Η έκτη αίσθηση και οι τηλεπαθητικές ικανότητες, μοιάζουν βγαλμένες από σενάριο επιστημονικής φαντασίας,
ωστόσο πλέον οι επιστήμονες πιστεύουν ότι... πλέον βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση τέτοιων «υπερφυσικών» δυνατοτήτων.


Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης στη Βοστόνη, ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Ντιουκ της Β. Καρολίνα ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να εμφυτεύσουν στον εγκέφαλο ποντικών, ένα ειδικό μικροτσίπ, το οποίο έδωσε στα ζώα μια «έκτη αίσθηση» και τους επίτρεψε να βλέπουν το υπέρυθρο φως το οποίο σε φυσιολογικές συνθήκες είναι αόρατο από το μάτι.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Βραζιλιάνικης καταγωγής καθηγητή νευροβιολογίας Μιγκέλ Νικολέλις προσάρμοσαν στο κεφάλι των πειραματόζωων υπέρυθρους αισθητήρες και τους συνέδεσαν με το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου τους που επεξεργάζεται τις πληροφορίες της αφής. Έτσι όταν τα ποντίκια δέχονταν υπέρυθρα σήματα, ο εγκέφαλός τους τα ένιωθε ως ερεθίσματα αφής. Ουσιαστικά δηλαδή τα ποντίκια «άγγιζαν» το υπέρυθρο φως.

Ο Νικολέλις, τόνισε πως αν στο μέλλον η διαδικασία αυτή αναπτυχθεί και σε ανθρώπους, τότε θα είναι εύκολο να αποκατασταθεί τεχνικά η όραση κάποιου τυφλού ανθρώπου με κατεστραμμένο οπτικό εγκεφαλικό φλοιό, αφού με τη χρήση ηλεκτρονικού ματιού θα μπορούσε να δει, λαμβάνοντας οπτικά σήματα και θα τα επεξεργαζόταν σε άλλη εγκεφαλική περιοχή για την αφή.

Ωστόσο η «έκπληξη» του συνεδρίου ήταν η ανακοίνωση του καθηγητή Νικολέλις, ο οποίος χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες ανέφερε ότι η ερευνητική ομάδα του πέτυχε την πρώτη διεπαφή «από εγκέφαλο σε εγκέφαλο», μεταδίδοντας για πρώτη φορά απευθείας εγκεφαλικά σήματα από ένα ζώο σε ένα άλλο ζώο, χωρίς «πρακτική» επικοινωνία μεταξύ τους.
iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top