Τα smoothies, αν παρασκευάζονται σωστά, είναι από τις καλύτερες πηγές θρεπτικών συστατικών που μπορούν να σας γεμίσουν ενέργεια, ωστόσο, αν δεν παρασκευαστούν με τον κατάλληλο τρόπο μπορεί να φορτώσουν τον οργανισμό με θερμίδες λόγω υπερβολικής ζάχαρης και λιπαρών.
--> Μάλιστα, ορισμένα από τα smoothies που πουλιούνται στο εμπόριο ή σε ταχυφαγεία και καφετέριες μπορεί να έχουν ως και 600 θερμίδες, φτάνοντας την ποσότητα των λιπαρών που έχει ένα διπλό cheeseburger, ενώ οι υδατάνθρακες τους αγγίζουν τριψήφιο αριθμό. Ο καλύτερος τρόπος, λοιπόν, για να απολαύσετε ένα smoothie είναι να το φτιάξετε μόνοι σας, γνωρίζοντας τι υλικά περιλαμβάνει και με ποιον τρόπο έχει δημιουργηθεί. Παρακάτω θα διαβάσετε ορισμένα μυστικά για να φτιάξετε τα δικά σας υγιεινά smoothies στο σπίτι, προσλαμβάνοντας μόνο τα θρεπτικά στοιχεία κι όχι τις θερμίδες.

Τα υγιεινά smoothies έχουν πολύ πάγο


Σύμφωνα με το περιοδικό Health, οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έπιναν πιο πηχτά smoothies ένιωθαν περισσότερο χορτάτοι από ό,τι εκείνοι που έπιναν μια πιο αραιωμένη εκδοχή του ποτού, ακόμα και όταν η θερμιδική αξία ήταν η ίδια. Συνεπώς, αν θέλετε να κάνετε την υφή του smoothie πιο πηχτή, αποφεύγοντας τις πολλές θερμίδες, μπορείτε να προσθέσετε πολύ πάγο.

Τα υγιεινά smoothies περιέχουν άπαχα γαλακτοκομικά


Συνήθως τα smoothies με τις πολλές θερμίδες περιέχουν παγωτό ή γιαούρτι με πλήρη λιπαρά, ωστόσο, το άπαχο γιαούρτι ή το τυρί τύπου cottage θα μπορούσε να δώσει στο ρόφημά σας την κατάλληλη δόση πρωτεΐνης χωρίς τις παραπανίσιες θερμίδες.

Τα υγιεινά smoothies περιέχουν ολόκληρα φρούτα


Καλό είναι να βάζετε ολόκληρα κομμάτια φρούτων στο smoothie, χωρίς να τα αλέθετε στο μπλέντερ, γιατί έτσι χάνετε ένα σημαντικό ποσοστό φυτικών ινών, οι οποίες σας κρατάνε χορτάτους για μεγαλύτερο διάστημα. Δοκιμάστε να προσθέσετε κομμάτια μπανάνας, διάφορα είδη μούρων ή μήλου. Επίσης, τα παγωμένα φρούτα δίνουν στο smoothie πιο πηχτή και παγωμένη υφή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Bon Appetit, η οποία προτείνει την κατάψυξη και χρήση επιπλέον φρούτων, όπως το ροδάκινο, το νεκταρίνι, η φράουλα, τα κεράσια και τα βερίκοκα.

Τα υγιεινά smoothies περιέχουν και λαχανικά


Μπορεί να σας φαίνεται αηδιαστικό να προσθέσετε και λαχανικά στο smoothie που φτιάχνετε στο σπίτι, ειδικά αν δεν συνηθίζετε να πίνετε κάποιο ρόφημα μόνο με λαχανικά. Ωστόσο, ο διδάκτωρ Mike Roussell αναφέρει το περιοδικό Shape ότι «το σπανάκι και το λάχανο είναι παραδόξως πολύ ουδέτερα ως γεύση, αν αποτελέσουν συστατικό και αναμειχθούν σε κάποιο ρόφημα». Η προσθήκη τέτοιων λαχανικών θα αλλάξει μεν το χρώμα του ποτού σας σε πράσινο, αλλά δεν θα διαφοροποιήσει στο ελάχιστο τη γεύση, ενώ θα  προσφέρει όλα τα οφέλη των λαχανικών.

Τα υγιεινά smoothies περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά


Προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο, θα απογειώσετε θρεπτικά το smoothie σας που θα αποτελεί έτσι μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών, τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία σε όλα τα επίπεδα.

Τα υγιεινά smoothies διαθέτουν καλής ποιότητας λιπαρά


Αν προσθέσετε στο ρόφημά σας μια πηγή ακόρεστων λιπαρών, όπως μισό αβοκάντο ή μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο, το smoothie θα είναι από τα πιο υγιή τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε. Το μυστικό εδώ όμως είναι το μέτρο, γιατί αν ξεφύγετε από τις ποσότητες, τότε θα πάρετε πολλές θερμίδες, χάνοντας τα θρεπτικά οφέλη.

Τα υγιεινά smoothies είναι γλυκά, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης


Αν το smoothie δεν έχει καλή γεύση, δεν θα μπορείτε να το πιείτε. Υπάρχει τρόπος να το κάνετε γλυκό για να το απολαύσετε πιο εύκολα, χωρίς να του προσθέσετε ζάχαρη, αρκεί να βάλετε λίγο γάλα καρύδας ή μια με δυο κουταλιές της σούπας μέλι, λίγο εκχύλισμα βανίλιας, μικρή ποσότητα άγλυκου κακάου ή λίγη κανέλα.
news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top