Εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις σε ότι αφορά το ποσοστό λειτουργικού περιθωρίου κέρδους που επιτυγχάνουν οι μεγάλες αμερικανικές εταιρίες αεροδιαστημικής και άμυνας.

Γενικά τα ποσοστά βρίσκονται στην περιοχή του 10 ως 12% (πρόβλεψη για το 2014). Καθόλου άσχημα καθώς τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 5-7% για τις εταιρίες κατασκευής και παροχής μηχανολογικών υπηρεσιών και 10 ως 20% για τις εταιρίες κεφαλαιουχικών αγαθών.

Σε μερικές περιπτώσεις όμως εταιρίες μέλη των μεγάλων αμερικανικών ομίλων αεροδιαστημικής και άμυνας επιτυγχάνουν ποσοστά λειτουργικού περιθωρίου κέρδους που θα ζήλευαν και οι εταιρίες κεφαλαιουχικών αγαθών. Για παράδειγμα η General Dynamics Combat Systems εκτιμά ότι θα επιτύχει ποσοστό 14,5% για το 2013. Υψηλότερα είναι τα ποσοστά για τις Lockheed Martin Missiles & Fire Control (17,7%), Northrop Grumman Electronic Systems (16%) και Raytheon Integrated Defense Systems (16,8 – 16,9%).

Με τέτοιες επιδόσεις είναι φυσικό ότι οι μέτοχοι των εταιριών είναι πολύ χαρούμενοι ιδιαίτερα όταν αυτές σημειώνονται την περίοδο που ο αμερικανικός αμυντικός προϋπολογισμός ζει με το διαρκές άγχος της διαδικασίας αυτόματων περικοπών τω πιστώσεων («sequestration»). Όμως όσο ρόδινη και αν παρουσιάζεται η οικονομική κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για τις μεγάλες αμερικανικές εταιρίες αεροδιαστημικής και άμυνας.

Τόσο το Κογκρέσο όσο και το Πεντάγωνο είναι ζήτημα χρόνου να επιβάλλουν συμπίεση του κόστους των προϊόντων (π.χ. είτε απαιτώντας την εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση της ανάπτυξης από εταιρικά κεφάλαια είτε αυξάνοντας το ποσοστό οικονομικής εταιρικής συμμετοχής στη διαδικασία) αλλά και περιορισμό των απολαβών των επιτυχημένων μάνατζερ που η διαφορά με αυτές των κρατικών υπαλλήλων είναι πλέον αβυσσαλέα.

defence-point.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top