Τι το καινούργιο μπορεί να μάθουμε για το παράξενο, γοητευτικό αλλά συνάμα συχνό φαινόμενο της Πανσελήνου; Ή όπως αλλιώς το αποκαλούν στη λογοτεχνία, το ολόγιομο φεγγάρι...


Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία ο δορυφόρος της Γης η Σελήνη, φαίνεται πασιφαής, ολοστρόγγυλος και ζουμερός σαν το πισινό της J Lo. Όλο το ημισφαίριό της το στραμμένο προς τη Γη, της Σελήνης όχι της Γενοβέφας του Λοπέζου, φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος.

Την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Αυτό αποδεικνύει πως η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης από ό,τι ο Ήλιος, και τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή μάλλον όσο πλησιέστερα στη γραμμή αυτή είναι δυνατό.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπως φαίνεται από τους παρατηρητές πάνω στη Γη, δηλαδή εμάς, το ημισφαίριο του φεγγαριού που βλέπει τη Γη εμφανίζεται στρογγυλό και φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο. Εξού και το παιδικό ποιηματάκι "Φεγγαράκι μου λαμπρό, φέξε μου να περπατώ, να πηγαίνω στο σκολειό, να μαθαίνω γράμματα, γράμματα σπουδάματα του Θεού τα πράματα" που ενδέχεται να αποτελεί ιστορική απόδειξη της ύπαρξης του κρυφού σχολειού στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και του Σουλειμάν. Άσχετο!

Κατά τη φάση της πανσελήνου, η αόρατη πλευρά της Σελήνης, που δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη, είναι τελείως σκοτεινή.

Κατά μέσο όρο ανάμεσα σε μία πανσέληνο και την επόμενη μεσολαβούν 29,530589 γήινες ημέρες (εικοσιτετράωρα).


Πάμε τώρα στα περίεργα.

Η πανσέληνος συνδέεται παραδοσιακά στη λαϊκή αντίληψη με την αϋπνία, τις επιληπτικές κρίσεις (από όπου και η συνώνυμη λέξη «σεληνιασμός» για την ασθένεια επιληψία) και διάφορα μαγικά «φαινόμενα» όπως η λυκανθρωπία.

Πολλοί νεοπαγανιστές πραγματοποιούν ένα μηνιαίο τελετουργικό, το Esbat, σε κάθε πανσέληνο, ενώ οπαδοί παραδοσιακών κινέζικων θρησκευτικών δοξασιών ετοιμάζουν τις προσφορές τους προς τους προγόνους τους και θεότητες σε κάθε πανσέληνο και νέα σελήνη.

Η Πανσέληνος συμβολίζει την ολότητα, την ολοκλήρωση, την ισχύ και την πνευματική δύναμη. Για τον βουδισμό η πανσέληνος και η νέα σελήνη είναι περίοδοι ισχύος και πνευματικής δύναμης. Για τους Ινδιάνους η πανσέληνος παρομοιάζεται με το φως του μεγάλου πνεύματος. Για τους Σουμέριους η νύχτα της πανσελήνου ήταν περίοδος προσευχής, αγαλλίασης και θυσίας.



Κάτσε τώρα να μιλήσουν και οι γραμματιζούμενοι.

Οι ερευνητές της Σχολής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ζενεβιέβ Μπελβίλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής «General Hospital Psychiatry», μελέτησαν τις περιπτώσεις 771 ανθρώπων που εμφανίστηκαν με ψυχολογικά προβλήματα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών δύο νοσοκομείων του Μόντρεαλ στη διάρκεια μιας περιόδου τριών ετών. Οι ασθενείς ανέφεραν άγνωστης αιτιολογίας πόνους στο στήθος τους, είχαν κρίσεις πανικού, σοβαρό άγχος, τάσεις αυτοκτονίας κλπ.

Οι Καναδοί επιστήμονες συνέκριναν την ακριβή ημερομηνία εισαγωγής κάθε ασθενούς με την φάση που βρισκόταν εκείνη τη μέρα η Σελήνη στον ουρανό.

Η συσχέτιση έδειξε ότι δεν υπήρχε αυξημένο ποσοστό εισαγωγών στο νοσοκομείο κατά τις πανσελήνους, ούτε σε καμία από τις άλλες φάσεις του φεγγαριού. Η μόνη σχετική εξαίρεση ήταν η διαπίστωση ότι οι αγχώδεις διαταραχές ήσαν κατά 32% λιγότερο πιθανές κατά το τελευταίο τέταρτο του κύκλου της Σελήνης, κάτι που, κατά τους ερευνητές, είναι μάλλον συμπτωματικό.

«Ένα πράγμα είναι σίγουρο», δήλωσε η δρ. Μπελβίλ. «Δεν διαπιστώσαμε καμία επίδραση είτε της Πανσελήνου είτε της Νέας Σελήνης πάνω στα ψυχολογικά προβλήματα».

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, η πλειονότητα των γιατρών (64%) και των νοσοκόμων (80%) πιστεύουν ότι ο σεληνιακός κύκλος όντως επηρεάζει την ψυχική και νοητική υγεία των ασθενών. «Ελπίζουμε ότι η έρευνά μας θα ενθαρρύνει τους επαγγελματίες του χώρου της υγείας να εγκαταλείψουν αυτή την ιδέα», δήλωσε η καναδή ψυχολόγος.

Πάντως οι σχετικές στατιστικές μελέτες δεν συμφωνούν μεταξύ τους, καθώς άλλες δείχνουν θετική και άλλες αρνητική συσχέτιση.

Για να ρίξουμε και την κατακλείδα μας, πολλοί μύθοι και θρύλοι επικρατούν για την δραση της φωτεινής όσο και της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού. Του dark side of the moon που λέγαν και οι Pink Floyd. Πολλές φορές στα όρια της μυθωδίας.

Στην ελληνική μυθολογία άλλωστε, Η Σελάνα ή Σελήνη ήταν ελληνική θεά, κυρία της σεληνιακής ψυχής. Σε συμβολικό επίπεδο, η Θεά Σελήνη αποτελεί τη θηλυκή αρχή της δημιουργίας του Κόσμου, καθώς και την πόρτα προς την απόκρυφη φύση της ανθρωπότητος και του Σύμπαντος, προς εκείνο δηλαδή που μένει άφατο στην συνηθισμένη θέαση της Φύσεως. Υπό αυτή την έννοια θεωρείται ότι στοιχειώνει άμεσα το φαντασιακό και το υποσυνείδητο.

Όπως και να έχει, αράξτε κάπου βολικά, σε καρέκλα, πολυθρόνα, κρεβάτι, ξαπλώστρα ή απλώστρα και σηκώστε για λίγο το  κεφάλι ψηλά. Θαυμάστε ένα ουράνιο σώμα, ένα γαλαξιακό υπερθέαμα, τόσο μακριά μας αλλά και τόσο δίπλα μας, σύντροφο δικό μας και των προγόνων μας που είναι υπεύθυνο για ένα σωρό μύθους και συναρπαστικές ιστορίες. Και που ξέρετε; Μπορεί κάποιος να σας ανταποδώσει το βλέμμα...



Πηγές
Βικιπαίδεια
Πρώτο θέμα
Εσωτέρικα




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top