Πρώτη αλήθεια: Δεν υπάρχει μαγικό χάπι που θα μας απαλλάξει από το περιττό βάρος.
Δεύτερη αλήθεια: η απώλεια κιλών απαιτεί χρόνο, κόπο και πάνω απ' όλα επιμονή στην επίτευξη του στόχου. Τρίτη αλήθεια: Η απώλεια βάρους είναι εφικτή.

Αυτές είναι 3 βασικές αλήθειες που όλοι γνωρίζουμε αλλά επειδή δεν έχουμε συνήθως υπομονή, παραβλέπουμε καταφεύγοντας σε εύκολες δίαιτες «εξπρές», που υπόσχονται θαύματα. Αποτέλεσμα: σύντομα βρισκόμαστε ξανά στο σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Βέβαια ο τομέας «δίαιτα» έχει και άλλες…πικρές αλήθειες, που κανείς δε θέλει να ακούσει.

1. Περισσότερη άσκηση και λιγότερη σκέψη

Με τη σκέψη δυστυχώς, κανείς δεν κατάφερε να αδυνατίσει. Αν και η δύναμη της σκέψης βοηθά σε μία διαδικασία απώλειας βάρους, είναι προφανές, ότι αν σκέφτεστε να γυμναστείτε αλλά δεν το κάνετε, αυτό σημαίνει ότι δεν αδυνατίζετε.

Ωστόσο, γυμναστική δε σημαίνει άπειρες ώρες στο γυμναστήριο. Ανεβείτε με τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, περπατήστε αντί να πάρετε το αυτοκίνητο, ασχοληθείτε με την κηπουρική και άλλες σπιτικές εργασίες και σύντομα θα δείτε τη σιλουέτα σας να αλλάζει.

2. Μία δίαιτα για όλους

Αν και τα περισσότερα προγράμματα διατροφής και οι συμβουλές διαφημίζονται σα να ταιριάζουν σε όλους, αυτό δεν είναι παρά ένας μύθος. Όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους, πρέπει να έχετε κατά νου, ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, με επίσης διαφορετικούς ρυθμούς και τρόπο ζωής.

Βρίσκοντας τη δίαιτα και το πρόγραμμα άσκησης που σας ταιριάζει, έχετε μεγάλα ποσοστά επιτυχίας στην απώλεια του βάρους σας, παρά εάν ακολουθήσετε μία άριστα διαφημιζόμενη δίαιτα, που έκανε η φίλη/ος σας και έχασε βάρος.

3. Μισή ωρίτσα άσκησης ισούται με ένα brownie

Είναι πολύ εύκολο να υποτιμήσει ή να υπερεκτιμήσει κάποιος τις θερμίδες που καταναλώνει με τη γυμναστική ή εκείνες που παίρνει τρώγοντας μία σοκολάτα. Η αλήθεια είναι ότι οι δίαιτες δεν είναι απλά μαθηματικά.

Η κληρονομικότητα, ο μεταβολικός σας ρυθμός, η ηλικία κ.λπ αλλά και τα συστατικά του αγαπημένου σας επιδορπίου, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξίσωση αυτή. Με άλλα λόγια, για να χάσετε βάρος, θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη θερμίδων και να αυξήσετε την άσκηση.

4. Υπάρχει πάντα χρόνος γα άσκηση

Αν έχετε χρόνο για να «σερφάρετε» στο internet, να παρακολουθήσετε μία σειρά στην τηλεόραση ή να κάνετε ψώνια, αυτό σημαίνει ότι έχετε χρόνο και για άσκηση. Αυτό που ίσως δεν έχετε, είναι όρεξη για γυμναστική. Σίγουρα, σε ένα περιορισμένο και απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα, ο χρόνος είναι πολυτέλεια, αλλά τα πάντα είναι θέμα προτεραιοτήτων.

