Την ώρα που οι μισθοί συνεχώς μειώνονται και πολλοί νέοι με πτυχία και μεταπτυχιακά αναγκάζονται να φύγουν από την Ελλάδα αφού δεν μπορούν να βρουν δουλειά στον τομέα εξειδίκευσης τους το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης δημοσιοποίησε έρευνα για τις δουλειές που προβλέπει πως το 2020 θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.


Μεγάλοι κερδισμένοι από τις τάσεις που προβλέπει πως θα έχουν διαμορφωθεί το 2020 στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) φαίνεται πως θα είναι οι εξειδικευμένοι τεχνικοί και οι τεχνολόγοι, καθώς και τα συναφή με αυτές τις ειδικότητες.

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το Ευρωπαϊκό Κέντρο αναφερόμενο στην Ελλάδα προβλέπει και μια δεύτερη ομάδα επαγγελμάτων που φαίνεται να επιβιώνουν το 2020 με θετικό πρόσημο (3,6%), αλλά ταυτοχρόνως και με μεγάλη οπισθοχώρηση σε σύγκριση με την εκτίναξη του 38% που παρουσίασαν την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Πρόκειται για θέσεις που δεν απαιτούν υψηλή εξειδίκευση και θα συνεχίσουν να αυξάνονται και στο σύνολο της Ε.Ε.

«Πωλητές, εργαζόμενοι στις υπηρεσίες, χειριστές μηχανών και συναρμολογητές εργαλείων», υποδεικνύει η προβολή του Κέντρου. Οι εξειδικευμένοι τεχνικοί και οι τεχνολόγοι καθώς και τα συναφή, με αυτές τις ειδικότητες, επαγγέλματα φαίνεται πως θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις τάσεις που προβλέπει πως θα έχουν διαμορφωθεί το 2020 στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP). Μεγάλοι κερδισμένοι; Iσως είναι υπερβολική η εκτίμηση, καθώς τα επαγγέλματα τεχνικών και τεχνολόγων ναι μεν θα αυξηθούν το 2020, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Κέντρο, κατά 17,7%, αλλά η άνοδος αυτή δεν θα θυμίζει σε τίποτε την έκρηξη που παρουσίασαν κατά τη χρονική περίοδο 2000-2010 όταν η αύξησή τους ήταν της τάξεως του 51,3%.

Μάλιστα, οι ειδικότητες στον ευρύτερο τομέα των υπηρεσιών αναμένεται να έχουν άυξηση 3,6% από σήμερα έως το 2020 (έναντι επέκτασης 25,2% τη χρονική περίοδο 2000-2010).

Στο 0,9% προβλέπεται να ανέλθει η αύξηση των χειριστών μηχανημάτων (έναντι αύξηση 3,5% κατά την πρώτη δεκαετία).

Μεγάλη υποχώρηση περιμένει τα ανώτερα και διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων (-10,7% μέχρι το 2020 έναντι 12,5% της περιόδου 2000-2010), τους ελεύθερους επαγγελματίες (-6,3% έναντι προηγούμενης αύξησης 33,1%), ενώ θα συνεχιστεί η απαξίωση επαγγελμάτων τα οποία είναι συνδεδεμένα με χειροτεχνίες, αλλά και με την εξειδικευμένη απασχόληση στην αγροτική οικονομία και την αλιεία.
iefimerida

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top