Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μπορούν να εξηγήσουν την εκπληκτική ταχύτητα που αναπτύσσει στους στίβους
ο Τζαμαϊκανός δρομέας Γιουσέιν Μπολτ (Usain Bolt) με τη βοήθεια ενός μαθηματικού μοντέλου.


Ο Γιουσέιν Μπολτ κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 100 μέτρα με 9,58 δευτερόλεπτα, επίδοση που πέτυχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Βερολίνου το 2009 θεωρείται ως ο μεγαλύτερος σπρίντερ στον κόσμο αυτή τη στιγμή.
Το μοντέλο που ανέπτυξαν οι επιστήμονες υπολογίζει τη δύναμη και την ενέργεια που αναλώνει για να ξεπεράσει την επιβράδυνση που προκαλεί η αντίσταση του αέρα και η οποία επιτείνεται από το σκαρί του δίμετρου Μπολτ.
Με τη μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση European Journal of Physics, οι ερευνητές ελπίζουν να ανακαλύψουν το στοιχείο εκείνο που κάνει ορισμένους αθλητές τόσο γρήγορους (πέρα από τα αναβολικά).
Σύμφωνα με το προτεινόμενο μαθηματικό μοντέλο, η επίδοση των 9,58 δευτερολέπτων του Μπολτ στο Βερολίνι επιτεύχθηκε με ανάπτυξη ταχύτητας 12,2 μέτρων ανά δευτερόλεπτο.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η μέγιστη ισχύς του Μπολτ εκδηλώθηκε όταν είχε μπει λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο στην κούρσα και είχε αναπτύξει το ήμισυ της μέγιστης ταχύτητάς του, κάτι που αποδεικνύει την άμεση επίδραση της αντίστασης του αέρα στα κινούμενα αντικείμενα.
Ανακάλυψαν επίσης ότι μόνο το 8% της ενέργεια των μυών του καταναλώθηκε για κίνηση, με το υπόλοιπο να απορροφάται από την αντίσταση.
Μάλιστα όταν συνέκριναν τη μάζα σώματος του Μπολτ, συνυπολογίζοντας το υψόμετρο της πίστας και τη θερμοκρασία, βρήκαν ότι ο συντελεστής αντίστασης του Τζαμαϊκανού σπρίντερ -που μετράει την αντίσταση ανά μονάδα μάζας- ήταν λιγότερο αεροδυναμικός από τον μέσο άνθρωπο.
Το εκπληκτικό, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, με τον Μπολτ είναι ότι έχει καταρρίψει μια σειρά από επιδόσεις χωρίς να είναι άρτιος από αεροδυναμικής σκοπιάς.
Μοναδικό εμπόδιο πλέον στις επιδόσεις των επαγγελματιών του στίβου είναι οι συνθήκες που επικρατούν στη Γη, καθώς σωματικά θεωρείται ότι τα περιθώρια περαιτέρω βελτιώσεων είναι απειροελάχιστα.
Μεγάλο όπλο του Μπολτ είναι ο εντυπωσιακός δρασκελισμός του που αντισταθμίζει και με το παραπάνω τα “αργά” του ξεκινήματα.
Τον δρασκελισμό αυτό επιτρέπουν οι ισχυρές μυικές του ίνες, αλλά και το μήκος των ποδιών του.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι για να καταρριφθεί το ρεκόρ του 2009 στα 100 μέτρα, ο Μπολτ πρέπει να αντιδράσει ταχύτερα στην πιστολιά του αφέτη, να ενισχυθεί από ούριο άνεμο, όχι ταχύτερο από 2 μέτρα ανά δευτερόλεπτο ώστε η επίδοση να μην διαγραφεί από τα ρεκόρ ως υποβοηθούμενη και να τρέξει σε μεγάλο υψόμετρο όπου η αντίσταση του αέρα είναι μικρότερη.
Η μελέτη για τον Μπολτ δημοσιεύεται λίγες μόνο ημέρες μετά την αποκάλυψη σκανδάλου μεγατόνων για ντοπάρισμα των σούπερ σταρ του στίβου μεταξύ των οποίων οι Ασάφα Πάουελ και Τάισον Γκέι.
Ο Μπολτ δεν περιλαμβανόταν στη λίστα των χρηστών αναβολικών και μάλιστα τάχθηκε κατά των πρακτικών αυτών. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top