Λέτε τελικά τα πιτσιρίκια να βρήκανε τρόπο να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα μέσω μιας προηγμένης, εξελιγμένης γλώσσας χρησιμοποιώντας ένα κράμα από αριθμούς, λέξεις, ιντερνετικό αρκτικόλεξο δημιουργώντας στην ουσία μια τέλεια κωδικοποιημένη γλώσσα;Wtf??? Right?
Λοιπόν, ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.
Όλοι έχουμε ακούσει πως τα κινητά μας έχουν ενεργοποιημένα μικρόφωνα (στις ταινίες κατασκοπείας τα αποκαλούν κοριούς) και πως είναι σε θέση να καταγράφουν δεδομένα ακόμη κι όταν είναι απενεργοποιημένα. Το ίδιο ισχύει και για τις κάμερες του υπολογιστή, για τα δεδομένα του λογισμικού μας, καθώς κι ολόκληρο το ιστορικό μας κατά την διάρκεια του σερφαρίσματος μας, κλπ.
Πριν φρικάρετε πως καταλύονται οι βασικές μας ελευθερίες ας μάθουμε ποιοί κρύβονται πίσω απ´ όλα αυτά και για ποιό λόγο.
Σύμφωνα με την Wikipedia η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, (ΥΕΑ), ή αγγλόφωνα Εν-Ες-Έι, NSA (ακρωνύμιο των λέξεων National Security Agency) είναι μια κρατική κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας των Η.Π.Α., ειδικότερα αρμόδια για την ασφάλεια των επικοινωνιών.

Η NSA είναι επίσης γνωστή και ως No Such Agency. - δηλαδή «υπηρεσία που δεν υπάρχει» - γιατί επί περισσότερα από 20 χρόνια μετά την ίδρυσή της οι αμερικανικές Aρχές αρνούνταν την ύπαρξή της! Η NSA ιδρύθηκε το 1952 αλλά οι Aρχές παραδέχθηκαν την ύπαρξή της το 1975 και σήμερα η υπηρεσία βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τεράστιου σκανδάλου παρακολούθησης των αμερικανών πολιτών.
Η NSA, που θέλει να γνωρίζει τα πάντα για όλους, είναι η πιο μυστικοπαθής υπηρεσία στις ΗΠΑ. 

Μάλιστα επαίρεται ότι μετράει τις λιγότερες διαρροές - μέχρι πρόσφατα βεβαίως όταν χάρη στον 29χρονο Εντουαρντ Σνόουντεν, πρώην πράκτορα της CIA, αποκαλύφθηκε η τεράστιας κλίμακας παρακολούθηση των τηλεφωνικών κλήσεων και των διαδικτυακών δεδομένων των Αμερικανών από την ίδια την υπηρεσία που πληρώνουν, ως φορολογούμενοι, για να τους προστατεύει.
Ούτε καν πόσους ανθρώπους απασχολεί η NSA δεν έχει γίνει ποτέ επισήμως γνωστό: με βάση στοιχεία από καλά πληροφορημένες πηγές, υπολογίζονται στους 100.000, από τους οποίους οι 30.000 είναι στρατιωτικοί. Τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στο προάστιο Φορτ Μιντ της Ουάσιγκτον, διαθέτει μεγάλα παραρτήματα στις πολιτείες της Τζόρτζια και του Τέξας και βάσεις στη Βρετανία, στη Γερμανία και στην Ιαπωνία.

