Οδοντωτούς τροχούς έχει στα πίσω πόδια του το κοινό έντομο Issus coleoptratus, γεγονός που του επιτρέπει να πηδά με απίστευτη ταχύτητα.

Η ανακάλυψη αποδεικνύει ότι η φύση είχε φτιάξει τροχούς πολύ πριν τους κατασκευάσει ο άνθρωπος.

«Πάντα σκεφτόμαστε τους τροχούς σαν ανθρώπινη εφεύρεση. Είμαστε εξοικειωμένοι με αυτούς στα αυτοκίνητα και τα ποδήλατά μας, ποτέ όμως δεν τους συνδέουμε με τα ζώα», δήλωσε ο Δρ. Malcolm Burrows, καθηγητής νευροβιολογίας και νευροχημείας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Το έντομο Issus coleoptratus, που ζει στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, δεν μπορεί να πετάξει αλλά εκτοξεύεται με μεγάλη δύναμη και ταχύτητα, δίνοντας ώθηση με τα πίσω πόδια του.

Μάλιστα τα ενήλικα έντομα του είδους έχουν μεγαλύτερη επιτάχυνση και από μια Ferrari.

Οι τροχοί στα πίσω πόδια του εντόμου κινούνται με απίστευτο συγχρονισμό.

Για να ανακαλύψουν πώς επιτυγχάνεται αυτό, οι επιστήμονες βιντεοσκόπησαν το έντομο καθώς πηδούσε με κάμερες υψηλής ταχύτητας που τράβηξαν ως και 30.000 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο.

Όπως διαπίστωσαν, τα πίσω πόδια του εντόμου κινούνταν με διαφορά 30 μικροδευτερολέπτων μεταξύ τους. Το μικροδευτερόλεπτο είναι ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου.

Επειδή το νευρικό του σύστημα είναι πολύ αργό για να συντονίσει την κίνηση των πίσω ποδιών, το έντομο έχει αναπτύξει μια μηχανική λύση.

Ειδικότερα, τα πίσω πόδια διαθέτουν οδοντωτούς τροχούς που «κλειδώνουν» μεταξύ τους, διασφαλίζοντας ότι η κίνηση μεταφέρεται ακαριαία από το ένα πόδι στο άλλο.

«Οι τροχοί τους έχουν τρομερές ομοιότητες με αυτούς που κατασκευάζουμε εμείς. Τα έντομα προφανώς ανέπτυξαν αυτόν τον μηχανισμό πριν εκατομμύρια χρόνια, ενώ εμείς τον ανακαλύψαμε σχετικά πρόσφατα», τόνισε ο Δρ. Burrows.

Σημειώνεται ότι οι οδοντωτοί τροχοί στα πόδια του εντόμου είχαν ανακαλυφθεί το 1957, ωστόσο πρώτη φορά αποδεικνύεται ότι είναι λειτουργικοί.

«Απ’ όσο γνωρίζω, αυτή είναι η πρώτη επίδειξη λειτουργικών τροχών σε ζώο», τόνισε ο καθηγητής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top