Η είδηση της κατασκευής “κρέατος του σωλήνα” σε εργαστήριο, με τη χρήση βλαστοκυττάρων από αγελάδες, φέρνει στο προσκήνιο... μία συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και αρκετά χρόνια, κυρίως από τους χορτοφάγους του πλανήτη: Πόσο κακό μας κάνει η κατανάλωση κρέατος;

Κατά καιρούς η κατανάλωση κρέατος έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και με τις αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι, ο Guardian συγκέντρωσε όλα τα σχετικά στοιχεία σε έναν διαδραστικό χάρτη και δίνει τη δυνατότητα στον καθένα από μας να βγάλει τα συμπεράσματά του για το κατά πόσον υπάρχει σχέση αιτίας-αιτιατού ανάμεσα στην κατανάλωση κρέατος και τα παραπάνω δεινά.

Στο σχετικό χάρτη, πάντως, η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση στην κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος (περίπου στα 75 κιλά), αλλά χαμηλότερα στους θανάτους από καρδιαγγειακές νόσους και διαβήτη, τόσο στις γυναίκες (158 θάνατοι ανά 100.000), όσο και στους άνδρες (215 θάνατοι ανά 100.000).
Αντίθετα, τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος, που ξεπερνά τα 100 κιλά, παρουσιάζουν η Αυστρία και η Αυστραλία.

Η Αυστραλία είναι παράλληλα και “πρωταθλήτρια” στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, πίσω μόνο από τη Σαουδική Αραβία (όπου ασφαλώς οι εκπομπές δεν οφείλονται στην κατανάλωση κρέατος...), όμως αντίθετα έχει ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά στη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές νόσους και διαβήτη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top