Στην Τοσκάνη, τη γενέτειρά του και πόλη όπου διαβιούσε τα τελευταία χρόνια, άφησε την τελευταία του πνοή ο Μπρούνο Μπαρτολέτι.
--> Ο μαέστρος, που τη Δευτέρα θα συμπλήρωνε τα 87 του χρόνια, θεωρούνταν ένας από τους σημαντικότερους και διεθνώς αναγνωρισμένους διευθυντές ορχήστρας του 20ού αιώνα και απαράμιλλος ερμηνευτής Πουτσίνι και Μπρίτεν.

Γεννημένος στο Σέστο Φιορεντίνο, ο Ιταλός μαέστρος είχε διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής της Οπερας του Σικάγο και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Φλωρεντινού Μουσικού Μάη, καθώς και μόνιμος διευθυντής στις ορχήστρες της Ρώμης και της Κοπεγχάγης. Από τις πλέον αξιομνημόνευτες συναυλίες του δόθηκαν από το πόντιουμ της Οπερας του Σικάγο και της αντίστοιχης στη Ρώμη, ενώ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη είχε δεθεί συναισθηματικά με την ορχήστρα του «Φλωρεντινού Μουσικού Μάη». «Διέθεταν ανέκαθεν μουσική παιδεία», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην «Corrierre», όπου θυμόταν μεταξύ άλλων ότι την εποχή που στη Σκάλα ο Αλαν Μπεργκ αποδοκιμαζόταν, στη Φλωρεντία όχι μόνο τον κατανοούσαν, αλλά τον υμνούσαν, επιδεικνύοντας καλλιτεχνική διορατικότητα.

Το 1956, όταν η δύο ετών τότε Οπερα του Σικάγο χρειάστηκε να αντικαταστήσει τον διευθυντή ορχήστρας για τον «Τροβατόρε» του Τζουζέπε Βέρντι, ο Μπαρτολέτι ήταν μόλις 30 ετών. Ο βαρύτονος Τίτο Γκόμπι τον προέτρεψε να αναλάβει και έκτοτε, κατά την 50χρονη παρουσία του εκεί, ανέβηκε στο πόντιουμ περισσότερες από 600 φορές, προκειμένου να διευθύνει 55 όπερες, με την τελευταία να πραγματοποιείται το 2007.

enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top