Η αμερικανική γιγαντιαία εταιρεία κατασκευής μικροεπεξεργαστών Intel διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες του... Wikileaks που κάνουν λόγο για "πιέσεις" της Intel στην Ρωσία για να την αναγκάσει να χαλαρώσει τους κανόνες εισαγωγής κρυπτογραφικού υλικού.
"Είναι απλά ένα εφεύρημα", δήλωσε αξιωματούχος της Intel στη Ρωσία, ο Ντένις Γκούντιμ, στο πρακτορείο RIA Novosti.
"Δεν αναγκάσαμε κανένα και η προσέγγιση της FSB (Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας), ήταν πολύ εποικοδομητική", πρόσθεσε.
Ένα διπλωματικό τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα, το οποίο επικαλείται το Wikileaks, ανέφερε ότι η Intel έχει ασκήσει "πιέσεις σε υψηλό επίπεδο" στη Ρωσία για την εισαγωγή στην χώρα κρυπτογραφικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων και κινητών τηλεφώνων.
Για να παρακαμφθεί η χρονοβόρα διαδικασία απόκτησης της σχετικής άδειας, η εταιρεία άσκησε πιέσεις στη ρωσική κυβέρνηση, σύμφωνα με το τηλεγράφημα της 3ης Νοεμβρίου του 2009.
Παράλληλα, σε άλλο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Υεμένη ως το κύριο σημείο διέλευσης όπλων τα οποία προορίζονται για το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς και για το Κέρας της Αφρικής.
"Ένας μεγάλος όγκος όπλων με προορισμό την Χαμάς που μεταφέρονται μέσω της Ερυθράς θάλασσας περνούν από την Υεμένη στο Σουδάν, ένα ταξίδι 24 ωρών", γράφει ο Αμερικανός πρεσβευτής σε έγγραφο του Ιουλίου του 2009.
Τα όπλα που εισέρχονται στην Λωρίδα της Γάζας είναι ρουκέτες, χειροβομβίδες, τουφέκια και αντιαεροπορικά.
Το ίδιο έγγραφο υπογραμμίζει ακόμη την ευημερία στην μαύρη αγορά όπλων στην Υεμένη, και υποδεικνύει ότι οι φτωχές χώρες στο νότο της αραβικής χερσονήσου χρησιμεύουν ως σημείο διέλευσης για τα όπλα που προορίζονται για την ανατολική Αφρική και ιδιαίτερα για ομάδες που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα.

newsbomb.gr
 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top