«Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας δεν αστειεύονται», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στους ελέγχους για τη «μαύρη» εργασία, στέλνοντας…


ένα αυστηρό μήνυμα σε όσους επιχειρηματίες απασχολούν αδήλωτους ή ανασφάλιστους εργαζόμενους. Οι εντατικοί έλεγχοι ξεκίνησαν την Κυριακή, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, θα συνεχιστούν «σε όλη την επικράτεια και καθ» όλη τη διάρκεια του έτους».
«Μετά την επιβολή των πρώτων υψηλών και επιτόπιων προστίμων για περιπτώσεις αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, έγινε πλέον κατανοητό σε όλους και ιδιαίτερα στους εργοδότες, που παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των τελευταίων ημερών δεν συμμορφώθηκαν, ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας δεν αστειεύονται», αναφέρεται αρχικά σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, με αφορμή τους σχετικούς ελέγχους που γίνονται σε επιχειρήσεις.
Από το υπουργείο γίνεται ξεκάθαρο πως οι εντατικοί έλεγχοι, στο πλαίσιο της νέας αυστηρής αντιμετώπισης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, θα συνεχιστούν αδιάλειπτα σε όλη την επικράτεια και καθ» όλη τη διάρκεια του έτους.
Την ίδια στιγμή ενθαρρυντικό είναι -σύμφωνα με το υπουργείο- το γεγονός πως οι επίσημες αναγγελίες πρόσληψης στο σύστημα «Εργάνη», το «καρδιογράφημα» της αγοράς εργασίας, αυξήθηκαν, κάτι που δείχνει πως η «μαύρη» εργασία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, ενώ ήδη επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα σε περιπτώσεις αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.
Βρούτσης: Τα ψέματα τελείωσαν, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση
Ο υπουργός, κ. Βρούτσης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega το πρωί της Κυριακής, ξεκαθάρισε πως «τα ψέματα τελείωσαν. Δεν θα υπάρξει ξανά ανομία στην αγορά εργασίας», υπενθυμίζοντας ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου ποινολογίου κατά της αδήλωτης εργασίας ξεχύνονται από αύριο σε όλη την Ελλάδα πάνω από 1.000 άτομα (ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας, στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας και υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας).
«Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση», προειδοποίησε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι με την εφαρμογή των νέων υψηλών προστίμων θα είναι καταστροφική επιλογή για τον επιχειρηματία το να απασχολεί αδήλωτο ή ανασφάλιστο. Όπως δήλωσε μάλιστα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Βρούτσης, ήδη από τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», που εμφανίζουν σε πραγματικό χρόνο τις ροές προσλήψεων και απολύσεων, διαφαίνεται τάση συμμόρφωσης υπό την απειλή και του τσουχτερού προστίμου.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Εργάνη», που αποτελεί και το καρδιογράφημα της αγοράς εργασίας, την Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, διαπιστώθηκε εκτίναξη των προσλήψεων, έφθασαν στις 9.486, που αποτελεί τον υψηλότερο ιστορικά αριθμό προσλήψεων για τον μήνα Σεπτέμβριο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την ταχεία συμμόρφωση των εργοδοτών».
Σαρωτικοί έλεγχοι και πρόστιμα ως 10.550 ευρώ
Περισσότεροι από 1.000 ελεγκτές του υπουργείου Εργασίας και της Οικονομικής Αστυνομίας, ξεκίνησαν σήμερα-Κυριακή σαρωτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα για τον εντοπισμό ανασφάλιστων εργαζόμενων.
Τα τσουχτερά πρόστιμα ύψους 10.550 ευρώ, θα επιβάλλονται επί τόπου χωρίς να δίνεται στους εργοδότες η δυνατότητα της προηγούμενης ακρόασης.
Ειδικότερα, τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία θα ανέρχονται πλέον στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού ανά αδήλωτο εργαζόμενο – 10.550 ευρώ για τους άνω των 25 ετών αδήλωτους εργαζόμενους, 9.200 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών.

trelokouneli.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top