Περισσότερα από τρία εκατομμύρια φοιτητές έχουν επωφεληθεί από τις υποτροφίες Erasmus της ΕΕ, από την εποχή που ξεκίνησε το πρόγραμμα ανταλλαγών, δηλαδή το 1987. Μόνο κατά τη διάρκεια ενός ακαδημαϊκού έτους, το...

--> 2011-2012, το πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα σε πάνω από 250.000 φοιτητές (αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ) να περάσουν ένα μέρος των σπουδών τους στο εξωτερικό ή να βρουν μια θέση εργασίας σε ξένες εταιρείες για την ενίσχυση της απασχολησιμότητάς τους. Όσον αφορά στους ακαδημαϊκούς και μέλη του διοικητικού προσωπικού, περισσότερα από 46.500 άτομα έλαβαν υποστήριξη από το Erasmus για να διδάξουν ή να καταρτιστούν στο εξωτερικό.

Τα πιο πάνω στοιχεία προκύπτουν από χθεσινό δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, το αρνητικό για τη χώρα μας είναι ότι παρουσιάζεται μείωση στον αριθμό των φοιτητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ειδικότερα, το 2011 συνολικά 264 αξιοποίησαν τις ευκαιρίες που παρέχει το Erasmus, ενώ το 2012 περιορίστηκαν σε 257 καταγράφοντας μείωση της τάξης του 2,7%. Και ενώ η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία θέση του πίνακα, στην πρώτη φιγουράρει η Κροατία, η οποία πέτυχε ετήσια αύξηση 61,8%. Επίσης, μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus, οι τρεις πλέον δημοφιλείς προορισμοί για τους σπουδαστές το 2011-2012 ήταν η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Η Ισπανία απέστειλε επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό σπουδαστών στο εξωτερικό, ενώ έπονται η Γερμανία και η Γαλλία.

Αξιοσημείωτο και το γεγονός ότι ο αριθμός των φοιτητών που επιλέγουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά 7,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Με ποσοστό αύξησης 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας σε εταιρείες εξακολουθεί να είναι όλο και περισσότερο δημοφιλής. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ζήτηση εξακολούθησε να υπερβαίνει την προσφορά υποτροφιών Erasmus στις περισσότερες χώρες. Η μέση μηνιαία υποτροφία, που αποσκοπεί να καλύψει μέρος του πρόσθετου κόστους διαβίωσης και μετάβασης στο εξωτερικό, ήταν 252 ευρώ. Η υποτροφία, η οποία παρέμεινε σταθερή για τα τρία τελευταία έτη, συμπληρώνεται σε ορισμένες χώρες από εθνικά, περιφερειακά ή θεσμικά κονδύλια.

philenews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top