5. «Μα είναι light»

Η βιομηχανία τροφίμων είναι πρόθυμη να σπαταλήσει χρήματα προκειμένου να σας πείσει για συγκεκριμένα διαιτητικά προϊόντα, που βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Η αλήθεια είναι όμως, ότι δυστυχώς, όσο περισσότερα τρόφιμα καταναλώνετε, τόσο δε χάνετε κιλά. Με απλά λόγια, το γεγονός ότι καταναλώνετε διαιτητικά προϊόντα, δε σημαίνει αυτόματα, ότι μπορείτε να καταναλώνετε μεγαλύτερες ποσότητες.

6. Πρόσληψη θερμίδων = αποβολή θερμίδων;

Η αλήθεια είναι ότι 500 θερμίδες αναψυκτικού δεν ισούνται με 500 θερμίδες βραστό κοτόπουλο ή μπρόκολο. Ο λόγος; Οι πρώτες είναι οι λεγόμενες «κενές» θερμίδες, οι οποίες ούτε έχουν καμία θρεπτική αξία για τον οργανισμό, ούτε σας χορταίνουν, αντίθετα με τις δεύτερες.

Για να χάσετε κιλά, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να καίτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που προσλαμβάνετε, κάτι που είναι εφικτό με την αποφυγή ορισμένων τύπων «θερμίδων», που προέρχονται από επεξεργασμένα προϊόντα χωρίς θρεπτικές αξίες.

7. Το σώμα σας είναι εναντίον σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν παρατηρήσει ότι είναι δύσκολο να χάσουν βάρος, αλλά είναι εύκολο να πάρουν. Αυτό είναι ένα «ιστορικό» κατάλοιπο που έχει καταγράψει το DNA στη μνήμη, από τις εποχές που το φαγητό δεν ήταν σε αφθονία.

Η «γενετική γεύση» αυτή ωστόσο, στη σημερινή εποχή της αφθονίας σημαίνει, ότι το ανθρώπινο σώμα έχει προδιάθεση για την αύξηση του σωματικού βάρους και τη διατήρησή του. Με απλά λόγια αυτό που χρειάζεστε, ειδικά μετά από μία επιτυχημένη δίαιτα, είναι να παραμείνετε συνεπείς σε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

8. Και το πολιτιστικό περιβάλλον…εναντίον

Η τηλεόραση, ο καθιστικός τρόπος ζωής σε συνδυασμό με το άγχος, τις κακές διατροφικές συνήθειες και την πληθώρα των ανθυγιεινών έτοιμων τροφών, σίγουρα δεν ευνοεί την απώλεια κιλών. Πολύ απλά, αυτό σημαίνει, ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής ευνοεί την παχυσαρκία.

Αυτό μπορεί να είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, αλλά δε σημαίνει ότι δε μπορείτε να «πολεμήσετε» και να κερδίσετε τελικά στην άνιση αυτή μάχη των πειρασμών.

9. Ίσως τελικά να μη χρειάζεται να χάσετε βάρος

Ένας υγιής αλλά όχι αδύνατος άνθρωπος δε σημαίνει ότι πρέπει να χάσει βάρος. Αντίστοιχα, ένας αδύνατος, δεν είναι απαραίτητα και υγιής. Η καλή υγεία και όχι το βάρος είναι αυτό, στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθείτε. Το να κοπιάζετε και να βασανίζεστε προκειμένου να πετύχετε ένα αδύνατο κορμί, με όποιο κόστος, σε καμία περίπτωση δεν είναι επιθυμητό.

10. Αυτό δεν είναι άλλη μια διατροφή. Αυτή είναι η ζωή σας.

Η διατροφή και όχι οι δίαιτα, πρέπει να αποτελεί τρόπο ζωής. Ένας υγιής τρόπος ζωής με γυμναστική, αποχή από λιπαρά τρόφιμα, αλκοόλ και κάπνισμα εγγυώνται το πολυπόθητο σώμα, που τόσο κοπιάζετε να αποκτήσετε, με λάθος όμως τρόπους.


clickatlife.gr





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top