Η επιβολή έκτακτης εισφοράς επί των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο δεν αφήνει ανεπηρέαστο το ελληνικό Χρηματιστήριο
, το οποίο βρίσκεται ούτως ή άλλως σε κρίσιμη καμπή. Εμφανής είναι η ανησυχία ότι τα επενδυτικά κεφάλαια που είχαν αρχίσει να εισρέουν στην αγορά της Ελλάδας θα μετακινηθούν μακριά από τη χώρα υπό το βάρος των πιέσεων που ασκούνται σε αυτήν στα πλαίσια της κρίσης του ευρωπαϊκού Νότου.

Πάνω από 300 εκατ. ευρώ έχουν διοχετεύσει σε ελληνικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, κεφάλαια που αυξανόταν σταθερά μέχρι και τον Φεβρουάριο οπότε καταγράφηκαν τα τελευταία της υψηλά στις 1.052 μονάδες. Την ίδια περίοδο στις ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει καταθέσεις άνω των 16 δισ. ευρώ.
Υπό τον φόβο ανάλογων εξελίξεων και στην Ελλάδα προκύπτει ο κίνδυνος, αν οι εισροές αυτές δεν μετατραπούν σε εκροές, τότε οι πρώτες να παγώσουν. Η κατάσταση αυτή εκτιμάται ότι θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο και στην προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών καθώς οι εξελίξεις συμπίπτουν χρονικά με την έναρξη υλοποίησης των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
Οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι σαφώς υπαρκτοί, καθώς πολλά ελληνικά κεφάλαια αλλά και εταιρίες έχουν αναγνωρίσει την Κύπρο ως επενδυτικό και καταθετικό «παράδεισο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι διάφορες off-shore εταιρίες. Σήμερα οι επενδυτές που έχουν ως φορολογική έδρα την Κύπρο είναι οι τρίτοι μεγαλύτεροι επενδυτές στο ελληνικό Χρηματιστήριο (μετά τις ΗΠΑ και το Λουξεμβούργο) με κεφάλαια που αγγίζουν τα 1,9 δισ. ευρώ.
Διεθνείς αναλυτές και οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν πως τα τελευταία οικονομικά δρώμενα είναι ικανά να δημιουργήσουν αναταραχή στις αγορές ομολόγων και μετακινήσεις κεφαλαίων από τις πιο αδύναμες χώρες.

Υπάρχει και η άποψη, σύμφωνα με την οποίο το κούρεμα στην Κύπρο προειδοποιεί τους κατόχους κεφαλαίων πως τα κεφάλαιά τους πρέπει να διοχετευθούν σε παραγωγικές επενδύσεις αντί να λιμνάζουν στις τράπεζες. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε ανάπτυξη. Αναμένεται έτσι να ευνοηθούν χώρες όπως η Ελλάδα όπου τα περιουσιακά στοιχεία είναι πλέον φθηνά και ελκύουν επενδύσεις.
Τέλος εκτιμάται σύμφωνα με το capital.gr ότι η πτώση κάτω από τις 927 μονάδες θα σηματοδοτήσει νέο γύρο πιέσεων με στόχο πλέον την περιοχή προς τις 830 μονάδες όπου βρίσκεται το 38,6% ποσοστό διόρθωσης της ανοδικής κίνησης από τα περσινά χαμηλά.

Πηγή: Πως επηρεάζει η Κύπρος το ελληνικό χρηματιστήριο | iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top