http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20110322/engine/newego_LARGE_t_1101_50081636_type11885.jpgΠάνω από 143 τόνους χρυσού διαθέτει ο Καντάφι κι εύκολα μπορεί να πληρώνει …μισθοφορικό στρατό για μήνες ή και χρόνια, ένα σενάριο - θρίλερ για τους Δυτικούς, που φοβούνται το κόστος ενός δεύτερου Ιράκ ή Αφγανιστάν, με χρήματα των φορολογουμένων.

Η διεθνής κοινότητα, πέραν των αεροπορικών επιδρομών, έχει επιβάλλει μια σειρά κυρώσεις στο καθεστώς Καντάφι, ανάμεσα στις οποίες και πάγωμα των καταθέσεών του προκειμένου να κλείσει η στρόφιγγα της χρηματοδότησής του.

Όμως, ο Λίβυος ηγέτης, παρότι εμφανίζεται πολιορκημένος από στεριά και θάλασσα, έχει στη διάθεσή του κάτι σαν τον θησαυρό του Αλί Μπαμπά...

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Λιβυκή Κεντρική Τράπεζα, την οποία έχει υπό τον έλεγχό του ο Καντάφι, κατέχει 143,8 τόνους χρυσό, ενώ πολλοί θεωρούν ότι το πραγματικό ποσό μπορεί να είναι αρκετούς τόνους υψηλότερο ...

Μάλιστα, σε αντίθεση με τις πρακτικές των περισσότερων Κεντρικών Τραπεζών ανά τον κόσμο, τα αποθέματα αυτά δεν βρίσκονται στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη ή την Ελβετία, αλλά στην Λιβύη.
Επιπλέον, τα αποθέματα αυτά, ανάμεσα στα 25 μεγαλύτερα παγκοσμίως, αντιστοιχούν σε περισσότερα από 6,5 δισ δολάρια και προφανώς αρκούν για να πληρώσουν έναν μικρό στρατό μισθοφόρων για μήνες ή ακόμη και για χρόνια.

Πριν ξεσπάσει η εξέγερση, ο λιβυκός χρυσός ήταν αποθηκευμένος στην κεντρική τράπεζα στην Τρίπολη. Όμως, έκτοτε, πιθανόν να μεταφέρθηκε σε άλλη τοποθεσία, όπως για παράδειγμα, στη νότια πόλη Σεμπα, πολύ κοντά στα σύνορα με το Τσαντ και τον Νίγηρα.

Στις χώρες αυτές μπορεί εύκολα ο Καντάφι να μεταφέρει τον θησαυρό του σε οποιαδήποτε τράπεζα ιδιοκτησίας της Libyan Foreign Bank – παράρτημα της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης. Από κει και εφόσον χρειαστεί μπορεί να τα μετατρέψει σε ρευστό, όπλα, πολεμοφόδια ή και τρόφιμα.
Η πολιτική αναταραχή στη Μέση Ανατολή, εκτός των άλλων,εκτόξευσε την τιμή του χρυσού σε ύψη ρεκόρ, 1.444 δολάρια την ουγγιά, γεγονός που ίσως είναι το μοναδικό καλό νέο για τον Καντάφι από τις εξεγέρσεις στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Στη Δύση, η φτώχεια φέρνει γκρίνια

Από την πλευρά της Δυτικής Συμμαχίας, ήδη έχουν εμφανιστεί οι πρώτες ρωγμές, είτε με τη μορφή της εμπλοκής στο ΝΑΤΟ, το οποίο ακόμη προσπαθεί να αυτοπροσδιοριστεί στο πλαίσιο της επιχείρησης στη Λιβύη, είτε με τη μορφή της αμφισβήτησης της δυτικής επιχείρησης, σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω του ασαφούς ή ανύπαρκτου, τελικού της στόχου.

Όλα αυτά, ωστόσο, συμβαίνουν και σε εποχές οικονομικής κρίσης. Έτσι και η δεκάρα έχει αξία, πόσο μάλλον τα εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για τους καθημερινούς βομβαρδισμούς.
Μόνον για τις ΗΠΑ, το κόστος υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, κάτι που θα αναγκάσει τον Ομπάμα να ζητήσει επείγουσα χρηματοδότηση από το Κογκρέσο, κάτι που ούτε στα χειρότερα ονειρά του δεν θέλει να δει ο αμερικανός πρόεδρος.

Το Κογκρέσο ήδη έχει αμφισβητήσει ακόμη και το δικαίωμα του Προέδρου να εντάξει τις αμερικανικές δυνάμεις στην συμμαχική επιδρομή, τονίζοντας πως μόνον το Κογκρέσο μπορεί να δώσει πρόσταγμα εμπλοκής. Η περίπτωση να ζητηθεί από το Κογκρέσο επιπλέον χρηματοδότηση θα ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία του Ομπάμα, ο οποίος σε όλους τους τόνους διαμηνύει πως δεν προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο και εμφανίζεται να επείγεται να μεταβιβάσει και την διοίκηση των επιχειρήσεων είτε στο ΝΑΤΟ ή σε Βρετανία, Γαλλία.

Πόσο κάνει ένας Τόμαχοκ;

Ο ίδιος ο Ομπάμα, δήλωσε τη Δευτέρα, πως ο Αμερικανός φορολογούμενος δεν αντέχει πλέον να πληρώνει το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τώρα τη Λιβύη, γεγονός που επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή στις τρέχουσες πολεμικές δαπάνες.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην Ουάσιγκτον, είναι το γεγονός ότι οι υπολογισμοί για το κόστος της επιχείρησης έχουν ήδη γίνει και οι προβλέψεις έχουν οδηγήσει σε συμπεράσματα.

Μόνο η πρώτη μέρα βομβαρδισμών στη Λιβύη και μόνο για τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν, στοίχισε στις ΗΠΑ πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια .

Ένας πύραυλος Τόμαχοκ κοστίζει ένα έως ενάμισι εκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ, την πρώτη ημέρα εκτόξευσαν 112 Τόμαχοκ.

Οι εκτιμήσεις για το κόστος των πρώτων ημερών στη διάρκεια των οποίων θα γίνεται βομβαρδισμός των παράκτιων αντιαεροπορικών εγκαταστάσεων, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει συνολικά [όχι μόνο για τις ΗΠΑ] τα 400 με 800 εκατομμύρια δολάρια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top