«Η ΕΣΣΔ εξαφανίσθηκε, αλλά η Επανάσταση συνεχίζει. Τούτο δεν επιτεύχθηκε με τη συναίνεση των ΗΠΑ, αλλά υπό τον ζυγό ενός σκληρού και άτεγκτου αποκλεισμού», γράφει ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας σε άρθρο του απολογιστικού χαρακτήρα που δημοσιεύεται σήμερα στον κουβανικό Τύπο.

Στο άρθρο του ο 84χρονος Φιντέλ παραδέχεται ότι «εμείς οι επαναστάτες Κουβανοί έχουμε διαπράξει λάθη, και αναμφίβολα θα διαπράξουμε και άλλα, αλλά ποτέ δεν διαπράξαμε το σφάλμα να γίνουμε προδότες».
«Ποτέ μας δεν επιλέξαμε την ανομία, το ψεύδος, τη δημαγωγία, τη διπροσωπία απέναντι στον λαό, την προσποίηση, την υποκρισία, τον καιροσκοπισμό, τη διαφθορά, την απάρνηση της ηθικής, την κατάχρηση εξουσίας, το έγκλημα και τα βασανιστήρια», τονίζει ο ‘Λίδερ Μάξιμο’.
Ο Κάστρο, που ενώ έχει αυτοβούλως απομακρυνθεί από την εξουσία μία 4ετία, αλλά διατηρεί πάντοτε μεγάλη επιρροή στα πολιτικά πράγματα της χώρας του, εξηγεί πως «το κύριο σφάλμα που διέπραξα υπό την έπαρση του ιδεαλισμού ήταν ίσως το να πιστεύω πως στον κόσμο υπάρχει ένα κάποιο ψήγμα δικαιοσύνης και σεβασμού των δικαιωμάτων των λαών, κάτι που όπως φαίνεται δεν υπάρχει».
Σχετικά με το εμπάργκο και την επιθετικότητα των ΗΠΑ για πάνω από 50 χρόνια, ο Κάστρο υπενθυμίζει την κρίση των πυραύλων (1962) και την απόπειρα αποβίβασης στον Κόλπο των Χοίρων (1961) και καταλήγει: «Η Κούβα παραμένει η μοναδική χώρα στον πλανήτη που δεν μπορούν να την επισκεφθούν οι αμερικανοί πολίτες, όμως η Κούβα εξακολουθεί να στέκεται όρθια, μόλις 90 ναυτικά μίλια από τις αμερικανικές ακτές».
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top