Εχει «βάλει πόδι» και στην Ελλάδα

Οπως έχουν αποκαλύψει κατά καιρούς διάφοροι γνώστες των λειτουργιών της NSA, η υπηρεσία είχε στο παρελθόν αρκετές βάσεις στην Ελλάδα και όποτε το απαιτούν οι περιστάσεις της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, επιστρέφει στη χώρα μας. Τελευταία φορά που βεβαιωμένα έβαλε μεγάλο πόδι στην Ελλάδα ήταν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ομως επανέρχεται όποτε το κρίνει σκόπιμο - π.χ. αν υποψιαστεί δράση τρομοκρατών σε ελληνικό έδαφος ή ότι η ελληνική κυβέρνηση επικοινωνεί με χώρες που ενδιαφέρουν την NSA, όπως το Ιράν.
Οταν ο Χάρι Τρούμαν έστησε την NSA, η υπηρεσία είχε ως αποκλειστικό αντικείμενο την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών εκτός ΗΠΑ. Ομως πάντα υπήρχαν υποψίες ότι έστρεφε τα αδηφάγα αφτιά της και προς τους Αμερικανούς και οι πληροφορίες αυτές έγιναν πλέον βεβαιότητα.


Τρεις είναι οι αποστολές της NSA: να υποκλέπτει τηλεπικοινωνίες, να σπάζει τις επικοινωνίες (πολιτικών, στρατιωτικών κ.ά.) που λειτουργούν με κρυπτογραφημένους κώδικες και να κατασκευάζει άτρωτα συστήματα κωδικοποίησης συνομιλιών.
Οσο εξελίσσεται η τεχνολογία, τόσο ενισχύεται η δυνατότητα της NSA να υποκλέπτει εντυπωσιακό όγκο και ποικιλία τηλεπικοινωνιών. Υπολογίζεται ότι κάθε βάση της υπηρεσίας επεξεργάζεται περίπου ένα δισεκατομμύριο τηλεφωνήματα, emails και άλλες μορφές επικοινωνίας καθημερινά και η 

NSA διαθέτει γύρω στις 20 βάσεις.
Η 11η Σεπτεμβρίου αποτέλεσε και «επισήμως» τη δικαιολογία ώστε η NSA να παρακολουθεί κατά βούληση τους Αμερικανούς. Ως τότε μπορούσε να παρακολουθήσει τις τηλεπικοινωνίες αμερικανών πολιτών μόνο κατόπιν ειδικού εντάλματος. Ομως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο, ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους κατήργησε τελείως την ανάγκη έκδοσης εντάλματος.
Σάλος ξεσηκώθηκε το 2005 όταν οι «New York Times» αποκάλυψαν ότι ο Μπους είχε δώσει μυστικά το πράσινο φως στην NSA να παρακολουθεί τους Αμερικανούς χωρίς κανέναν περιορισμό. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Λευκού Οίκου ότι οι περιορισμοί στις παρακολουθήσεις αμερικανών πολιτών είχαν επανέλθει, το τελευταίο σκάνδαλο δείχνει ότι όχι μόνο δεν συνέβη κάτι τέτοιο αλλά και διογκώθηκαν σε αριθμό και συνεχίστηκαν κανονικά επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Τα «πέντε μάτια» σε όλον τον κόσμο
Η NSA είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία παρακολούθησης παγκοσμίως. Συνεργάζεται στενά με αντίστοιχες υπηρεσίες της Βρετανίας, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας - που συνολικά αποκαλούνται «τα πέντε μάτια».
Η εμπειρία στο Ιράκ έδειξε ότι κανένα τηλεφώνημα δεν πάει χαμένο για την NSA. Μετά την εισβολή, η υπηρεσία άρχισε να καταγράφει κάθε τηλεφώνημα που πραγματοποιούνταν στη χώρα. Αν και δεν υπήρχε η δυνατότητα να απομαγνητοφωνηθούν και να μεταφραστούν από τα αραβικά όλα αυτά τα τηλεφωνήματα, η πρακτική αυτή βοήθησε τα μέγιστα στην εξάρθρωση τρομοκρατικών δικτύων στο Ιράκ: μόλις εντοπιζόταν ο αριθμός του κινητού ενός υπόπτου, ήταν πολύ εύκολο να βρεθεί με ποιους είχε επαφές - ακόμη και αν κανένας από αυτούς δεν είχε μπει ποτέ στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών.
Πιστεύεται ότι βλέποντας τα άριστα αποτελέσματα της τεχνικής αυτής, η NSA άρχισε να την εφαρμόζει και στις τηλεπικοινωνίες εντός ΗΠΑ καταγράφοντας δεκάδες εκατομμύρια κλήσεις καθημερινά και κρατώντας τα αρχεία αυτά για χρόνια. Πρόσφατα μάλιστα εγκαινίασε ένα παράρτημα στη Γιούτα των ΗΠΑ όπου θα αποθηκεύεται όλος αυτός ο τεράστιος όγκος πληροφοριών.
H NSA αμύνεται για τις παρακολουθήσεις
Υπεραμυνόμενος των προγραμμάτων παρακολούθησης που γίνονται πρωτοσέλιδα παγκοσμίως και φέρνουν σε δυσχερή θέση τη διακυβέρνηση Ομπάμα, ο επικεφαλής της NSA, Κιθ Αλεξάντερ δήλωσε ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου οτι τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν προστάτευαν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από τρομοκρατικές απειλές παγκοσμίως και απέτρεψαν περισσότερες από 50 επιθέσεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.
Το κοινό πάντοτε σε τέτοιες υποθέσεις διχάζεται. Κάποιοι υποστηρίζουν πως καλά κάνουν και μας παρακολουθούν, εμείς δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε και άλλοι φυσικά βλέπουν να ολοκληρώνεται πανηγυρικά το 1984 του Τζορτζ Όργουελ.

