Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν αρχίσει να 
γίνονται ήδη αισθητές στις πιο «ευάλωτες» πόλεις του πλανήτη

. Πρόσφατα, Ιταλοί ερευνητές κατάφεραν να υπολογίσουν τον ρυθμό με τον οποίο βυθίζεται η γραφική Βενετία και τα αποτελέσματα από τη δορυφορική λήψη είναι πραγματικά σοκαριστικά.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία, χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης υπολόγισαν ότι η Βενετία βυθίζεται από φυσικά αίτια με ρυθμό 0,8 έως 1 χιλιοστό ετησίως, ενώ οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες βυθίζουν την πόλη με ρυθμό 2 έως 10 χιλιοστά ετησίως.
Η κατανόηση του φαινομένου είναι εξαιρετικά σημαντική για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Πιέτρο Τεατίνι: «Η Βενετία βρίσκεται σε τόσο κρίσιμη κατάσταση που χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση».
Το πρόβλημα με τη βύθιση της Βενετίας αποκαλύφθηκε πριν από μερικές δεκαετίες, όταν οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η άντληση υπογείων υδάτων συνέβαλε στη βύθιση της πόλης. Ωστόσο, αν και η άντληση υδάτων σταμάτησε πριν πολλά χρόνια, η πόλη εξακολουθεί να βυθίζεται.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δυο σετ δορυφορικών μετρήσεων, από το ιστορικό κέντρο της Βενετίας και την περιοχή που την περιβάλλει. Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει τον ρυθμό μετατόπισης σε χιλιοστά ανά έτος βάσει στοιχείων που συλλέχθηκαν από τον Μάρτιο του 2008 ως τον Ιανουάριο του 2009.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top