Την αποφυλάκιση του «βαρώνου» των ναρκωτικών Ραφαέλ Κάρο Κουιντέρο ύστερα από 28 χρόνια που πέρασε στη φυλακή για την απαγωγή και δολοφονία ενός αμερικανού πράκτορα διέταξε δικαστήριο στο Μεξικό.


Το δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκιση του Κουιντέρο προτού εκτίσει ολόκληρη την 40ετή ποινή κάθειρξης που του είχε επιβληθεί το 1985 για την δολοφονία του αμερικανού πράκτορα της Δίωξης Ναρκωτικών Ενρίκε Καμαρένα.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Κάρο Κουιντέρο, 60 ετών σήμερα, θα έπρεπε να έχει δικαστεί από δικαστήριο της πολιτείας και όχι από ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Η δολοφονία του Καμαρένα είχε προκαλέσει ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Μεξικού.

Ο Κάρο Κουιντέρο συνελήφθη στην Κόστα Ρίκα εν μέσω εκτεταμένου ανθρωποκυνηγητού για τον εντοπισμό των επικεφαλής του καρτέλ ναρκωτικών. Ο Κουιντέρο ήταν ένας από τους τρεις ιδρυτές του καρτέλ της Γκουανταλαχάρα.

Η οργάνωση εθεωρείτο υπεύθυνη για την διακίνηση της μεγαλύτερης ποσότητας κοκαϊνης που καταναλωνόταν στις ΗΠΑ την δεκαετία του 80.

Ο Κάρο Κουιντέρο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και άλλες κατηγορίες, ακόμη και να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, νωρίς χθες το πρωί αποφυλακίστηκε προτού ενημερωθούν τα μέσα ενημέρωσης.

Το δικαστήριο δεν τον απάλλαξε από την κατηγορία της δολοφονίας καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σκάνδαλο, ειδικά στις υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών της Ουάσινγκτον όπου ο δολοφονηθείς Καμαρένα θεωρείται ήρωας.

Οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν ότι ο Κουιντέρο ήλεγχε το δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών μέσα από τη φυλακή.

newsbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top