καθεστώς στέλνει τους αντιπάλους του, αλλά και ένα κέντρο πυρηνικής έρευνας. