Αφιερωμένο στον κορυφαίο Έλληνα θεατρικό σκηνοθέτη Κάρολο Κουν, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 105 χρόνια (13 Σεπτεμβρίου του 1908) στην Προύσα, είναι το σημερινό «Google Doodle» στην πρώτη σελίδα της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης.


Ο Κάρολος Κουν υπήρξε κοσμοπολίτης. Είχε γερμανο-πολωνοεβραϊκές ρίζες. Μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη σε αστικό περιβάλλον και έμαθε τα πρώτα του γράμματα από κατ’ οίκον διδασκάλους.

Το 1928 παρακολούθησε μαθήματα αισθητικής στη Σορβόννη και, έναν χρόνο μετά, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Καθηγητής Αγγλικών στο Κολέγιο Αθηνών, δραστηριοποιήθηκε στο ερασιτεχνικό θέατρο των καθηγητών της αγγλοαμερικανικής παροικίας και το 1930 υπέγραψε την πρώτη του σκηνοθεσία. Μετά τη συνάντησή του με τον Φώτη Κόντογλου, ο Κάρολος Κουν μαζί με τον Γιάννη Τσαρούχη και τον Διονύσιο Δεβάρη ίδρυσαν τη Λαϊκή Σκηνή (1934-1936) με ηθοποιούς παιδιά του λαού που «βιοπαλαίουν», ένα πρωτοποριακό σχήμα που επιχειρούσε να εκφράσει το μοντέρνο μέσα από την ελληνική ταυτότητα.

Ύστερα από σύντομη θητεία, ως σκηνοθέτης στους θιάσους της Κατερίνας Ανδρεάδη και της Μαρίκας Κοτοπούλη, το 1942 ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης.

Ο Κάρολος Κουν ήταν ο γιος του πάμπλουτου εμπόρου και κοσμοπολίτη Ερρίκου Κοέν και της Μελπομένης Παπαδοπούλου. Οι γονείς του χώρισαν και αργότερα η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε έναν μακρινό συγγενή της. Όταν ήταν έξι μηνών, η οικογένεια μετακόμισε στην Πόλη, όπου ο Κάρολος παρέμεινε έως τα 20 του χρόνια.

Τα έργα που ανέβηκαν από τη Λαϊκή Σκηνή, σε διάφορες σκηνές, ήταν: «Ερωφίλη», «Άλκηστις», «Κατά φαντασίαν ασθενής», «Πλούτος», «Παντρολογήματα». Η Λαϊκή Σκηνή λειτούργησε έως τα μέσα του 1936, οπότε διαλύθηκε για οικονομικούς λόγους.

zougla.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top