Αν και το χρησιμοποιούμε καθημερινά, αναρωτηθήκατε ποτέ πως δουλεύει το email - η ηλεκτρονική αλληλογραφία; Αν και μας φαίνεται απλό... δεν είναι!


Θα δούμε πως λειτουργεί το email με πολύ απλό τρόπο και κατανοητό όπως πάντα, χωρίς πολύπλοκους όρους και λεπτομέρειες, ώστε να καταλάβετε τη φιλοσοφία λειτουργίας του. 

Γράφουμε ένα email και το αποστέλλουμε σε έναν φίλο μας. 

Σε μόλις 3 δευτερόλεπτα, το έχει λάβει! 

Τι μεσολάβησε όμως σε αυτά τα 3 δευτερόλεπτα; Ας δούμε αναλυτικά ώστε να καταλάβουμε πως λειτουργεί το email

λειτουργία emailΤο πρώτο πράγμα λοιπόν που συμβαίνει με το που πατάμε το κουμπί Αποστολή, είναι να συνδεθεί το σύστημα με έναν σέρβερ που ονομάζεται mail server. 

Θα πασάρει λοιπόν όλα τα στοιχεία που γράψαμε σε αυτόν (το μήνυμα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τον παραλήπτη, τον αποστολέα, κλπ) και θα το αποθηκεύσει στα απεσταλμένα. 

Είναι σαν να ετοιμάζουμε ένα φάκελο με ένα γράμμα (και τα στοιχεία αποστολέα - παραλήπτη γραμμένα απ’ έξω) και να τον παραδίδουμε στο ταχυδρομείο. 

Τώρα ο mail server θα κάνει ό,τι κάνει και το ταχυδρομείο: 

θα χρησιμοποιήσει τα DNS για να αναζητήσει τον αντίστοιχο mail server του παραλήπτη. 

Το DNS φανταστείτε ότι είναι σαν ένας τεράστιος "τηλεφωνικός κατάλογος", όπου αντί για ονοματεπώνυμα και τηλέφωνα, έχει τα domains των ιστοσελίδων με τους αντίστοιχους υπολογιστές - servers που είναι συνδεμένα.

Ακόμα καλύτερα, είναι καταχωρημένοι σε αυτόν τον "κατάλογο" όλοι οι υπολογιστές που είναι συνδεμένοι στο internet.


Έτσι από αυτόν τον "κατάλογο" θα βρει αμέσως τον υπολογιστή - server που υπάρχει το email του παραλήπτη, μέσω του domain που ανήκει το email (onoma@coolweb.gr -> coolweb.gr είναι το domain). 

Μετά από αυτή την αναζήτηση, επιχειρεί ο mail server του αποστολέα, να συνδεθεί με τον "συνάδελφό του" - mail server του παραλήπτη. 

Γίνεται η σύνδεση και το μήνυμα με όλα τα "παρελκόμενα", αποστέλλεται σε αυτόν. 
mail serverΟ mail server όμως του παραλήπτη, θα ελέγξει μήπως το μήνυμα είναι spam - junk - ανεπιθύμητο και αν κρίνει ότι είναι εντάξει, τότε θα το καταχωρήσει στα εισερχόμενά του. 

Μπορεί να ελέγξει επίσης αν το email του αποστολέα υπάρχει όντως στον mail server του αποστολέα και γενικά κάνει διάφορους άλλους ελέγχους για να μας προστατέψει. 

Έτσι, υπάρχει περίπτωση "παρεξήγησης" και υπάρχει πιθανότητα να μην το λάβουμε ή να το λάβουμε στην ανεπιθύμητη ηλεκτρονική αλληλογραφία

Μπορούμε όμως να ζητήσουμε να μας αποσταλεί ένα read receipt (απόδειξη παράδοσης - ότι το διάβασε ο παραλήπτης) που στην ουσία δεν είναι άλλο παρά ένα email το οποίο στέλνεται αυτόματα από τον παραλήπτη προς τον αποστολέα, μόλις ο πρώτος διαβάσει τη συγκεκριμένη ηλεκτρονική αλληλογραφία - το συγκεκριμένο email. 

Ο αποστολέας θα λάβει με τον ίδιο τρόπο ένα πολύ σύντομο email στο οποίο αναφέρεται ότι το μήνυμα που έστειλε πιο πριν, διαβάστηκε. 

ηλεκτρονική αλληλογραφία

Έτσι λοιπόν αν αναρωτιέστε πως λειτουργεί το email - η ηλεκτρονική αλληλογραφία, τώρα ξέρετε!


http://coolweb.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top