Όμως για άλλο λόγο είμαστε εδώ... Ta Greeklish dude!

Τα Greeklish (Γκρίκλις), από τις λέξεις greek (ελληνικά) και english (αγγλικά), γνωστά και ως Grenglish, Λατινοελληνικά ή Φραγκολεβαντίνικα, είναι η ελληνική γλώσσα γραμμένη με το λατινικό αλφάβητο. Είναι ένα είδος μεταγραφής. Έγιναν περισσότερο γνωστά μέσω χρηστών στο Facebook.
Τα greeklish χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο όταν Έλληνες και Κύπριοι επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,facebook,msn..κλπ, IRC ή instant messaging. Επίσης, χρησιμοποιούνται πολλές φορές σε μηνύματα τύπου SMS (κινητής τηλεφωνίας), καθώς και μεταξύ Ελλήνων ή Κυπρίων που ζουν καιρό σε αγγλόφωνες χώρες.
Στο παρελθόν ήταν δύσκολη η αναγνώριση των ελληνικών χαρακτήρων από τους υπολογιστές, γιατί δεν παρείχαν ανάλογη υποστήριξη όλα τα υπολογιστικά συστήματα. (Ο υπολογιστής VICTOR 9000 υποστήριζε πολλά σύνολα χαρακτήρων. Όταν, αργότερα, εμφανίστηκε στην αγορά ο IBM PC, δεν υποστήριζε πολλές προϋπάρχουσες δυνατότητες, όμως επικράτησε). Επίσης υπήρχε η απαίτηση, από κάποιες υπηρεσίες, ο οκταψήφιος κώδικας ASCII να μπορεί να "διπλώνει" έτσι, ώστε να μεταφέρεται το μήνυμα σε επταψήφια μηχανήματα (πχ. TELEX) και να διατηρείται σε κάποιο βαθμό η αναγνωσιμότητά του.
Σήμερα τα λειτουργικά συστήματα υποστηρίζουν πολύ περισσότερες γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά, και είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσουν Έλληνες μεταξύ τους στη μητρική τους γλώσσα στο Διαδίκτυο.
Όμως, κυκλοφορεί εντόνως μια διαδυκτιακή φήμη που υποστηρίζει πως τα Greeklish και δη τα αλαμπουρνεζοGreclish της πιτσιρικαρίας δεν μπορούν να μεταφραστούν και να ερμηνευτούν ακόμα από κανένα σπασίκλα της NSA, του NBA ή του NFL!
LmfaoΒΗΜΑ
WIKIPEDIA
news.in

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top