Σε πρώτη φάση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία ενός οδοντιάτρου...

είναι το να συμμαχήσετε μαζί του. 

Ύστερα να κατανοήσετε την σημασία της σωστής στοματικής υγιεινής και το πόσο κρίσιμο είναι να γίνει μία καθημερινή μας ανάγκη που να ακολουθείται ευλαβικά, αρχίζοντας από την παιδική ακόμη ηλικία. 

Άλλωστε μια απόλυτα υγιής οδοντοστοιχία συμβάλει και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του καθενός από εμάς.

Έπειτα για να επιτύχετε την υγεία των δοντιών και ούλων σας, χρειάζεται να ακολουθήσετε ένα σύνολο ενεργειών, με σκοπό την απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που δε θα επιτρέπει την εκδήλωση παθήσεων της στοματικής κοιλότητας. 

Η καλή στοματική υγιεινή παράλληλα με σωστή διατροφή και συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρό σας, αποτελούν τους κύριους παράγοντες για τη διατήρηση της στοματικής σας υγείας.


Λίγα λόγια για τις συνήθεις «επιθέσεις» που δέχονται τα δόντια σας, αποτελούν κατά πρώτο λόγο η μικροβιακή οδοντική πλάκα, όπου είναι η αιτία των κυριότερων οδοντιατρικών προβλημάτων. 

Η πλάκα είναι αόρατη και εξαιρετικά κολλώδης. Αποτελείται από ένα λεπτό στρώμα μικροβίων τα οποία εγκαθίστανται στην επιφάνεια των δοντιών και έχουν την ιδιότητα να διασπούν το άμυλο που περιέχεται στις τροφές και να παράγει οξέα, τα οποία με τη σειρά τους εξουδετερώνουν την αδαμαντίνη των δοντιών. 

Απόρροια όλων αυτών αποτελεί η δημιουργία τερηδόνας, καθώς επίσης ο ερεθισμός και η μόλυνση των ούλων με αποτέλεσμα τη δημιουργία ουλίτιδας, η οποία ενδέχεται να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Όσον αφορά την γνωστή σε όλους πέτρα (τρυγία), δεν είναι τίποτα περισσότερο από την σκλήρυνση της πλάκας, ύστερα από τη συνεχή επαφή με το σάλιο και τα άλατα που εμπεριέχονται σε αυτό. 

Γενικά παθήσεις της στοματικής κοιλότητας, όπως είναι τα αποστήματα και η περιοδοντίτιδα, είναι δυνατόν να βλάψουν την γενική υγεία του ασθενούς προκαλώντας του καρδιακές προσβολές, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είτε ακόμα και εγκεφαλικά επεισόδια. 

Ωστόσο, στην περίπτωση που ο ασθενής υφίσταται τη φυσική απώλεια κάποιου δοντιού, αλλά και προβλήματα όπως είναι η κακή αναπνοή, είναι βέβαιο ότι προκαλούνται από τη μη σωστή και συνεχής στοματική του υγιεινή. 

Προκειμένου λοιπόν να αμυνθείτε έναντι όλων των παραπάνω παθήσεων και για να επιτευχθεί η σωστή στοματική υγιεινή κρίσιμο είναι να εφαρμόζετε τις σωστές μεθόδους στοματικής υγιεινής στην οδοντοστοιχία σας.


Το βούρτσισμα των δοντιών αποτελεί το σπουδαιότερο μέτρο για τη διατήρηση της καλής στοματικής σας υγείας, οπότε και είναι απαραίτητο να γίνεται καθημερινά δύο φορές (πρωί – βράδυ), ιδανικά μετά από κάθε σας γεύμα. Ιδιαιτέρως σημαντικό αποτελεί το βούρτσισμα πριν από τον ύπνο, διότι στη φάση αυτή μειώνεται η ποσότητα σάλιου και παράλληλα η αντιμικροβιακή δράση που διαθέτει. 

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η οδοντόβουρτσα επειδή δρα σημαντικά στην στοματική υγιεινή, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να έχει φθαρεί. Αντιθέτως επιβάλλεται να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και να προβαίνετε σε αντικατάστασή της όταν χρειαστεί και να την χρησιμοποιείτε σωστά με συγκεκριμένη τεχνική, όπως αναλύεται παρακάτω.

Επίσης, να αναφερθεί ότι το ταχύ βούρτσισμα των δοντιών δε σημαίνει ότι μας καλύπτει, αντιθέτως αφήνει μονάχα μία αίσθηση φρεσκάδας και τίποτα παραπάνω. 

Πρέπει να γίνεται συνειδητά και να προσπαθείτε να αισθανθείτε τις κινήσεις του χεριού σας και τον τρόπο με τον οποίο η βούρτσα έρχεται σε επαφή με τα δόντια σας. 

Η οδοντόβουρτσα πρέπει να ακουμπά οριζόντια επάνω σε αυτά, με κλίση προς τη μεριά των ούλων. Στη συνέχεια κάνετε περιστροφικές κινήσεις, σε κάθε ένα δόντι σας ξεχωριστά. 

Καλό θα ήταν να αισθάνεστε τις τρίχες της οδοντόβουρτσας να εισχωρούν ελαφρώς στην ουλοδοντική σχισμή. Επαναλάβετε γρήγορες και κοφτές κινήσεις με επιμονή στο κάθε δόντι σας. Εφόσον βουρτσίσετε καλά την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών σας, συνεχίστε το ίδιο και στις γλωσσικές επιφάνειες.

star.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top