμότητας του νοσοκομείου συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και πιο συγκεκριμένα την κατανάλωση λιπών. Σε κάποιους από αυτούς μετρήθηκαν επιπλέον τα επίπεδα των λιπών στο σπέρμα τους.

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι οι άνδρες που καταναλώνουν περισσότερα λίπη καθημερινά έχουν χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος, σε ποσοστό που αγγίζει το 45%. Οι διαφορές αυτές, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουν ιδιαίτερη σημασία για άνδρες που ήδη έχουν σπέρμα οριακής ποιότητας, ενδεχομένως και από άλλα αίτια, καθώς σε αυτούς η επίδραση της δίαιτας μπορεί να αποδειχθεί κριτικής σημασίας.

Η μέτρηση των επιπέδων των λιπών στο σπέρμα έγινε σε 21 άνδρες με την τεχνική της χρωματογραφίας. Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν παραμέτρους όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος και η χρήση αλκοόλ, νικοτίνης ή καφεΐνης, οι ερευνητές βρήκαν ότι η πρόσληψη λιπών με τη δίαιτα επηρεάζει αρνητικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ανά κυβικό χιλιοστό σπέρματος. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα διαφορετικά είδη λιπών της δίαιτας δεν έχουν τη ίδια επίδραση στο σπέρμα, καθώς τα κορεσμένα πιθανώς δεν επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Επιπλέον, η αυξημένη πρόσληψη ωμέγα-6 πολυακόρεστων λιπών σχετίστηκε με καλύτερη κινητικότητα σπερματοζωαρίων, ενώ τα ωμέγα-3 ίσως βοηθούν στην διατήρηση της καλής μορφολογίας τους.

Σύμφωνα με την δρ Jill Attaman που συμμετείχε στην έρευνα, δεν υπάρχουν πολλοί παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να υιοθετήσουν τα υπογόνιμα ζευγάρια προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες σύλληψης και σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα κάποιοι διαιτητικοί παράμετροι μπορούν όντως να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος.

Αν και τα δεδομένα είναι ακόμη ελλειπή, οι γιατροί που ασχολούνται με τα προβλήματα γονιμότητας δεν χάνουν τίποτε να συμβουλεύουν τους υπογόνιμους άνδρες να περιορίσουν τα λίπη της διατροφής τους. Άλλωστε, μία δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, εκτός από τις πιθανές ωφέλειες στην ποιότητα του σπέρματος, σίγουρα θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στη συνολική υγεία των ανδρών αυτών.

Το άρθρο υπογράφει ο Χ.Κυράτσας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

ΠΗΓΗ: zougla online

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top