Οι περισσότεροι ενήλικες δεν έχουν ακούσει ποτέ το σάιτ κοινωνικής δικτύωσης Ask.fm. Κι όμως πρόκειται για ένα τεράστιο σάιτ στην Ευρώπη με περίπου 65 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.
Το χαρακτηριστικό αυτού του σάιτ είναι ότι οι μισοί από αυτούς τους χρήστες είναι κάτω των 18 ετών, που σημαίνει πως η ενεργή βάση χρηστών αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από παιδιά τα οποία μάλιστα αλληλοαπειλούνται.
Μέχρι στιγμής, εννέα έφηβοι με λογαριασμό στο Ask.fm έχουν αυτοκτονήσει, μετά τη λήψη δεκάδων ανώνυμων υβριστικών μηνυμάτων.
Το Ask.fm είναι κατά βάση ένα σάιτ ερωτήσεων και απαντήσεων. Μετά την εγγραφή, το σάιτ επιτρέπει στους χρήστες του να θέτουν ερωτήσεις είτε επώνυμα είτε ανώνυμα και να απαντούν στις ερωτήσεις άλλων χρηστών. Η ιδιαιτερότητα του σάιτ είναι ότι επιτρέπει στους χρήστες να ξεκινούν ένα είδος ηλεκτρονικής "μάχης" ή ένα είδος καβγά και πολλές φορές μια ερώτηση συγκεντρώνει προσβολές από αγνώστους.
Δείτε ένα παράδειγμα:
Το πρόβλημα με το σαιτ είναι πως πρόκειται για ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης το οποίο διαθέτει ελάχιστες ρυθμίσεις απορρήτου και δεν πραγματοποιεί ελέγχους ταυτότητας. Το Facebook αντίθετα έχει κάνει αμέτρητες προσπάθειες για να εξασφαλίσει πως το μεγαλύτερο μέρος των λογαριασμών ανήκουν σε πραγματικούς χρήστες. Επίσης μπορείς να κλειδώσεις ανά πάσα στιγμή το λογαριασμό σου στο Facebook. Κάτι που δεν ισχύει στο Ask.fm.
Το businessinsider δημοσιευει τη λίστα με τα παιδιά που έχουν αυτοκτονήσει μετά την ψηφιακή καταδίωξη στο Ask.fm. Πρόκειται για εφήβους ηλικίας 12- 17 ετών που κρεμάστηκαν η πήδηξαν από ταράτσες. 'Όπως αναφέρει μάλιστα η ίδια πηγή κάποια από αυτά τα παιδιά συνέχισαν να δέχονται κοροιδίες στο Ask.fm και μετά το θάνατό τους.
Πολλοί μάλιστα δημοσίευσαν και μια λίστα αυτοκτονιών με τα συμπτώματα που μπορούν να οδηγήσουν μια κοπέλα σε αυτή την πράξη σε μια πράξη "ηλεκτρονικής αλληλεγγύης".
Μετά την έντονη πίεση που δέχτηκε ο ιδρυτής της σελίδας Mark Terebin από τα μέσα ενημέρωσης, ανακοίνωσε πως πρόκειται να ενταθούν οι έλεγχοι για κακόβουλη χρήση και πως πρόκειται να δημιουργηθεί ένα κουμπί αναφοράς όταν εντοπίζεται καταχρηστική συμπεριφορά.
Ο ιδρυτής της σελίδας
Πηγή: iefimerida.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!