Δύο χιλιόμετρα μακριά από τα διόδια των Τεμπών, διώροφο πούλμαν όπου μέσα βρίσκονταν 77 οπαδοί του ΠΑΟΚ, συγκρούστηκε με... διερχόμενο φορτηγάκι - 7 νεκροί και 33 τραυματίες ο τραγικός απολογισμός


Σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια, τα ξημερώματα της 4ης Οκτωβρίου του 1999 και συγκεκριμένα στις 04:30 η ζωή για έξι φίλους του ΠΑΟΚ νεαρής ηλικίας τελείωσε μέσα σε ένα πούλμαν στα Τέμπη καθώς επέστρεφαν από την Αθήνα, όπου είχαν βρεθεί στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου για την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό.


Το τελικό 1-1 με γκολ του Τζο Νάγκμπε είχε φέρει το χαμόγελο στα χείλη σε όλους τους «ασπρόμαυρους», αλλά μερικές ώρες αργότερα το χαμόγελο πάγωσε και δάκρυα κύλησαν από τα μάτια.


Προσπέραση, σύγκρουση και ανατροπή

Δύο χιλιόμετρα μακριά από τα διόδια των Τεμπών, το διώροφο πούλμαν της εταιρείας «Relax Travel» όπου μέσα βρίσκονταν 77 οπαδοί του ΠΑΟΚ, συγκρούστηκε με διερχόμενο φορτηγάκι. Ο λόγος της σύγκρουσης ήταν επειδή το πούλμαν προσπάθησε να προσπεράσει προπορευόμενο όχημα, αλλά στην προσπάθειά του βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα συγκρούστηκε με φορτηγό που κατευθυνόταν προς τη Λάρισα.

Επτά νεκροί, οι έξι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανατραπεί το λεωφορείο και να πέσει σε ένα χαντάκι (χαράδρα οκτώ μέτρων) με απολογισμό τον θάνατο του οδηγού του φορτηγού και έξι νεαρών παιδιών φιλάθλων του «δικεφάλου». Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν νεκροί οι Χαράλαμπος Ζαπουνίδης (20 ετών), Δημήτριος Ανδρεαδάκης (25 ετών), Χριστίνα Τζιόβα (18 ετών), Αναστάσιος Θέμελης (22 ετών), Γεώργιος Γκανάτσιος (22 ετών), Κυριάκος Λαζαρίδης (17 ετών) και ο οδηγός του φορτηγού, Αστέριος Αγκζιώτης (68 ετών). Οι έξι φίλαθλοι ήταν μέλη του Συνδέσμου Φίλων ΠΑΟΚ Κορδελιού. Η ΠΑΕ ανακοίνωσε πως τα έξοδα των κηδειών θα πληρωθούν από την ίδια.

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν και άλλοι 33 φίλαθλοι, οι οποίοι διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και έπειτα από λίγες ώρες και μέρες πήραν εξιτήριο.


Οδηγός ο γιος!

Μετά την τραγωδία έγινε γνωστό πως πριν γίνει το δυστύχημα, ο οδηγός του πούλμαν είχε αλλάξει καθώς στο Βελεστίνο έγινε στάση και ο οδηγός Κ. Μ., αλλά θέση για να το οδηγήσει ο 19χρονος γιος του Γ. Ν. , ο οποίος τότε ήταν φαντάρος.

Κατευθείαν στο σημείο της τραγωδίας

Στο σημείο της τραγωδίας την 4η Οκτωβρίου του 1999 έσπευσε αμέσως ο Σταύρος Καλαφάτης, για να συμπαρασταθεί στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και να συναντήσει τους υπόλοιπους εκδρομείς του ΠΑΟΚ που στάθμευσαν στα Τέμπη. Πρόεδρος τότε του συλλόγου της Τούμπας ήταν ο Γιώργος Μπατατούδης και αντιπρόεδρος ο Θανάσης Ακριβόπουλος.


Ένδειξη πένθους από Super 3!

Θρήνος δεν υπήρχε μόνο στην οικογένεια του ΠΑΟΚ, αλλά με το τραγικό γεγονός συγκινήθηκαν και άλλοι φίλαθλοι από όλη την Ελλάδα. Ένα από τα χιλιάδες τηλεγραφήματα που δέχτηκε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ήταν και από τον μεγαλύτερο σύνδεσμο φιλάθλων του Άρη, τον Super 3, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και δήλωσε ότι σε ένδειξη πένθους δεν θα κάνει τη ραδιοφωνική του εκπομπή.

