Μια online κλήρωση για ευγενή σκοπό διοργανώνει ο Διεθνής Σύνδεσμος για τη Σωτηρία της Τύρου, μιας πόλης στον Λίβανο που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


Το «1 Picasso για 100 Ευρώ» έχει σκοπό τη συγκέντρωση πόρων που θα επιτρέψει στον Σύνδεσμο να πραγματοποιήσει μια σειρά από μεγάλα κοινωνικό-πολιτιστικά έργα.
Μέσω της κλήρωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκεμβρίου 2013 στο Sotheby’s στο Παρίσι, υπό την επίβλεψη ενός δικαστικού κλητήρα και σε ζωντανή παγκόσμια διαδικτυακή μετάδοση, ο κάθε συμμετέχων έχει την ευκαιρία να κερδίσει ένα έργο του Πάμπλο Πικάσο, χρονολογίας 1914, το «L’Homme au Gibus» (Man with Opera Hat). Πρόκειται για έναν γκουάς πίνακα της Κυβιστικής περιόδου, η αξία του οποίου υπολογίζεται γύρω στο ένα εκατομμύριο δολάρια.
Όπως πληροφορεί το σχετικό δελτίο Τύπου, πρόκειται για μια πλήρως ελεγχόμενη ενέργεια, η οποία έχει λάβει την έγκριση της Αστυνομικής Περιφέρειας του Παρισιού, με Νομαρχιακό Διάταγμα από τις 2 Απριλίου του 2013. Επίσης, έχει πάρει έγκριση από το Ίδρυμα Διαχείρισης έργων του Πικάσο και χαίρει της συνεργασίας του Sotheby’s.
Για το είδος αυτής της διαδικτυακής λοταρίας, που αποτελεί παγκόσμια πρωτιά, έχει ανοίξει ειδικά η ιστοσελίδα www.1picasso100euros.com και οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν παρά να την επισκεφτούν και να αγοράσουν έναν ή περισσότερους από τους 50.000 λαχνούς που διατίθενται έναντι 100 Ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουν συμβάλλει σε δύο αξιόλογους σκοπούς:
1. Στη δημιουργία ενός παραδοσιακού Χωριού Χειροτεχνίας, που θα βοηθήσει να δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας, ειδικά για νέους, γυναίκες και ΑΜΕΑ, με σκοπό να αποτραπεί η εξαφάνιση των παλιών τεχνικών και να αναπτυχθεί η τεχνογνωσία στον τομέα της χειροτεχνίας.
2. Στη δημιουργία ενός Ινστιτούτου Χαναανικών, Φοινικικών και Καρχηδονιακών Σπουδών με έδρα τη Βυρηττό, που θα είναι το επίκεντρο της χιλιετούς σχέσης μεταξύ των πόλεων της Μεσογείου. Σκοπός του Ινστιτούτου θα είναι η προώθηση της πολιτιστικής και διαπανεπιστημιακής επιστημονικής ανταλλαγής ώστε να ενισχυθεί και να διατηρηθεί η αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά και παράλληλα να προωθηθεί η εξειδίκευση και η έρευνα.
Ο Διεθνής Σύνδεσμος για τη σωτηρία της Τύρου ιδρύθηκε το 1980 και έκτοτε περιλαμβάνει εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτισμού και των επιστημών, που είναι αφιερωμένοι στη σωτηρία της αρχαίας Φοινικικής μητρόπολης, η οποία κατείχε στρατηγική θέση στην αρχαία ιστορία. Ο Σύνδεσμος εργάζεται περισσότερα από 30 χρόνια για να διασφαλίσει την προστασία της Τύρου, αναδεικνύοντας την αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά, η οποία δυστυχώς δεν γλίτωσε από βομβαρδισμούς ή από τις λεηλασίες του χρόνου.
Σε στενή συνεργασία με την UNESCO, ο Σύνδεσμος κατάφερε να συμπεριλάβει την Τύρο, από το Νοέμβριο του 1984, στον κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς του παγκόσμιου οργανισμού, όπως η Καρχηδόνα και το Αμπού Σίμπελ. Το 1998, οι προσπάθειες τους Συνδέσμου ανταμείφθηκαν με την επίσημη παρουσίαση της «Διεθνούς Εκστρατείας για τη σωτηρία του αρχαιολογικού μνημείου της Τύρου και του περιβάλλοντα χώρου».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top