Με την έλευση κυπριακών σειρών στην Ελλάδα, βλέπε "Βαλς με δώδεκα θεούς" και τώρα με τη νέα τηλεοπτική σεζόν που θα πίνουμε "Μπρούσκο" της Βάνας Δημητρίου, μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε μερικούς απ´τους γνωστότερους και πιο αγαπημένους ηθοποιούς της Μεγαλονήσου...






Στην αρχή της λίστας μας, βρίσκονται τιμητικά δυο ηθοποιοί και εν γένει Κύπριοι καλλιτέχνες που δεν βρίσκονται εν ζωή.
Ο Σωτήρης Μουστάκας ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες Κύπριους ηθοποιούς - κωμικούς που μας χάρισε απλόχερα το γέλιο με το αστείρευτο ταλέντο του.
Ήταν το τελευταίο παιδί πολυμελούς οικογένειας (είχε άλλα επτά αδέρφια). Σε ηλικία 15 χρονών, συμμετείχε ενεργά στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959,όπου μοίραζε φυλλάδια και έγραφε συνθήματα στους τοίχους. Συνελήφθη από τους Άγγλους και φυλακίστηκε για περίοδο εφτά μηνών. Από συνεντεύξεις του γνωρίζουμε πως οι Άγγλοι είχαν αντιληφθεί το κωμικό του ταλέντο και τον εβάζαν να τους ερμηνεύει μονολόγους του Σαίξπηρ. Μόλις αποφυλακίστηκε τελείωσε το σχολείο και το 1958 αναχώρησε για την Αθήνα για να σπουδάσει υποκριτική, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του.
Πρωταγωνίστησε σε πλήθος θεατρικών παραστάσεων, επιθεωρήσεων και κινηματογραφικών ταινιών.
Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείψει και ο Μιχάλης Κακογιάννης, γνωστότερος για το σκηνοθετικό του έργο.
Εργάστηκε σαν ηθοποιός και σκηνοθέτης της αγγλική σκηνής την περίοδο 1941 με 1951, ενώ ήταν διευθυντής της Κυπριακής Ώρας στο BBC την ίδια περίοδο και ως ηθοποιός στο αγγλικό θέατρο από το 1945 έως το 1951. Από το 1951, που εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου αφιερώθηκε στη σκηνοθεσία θεατρικών παραστάσεων και από το 1952, στο ελληνικό κινηματογράφο. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία σκηνοθεσίας. Μιλούσε αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος της Πλάκας.
Η Μαρία Φιλίππου είναι Κύπρια ηθοποιός που διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε πολλά σήριαλ και θεατρικές παραστάσεις.
Ο Μιχάλης Μαρίνος που αγαπήσαμε μέσα απ´την κωμική σειρά του Γιώργου Καπουτζίδη "Στο παρα πέντε".
Η Άννα Μονογιού, που την γνωρίσαμε ώς Ναταλία στη σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη "Να με προσέχεις", με συχνή παρουσία σε τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραστάσεις.
Ο Γιώργος Τσιάκκας είναι ηθοποιός κι ένας απ´τους σημαντικότερους σεναριογράφους της Κυπριακής τηλεόρασης, αν όχι ο πιο σημαντικός, με αρκετές επιτυχίες τόσο στην κωμωδία όσο και στο δράμα.
Η Χριστίνα Παυλίδου, η πιο αγαπημένη Κύπρια ηθοποιός, μέλος μιας μεγάλης καλλιτεχνικής "δυναστείας" του νησιού. Παντρεμένη με τον Γιώργο Τσιάκκα, αδελφή της ηθοποιού Κύνθιας Παυλίδου, κόρη της ,επίσης ηθοποιού, Άλκηστις Παυλίδου η οποία είναι αδερφή του ηθοποιού και σκηνοθέτη Νίκου Χαραλάμπους που είναι παντρεμένος με την Ελληνίδα ηθοποιό Μαρία Μίχα και μητέρα της ηθοποιού Νιόβη Χαραλάμπους, που απολαύσαμε στο πλευρό του επίσης Κύπριου ηθοποιού αλλά κι εξαίρετου τραγουδοποιού Αλκίνοου Ιωαννίδη στο έργο "Σαμία".
Μια μικρότερη δυναστεία ακούει στο όνομα Δημητρίου. Μπορεί ο Τόνι Δημητρίου να είναι ένας πολύ γνωστός ηθοποιός στην Ελλάδα αλλά ο πατέρας του, Κώστας Δημητρίου, είναι από τους πλέον λαοφιλείς και καταξιωμένους ηθοποιούς του νησιού.
Ο Ανδρέας Ορφανίδης αποτελεί ένα από τους πιο αγαπητούς νέους ζεν πρεμιέ της Κυπριακής τηλεόρασης. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ελλάδα αλλά τα τελευταία δύο χρόνια διαμένει στην Κύπρο.
Η Μαργαρίτα Βανδώρου, γνωστή τόσο για τις υποκριτικές της ικανότητες όσο και για τις φωνητικές της, αποτελεί μια ευχάριστη παρουσία αλλά και εξαίρεση στην λίστα μας καθώς δεν έχει Κυπριακή καταγωγή. Βέρα Αθηναία είναι σύζυγος του ηθοποιού Ανδρέα Ορφανίδη και εγγονή του γνωστού μας ηθοποιού Νίκου Βανδώρου και ανηψιά του Θεόφιλου Βανδώρου.
Η Έμιλυ Κολιανδρή, σύζυγος του αξιόλογου ηθοποιού Χρίστου Λούλη, πρωταγωνίστησε φέτος στη δραματική σειρά του Αντ1 Κύπρου, "Εκείνο το Καλοκαίρι" που δεν αποκλείεται να μεταδώσει και ο Αντ1 Ελλάδος τη νέα σεζόν.
Ο Ανδρέας Γεωργίου, που γνωρίσαμε μέσα από το ριάλιτι για ηθοποιούς "Dream Show" αλλά και με τη συμμετοχή του στη σειρά "Στους 31 δρόμους" με τη Σοφία Καρβέλα. Είναι πίσω απ´ την παραγωγή του "Βαλς" αλλά κι ένας απ´ τους πρωταγωνιστές και ο σκηνοθέτης της σειράς "Μπρούσκο".
Ο Κρίστοφερ Γκρέκο αποτελεί την ελπίδα του νησιού σε κινηματογραφικές παραγωγές, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε διεθνές.
Η μεγάλη κυρία του θεάτρου Δέσποινα Μπεμπεδέλη, είναι στην ουσία Αθηναία, αλλά έχει πολιτογραφηθεί Κύπρια, αφού μένει μόνιμα στο νησί από το 1969. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1962 στο "Τραγούδι του νεκρού αδερφού" του Μίκη Θεοδωράκη. Συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και στη συνέχεια με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου καθώς και με τα σημαντικότερα Ελληνικά θεατρικά σχήματα.
Η Σοφία Καλλή, μια απ´ τις πιο αγαπημένες κωμικές ηθοποιούς με μεγάλη άνεση και στο δράμα.
Η Χριστιάνα Αρτεμίου, ηθοποιός αλλά και σεναριογράφος που μαζί με τον ηθοποιό Λώρη Λοιζίδη είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία της σειράς "Αίγια Φούξια" που έχει καταγραφεί σαν μια από της μεγαλύτερες τηλεοπτικές επιτυχίες της Κύπρου.


To-kounavi

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top