Ανθισμένοι δολοφόνοι
Μιλάνο
Είναι όμορφα και παντελώς αθώα για εμάς τους ανθρώπους, όμως πολλά κοινά λουλούδια που ανθίζουν στους κήπους και τις γλάστρες μας μπορεί να αποβούν μοιραία για τα κατοικίδια ζώα μας. Το ίδιο ισχύει και για αρκετά λαχανικά τα οποία, αν και εμείς καλλιεργούμε και καταναλώνουμε άφοβα, μπορούν να δηλητηριάσουν τους τετράποδους φίλους μας. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη ιταλών επιστημόνων που εξέτασε τις περιπτώσεις δηλητηρίασης και τους θανάτους κατοικίδιων ζώων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επικίνδυνοι κρίνοι και σκόρδα
Τα αλεξανδρινά ή ποϊνσέτιες, που στολίζουν κατά κόρον τα σπίτια μας τα Χριστούγεννα αλλά καλλιεργούνται από πολλούς ως διακοσμητικά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, μπορούν να βλάψουν σοβαρά τους σκύλους και τις γάτες: αν τα ζώα τα δαγκώσουν και τα καταπιούν μπορεί να τους προκαλέσουν δηλητηρίαση η οποία εκδηλώνεται με διάρροια, κράμπες και παραλήρημα, ενώ ο οπός, δηλαδή ο χυμός του κορμού τους, ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια και τύφλωση.
Οι κρίνοι μπορούν να αποβούν μοιραίοι για τις γάτες καθώς η έκθεση των ζώων στη γύρη τους ίσως οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια. Τα ροδόδεντρα και οι αζαλέες «εξολοθρεύουν» σκύλους και γάτες, καθώς επίσης άλογα, πρόβατα και αγελάδες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Προκαλούν εμέτους και διάρροια, σιελόρροια, υπόταση ενώ τα ζώα ενδέχεται να πέσουν σε κώμα. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν καρδιαγγειακά επεισόδια ή και θάνατο. Επίσης οι βολβοί των νάρκισσων, αν καταναλωθούν από σκύλους ή γάτες, προκαλούν εμέτους, διάρροια και δερματίτιδα ενώ μια «μπουκιά» βολβού μόλις των 15 γραμμαρίων μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.
Προσοχή στον λαχανόκηπο
Όπως σημειώνουν η Φραντσέσκα Καλόνι και η Κριστίνα Κορτινόβις του Πανεπιστημίου του Μιλάνου στη σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Veterinary Journal», άλλα φυτά που παρατηρήθηκε ότι ευθύνονται για τις περισσότερες περιπτώσεις δηλητηρίασης κατοικίδιων ζώων στην Ευρώπη είναι ο φοίνικας τσίκας ή κύκας, ο ρίκινος ή ρετσινολαδιά ή κρότωνας, το μυγκέ, οι πυράκανθοι, η μελία ή αγριοπασχαλιά, ο τάξος ή ήμερο έλατο (στη χώρα μας λέγεται και «δέντρο του θανάτου») και η πικροδάφνη.
Ο κίνδυνος όμως ελλοχεύει και στον λαχανόκηπο: όλα τα είδη του γένους άλλιον, από το σκόρδο ως το κρεμμύδι και το πράσο, είναι τοξικά για σκύλους και γάτες. Η μελέτη κατέγραψε 69 περιπτώσεις δηλητηρίασης σκύλων, εκ των οποίων δύο θανατηφόρες, από το εν λόγω φυτικό γένος από το 1994 ως το 2008, καθώς και τέσσερις που αφορούσαν γάτες. Αντίστοιχα οι κρίνοι, οι οποίοι συγγενεύουν με τα σκόρδα, προκάλεσαν δηλητηρίαση σε 261 γάτες στο ίδιο διάστημα.
Οι ερευνήτριες συνιστούν στους ιδιοκτήτες ζώων προσοχή και προτείνουν τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής βάσης δεδομένων σχετικά με τους θανάτους ζώων από δηλητηρίαση, έτσι ώστε να λαμβάνονται μέτρα προστασίας. Από την πλευρά τους γεωπόνοι και κτηνίατροι που μίλησαν σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι η καλύτερη προστασία είναι η σωστή εκπαίδευση.
«Επειδή ο κίνδυνος είναι εξαπλωμένος τόσο πολύ, η καλύτερη προσέγγιση για τους ιδιοκτήτες είναι να διδάξουν τα ζώα τους να μην τρώνε τα φυτά του κήπου ή τα λουλούδια του εμπορίου» ανέφερε στην «Daily Mail» ο Γκάι Μπάρτερ της Βασιλικής Κηπευτικής Εταιρείας. «Αν έχετε ένα ζώο το οποίο κινείται κυρίως μέσα στο σπίτι, αποφύγετε τους κρίνους και τα αλεξανδρινά».
Ανάλογη είναι και η θέση της Βρετανικής Ένωσης Κτηνιάτρων. «Το σημαντικό είναι να γνωρίζετε το ζώο σας» δήλωσε εκπρόσωπός της στην ίδια εφημερίδα. «Αν εξερευνά τον κόσμο με το στόμα του, αποφύγετε να φυτέψετε οποιοδήποτε φυτό μπορεί να είναι δηλητηριώδες. Αν υποπτευθείτε ότι έφαγε κάτι τοξικό, τηλεφωνήστε αμέσως στον κτηνίατρό σας».
Βήμα Science
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!