Για την πιθανότητα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αναφέρονται σε δημοσίευμα τους οι Financial Times
, υποστηρίζοντας πως η επιστροφή της χώρας στο εθνικό νόμισμα «θα έφερνε μεν ύφεση στην Ελλάδα, ωστόσο η απόσβεση του χρέους εν τέλει θα οδηγούσε την οικονομία στην ανάπτυξη».

Σε άρθρο τους με τίτλο «Το Grexit αρχίζει και φαίνεται όλο και πιο εφικτό για την Αθήνα», οι Financial Times παραθέτουν τι δηλώσεις που έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα όπου απέκλεισε το ενδεχόμενο «κουρέματος«» του ελληνικού χρέους ενώ παράλληλα τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Το άρθρο, καλεί τους αναγνώστες να αναρωτηθούν εάν η προσήλωση στο «δόγμα Σόιμπλε» είναι οικονομικά ορθολογικό για την Ελλάδα «Εναλλακτικά, μήπως θα πρέπει η Ελλάδα να ετοιμαστεί για να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη; Ή να χρεοκοπήσει μέσα σε αυτή;», αναφέρει το άρθρο.

Για τους Financial Times, όλα είναι θέμα πολιτικής, καθώς όπως υποστηρίζει μπορεί να ισχύει το ακόλουθο σενάριο: «Η ελληνική κυβέρνηση να έχει εξασφαλίσει ανεπίσημες εγγυήσεις οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται σε όσα ξέρουμε», ενώ στη συνέχεια ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει πως σε συνομιλία που είχε με άτομα που συμμετέχουν στη χάραξη στρατηγικού σχεδιασμού, πως «η Αθήνα θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την οικονομία της χωρίς ανεργία, ενώ την ίδια στιγμή θα μπορούσε να εξυπηρετεί πλήρως το χρέος της. Ισως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να έχει κρυφή πληροφόρησης πως η Ευρωζώνη θα συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, σε περαιτέρω επιμήκυνση των δανείων και μειώσεις των επιτοκίων», επισημαίνεται.

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά σε μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όπου επισημαίνεται πως η χώρα θα αποκλειόταν από την εξωτερική χρηματοδότηση και δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα και θα κυκλοφορούσε εθνικό νόμισμα. «Θα υπήρχε σίγουρα ύφεση για κάποιο διάστημα, αλλά μια αληθινή απόσβεση θα έφερνε πίσω την ανάπτυξη στο μέλλον» αναφέρουν οι Financial Times, οι οποίοι θεωρούν ότι μια «έκρηξη» στον τουρισμό θα ήταν «το πιο απλό πλεονέκτημα» της χώρας.

«Θα ήταν αυτό όμως αρκετό;» διερωτάται το δημοσίευμα το οποίο παράλληλα υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο οικονομικό επιχείρημα κατά της εξόδου από το ευρώ στο παρελθόν, ήταν η έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου δράσης. «Η χώρα δεν διαθέτει λειτουργία συστήματος για τη συλλογή φόρων. Τα καρτέλ αγοράς εργασίας, σημαίνουν ότι τα υποτιθέμενα οφέλη από μια ονομαστική υποτίμηση μπορεί να μην υπάρξουν ποτέ. Το άμεσο κέρδος στην ανταγωνιστικότητα, θα απορροφηθεί από τις αυξήσεις μισθών, αφήνοντας την πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία να παραμείνει αμετάβλητη», σημειώνει ο συντάκτης.

Κλείνοντας, οι Financial Times επισημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει πλέον μόνο δύο επιλογές: «Η πρώτη είναι η χρεοκοπία εντός του ευρώ -μια στρατηγική που απαιτεί πρόθυμους συμμάχους στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την ΕΚΤ. Η δεύτερη είναι να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και η χρεοκοπία εκτός του ευρώ, μια απόφαση η οποία θα μπορούσε να παρθεί μονομερώς, εάν οι μακροοικονομικές καταστάσεις είναι σωστές. Μια χώρα μπορεί να αποφασίσει να μείνει στην Ευρωζώνη για λόγους πολιτικής ή για λόγους ασφαλείας. Αλλά σίγουρα είμαστε σε άλλο σημείο έρευνας, όταν η έξοδος από το ευρώ γίνεται οικονομικά βιώσιμη».

Πηγή: Financial Times: «Tο Grexit γίνεται όλο και εφικτό για την Ελλάδα» | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/115783#ixzz2ZmK10M6V

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top