Μια από τις καλύτερες εκδοχές μαγειρέματος του κόκκορα είναι με ντομάτα και κόκκινο κρασί!
Για να τον συνοδεύσετε ιδανικά, επιλέξτε παραδοσιακά ζυμαρικά  είτε από μικρούς τοπικούς παραγωγούς είτε από γνωστές εταιρίες. Οι χυλοπίτες, τα ματσάτα και τα σκιουφιχτά είναι μερικές καλές επιλογές...

από τη Γεωργία Κοφινά

Υλικά για 6 άτομα:


  • 1 κόκορας (1.800γρ. περίπου)
  • 500γρ. παραδοσιακά ζυμαρικά
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια ντομάτες ώριμες, φρέσκιες, ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 ξυλάκι κανέλας, μικρό
  • αλάτι και πιπέρι
  • μυζήθρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο

Eκτέλεση:

Πλένετε τον κόκορα και τον κόβετε σε μερίδες. Τις στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και τις πασπαλίζετε με αλατοπίπερο. Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε τις μερίδες και τις σοτάρετε ελαφρά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τις αφήνετε στην άκρη. Ρίχνετε στο ίδιο λάδι το κρεμμύδι και το σοτάρετε. Βάζετε πάλι τις μερίδες του κόκορα στην κατσαρόλα και τις γυρίζετε για να αναμιχθούν με το κρεμμύδι.

Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε την ντομάτα, την κανέλα και λίγο ακόμα αλατοπίπερο. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό μέχρι να σκεπαστούν οι μερίδες. Τις σιγοβράζετε με την κατσαρόλα σκεπασμένη για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.

Βγάζετε τον κόκορα από την κατσαρόλα. Προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται και ρίχνετε τα ζυμαρικά για να βράσουν (για 10 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον τύπο). 

Ρίχνετε ξανά τον κόκορα στην κατσαρόλα και κρατάτε το φαγητό ζεστό. Πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Food Styling: Tina Webb



protothema.gr

0 comments:

Post a Comment

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top