«Τραγωδία που έπληξε την οικογένειά μας»

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Γιώργος Μπατατούδης εξέδωσε γραπτή δήλωση εκφράζοντας τον συγκλονισμό του: «Είμαι βαρύτατα συγκλονισμένος από την τραγωδία που έπληξε την οικογένειά μας. Τέτοιες ώρες η οδύνη είναι μεγάλη και κοινή για όλους μας, από τον πρόεδρο ως τον απλό φίλαθλο. Τέτοιες ώρες τα λόγια αποδεικνύονται ανίκανα να περιγράψουν τα συναισθήματα και είναι συνεπώς περιττά».

«Ήμασταν τυχεροί που καθόμασταν κάτω»

Συγκλονιστικές ήταν και οι δηλώσεις φίλων του ΠΑΟΚ που ήταν μέσα στο λεωφορείο: «Κοιμόμασταν όλοι. Δεν καταλάβαμε τίποτα. Μόλις ντεραπάρισε το λεωφορείο ξυπνήσαμε και προσπαθήσαμε να συνειδητοποιήσουμε τι είχε συμβεί. Έπειτα από ώρα είδαμε τα συντρίμμια από το φορτηγάκι... Ήμασταν τυχεροί που καθόμασταν στο κάτω μέρος. Αλλιώς μπορεί να είχαμε και εμείς την ίδια κατάληξη...»

Ενας άλλος φίλαθλος του «δικεφάλου» είπε: «Δεν μπορέσαμε, όσοι τουλάχιστον ήμασταν στον επάνω όροφο, να δούμε τίποτα ούτε ποιος οδηγούσε. Ακούσαμε μόνο ότι οδηγούσε ο γιος του ιδιοκτήτη…»

«Πεντακόσια χιλιόμετρα χωρίς ξεκούραση»

Ο πρόεδρος του σύνδεσμου του ΠΑΟΚ Διοικητηρίου, τότε, ο Ιορδάνης Μελετλίδης έχει ταξιδέψει πολλές φορές στην Αθήνα και δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί δεν υπάρχουν στάσεις για ξεκούραση: «Όταν γυρίζουμε από την Αθήνα, δεν μας αφήνουν να σταματήσουμε πουθενά για ξεκούραση. Πώς μπορεί ο οδηγός να οδηγήσει πεντακόσια χιλιόμετρα χωρίς ξεκούραση; Είναι θαύμα που δεν θρηνήσαμε και άλλα θύματα εδώ και τόσα χρόνια», τόνισε.

Θρήνος στο Κορδελιό

Οι έξι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ ήταν από τον σύνδεσμο Κορδελιού και όπως είναι λογικό στην περιοχή κυριάρχησε βαθιά θλίψη. Ο Σπύρος Μαραγκός πήγε στο Κορδελιό μαζί με τη γυναίκα του για να συμπαρασταθεί, ενώ τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν και μέλη της «ασπρόμαυρης» διοίκησης (Ακριβόπουλος, Kαστανίδη, Γιδόπουλος). Φυσικά πολλοί ήταν και οι... ανώνυμοι που πήγαν στο Κορδελιό για να μάθουν τα ονόματα των νεκρών και απεύχονταν να ακούσουν τα δικά τους γνώριμα πρόσωπα.

«ΠΑΟΚΑΡΑ είμαι Χάρε μου, την ψυχή μου πάρε μου...»

Λίγες ημέρες αργότερα η εφημερίδα της Θύρας 4 κυκλοφόρησε έχοντας στο εξώφυλλο με μεγάλα γράμματα: «ΠΑΟΚΑΡΑ ΕΙΜΑΙ ΧΑΡΕ ΜΟΥ, ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΠΑΡΕ ΜΟΥ..», αφιερώνοντας τον τίτλο στα χαμένα αδέρφια τους που χάθηκαν τόσο νωρίς έπειτα από ταξίδι για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα.

«Η αγάπη τους για τον ΠΑΟΚ τους έφερε εδώ, τους άφησε εδώ και συνεχίζει παραπέρα»

Εκεί που χάθηκαν οι έξι ζωές των φιλάθλων του ΠΑΟΚ έχει στηθεί ένα μνημείο με τα ονόματά τους και σε ένα άλλο αναγράφεται: «Η αγάπη τους για τον ΠΑΟΚ τους έφερε εδώ, τους άφησε εδώ και συνεχίζει παραπέρα».

Πρώτο Θέμα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top