Ο 27χρονος Βrandon από τη Montana των ΗΠΑ, υπηρέτησε γι έξι χρόνια στην πολεμική αεροπορία ως χειριστής μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Νέο Μεξικό.
-->


Ο ίδιος κατατάχθηκε χωρίς ουσιαστικά να το θέλει καθώς ακολουθούσε ένα φίλο του, ο οποίος έκανε το ίδιο και με την προοπτική να σπουδάσει μέσω του στρατού χωρίς να πληρώσει έξοδα, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Μάλιστα αρίστευσε στην τάξη του και στην αρχή του ανατέθηκε δουλειά στην συλλογή πληροφοριών όπου ανέλυε χάρτες, καιρικά δεδομένα και αεροφωτογραφίες και έμαθε πως να χειρίζεται ένα UAV (unmaned air vehicle). Στα 20 χρόνια του πέταξε στην πρώτη του αποστολή ως βοηθός χειριστή πάνω από το Ιράκ (ενώ βρισκόταν στην Νεβάδα). Από εκεί και πέρα η «καριέρα» του πήρε τον δρόμο της. Με τον πρώτο πύραυλο που εκτόξευσε σκότωσε δύο ανθρώπους και όπως λέει ο ίδιος έκλαιγε στο δρόμο του γυρισμού προς το σπίτι του. Δήλωσε μάλιστα πως ένιωθε αποκομμένος από την ανθρωπότητα.

Κομβικό σημείο στην δουλειά του υπήρξε μια αποστολή πάνω από το Αφγανιστάν όπου ο ίδιος κατέδειξε τον στόχο και ο πιλότος δίπλα του εκτόξευσε ένα πύραυλο εναντίον ενός εχθρικού καταλύματος. Λίγα δευτερόλεπτα πριν την πρόσκρουση, στην οθόνη του εμφανίστηκε ένα μικρό παιδί. Ο πύραυλος χτύπησε τον στόχο του και το παιδί απλά εξαφανίστηκε. Ρώτησε τον συνάδελφό του: «Μόλις σκοτώσαμε ένα παιδί;» και η απάντηση που πήρε ήταν «Ναι, φαντάζομαι πως αυτό ήταν ένα παιδί». Όπως ο ίδιος αναφέρει αυτού του είδους η δουλειά είναι ένα τεράστιο βάρος για έναν άνθρωπο. Επηρέασε δραματικά την κοινωνική του ζωή. Ένιωθε αποκομμένος από τους φίλους του και την κοπέλα του και έχασε τον ύπνο του. Αντί να κοιμάται άρχισε να γυμνάζεται. Στην ίδια είπε πως δεν μπορούσε πια να γυρίσει στην κανονική ζωή του.

Τελικά μια μέρα και ενώ βρισκόταν στην δουλειά κατέρρευσε και άρχισε να φτύνει αίμα. Ο γιατρός τον διέταξε να μείνει σπίτι και να μην γυρίσει αν δεν καταφέρει να επιστρέψει σε ένα φυσιολογικό πρόγραμμα ύπνου. Μετά από μισό χρόνο επέστρεψε στο πόστο του αλλά διαγνώστηκε με διαταραχή μετατραυματικού στρες (Posttraumatic stress disorder). Τώρα πια έχει αποσυρθεί από την πολεμική αεροπορία και ζει και πάλι στο σπίτι του στην Μοντάνα.

Σύμφωνα με δικές του δηλώσεις στο NBC είχε μαζί με συναδέλφους του τον έλεγχο μη επανδρωμένων αεροσκαφών με τα οποία σημειώθηκαν περισσότεροι από 1600 θάνατοι. Ο ίδιος έχει δει από την κάμερα του αεροσκάφους άπειρες στιγμές ανθρώπινου πόνου και αιματοχυσίας, οι οποίες έχουν αποτυπωθεί ανεξίτηλα στο μυαλό του. Φυσικά δεν είναι ο μόνος καθώς αρκετοί συνάδελφοί του αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Η δράση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει αποτελέσει θέμα για συζήτηση καθώς οι παράπλευρες απώλειες είναι αρκετές και μόνο λίγες από αυτές είναι επιβεβαιωμένες από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Το NBC αναφέρει πως η CIA δεν γνωρίζει την ταυτότητα του 25% των θυμάτων των UAVs. Σύμφωνα ακόμη με έρευνες το 66% των Αμερικάνων είναι υπέρ της χρήσης τους και μόνο το 16% κατά. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top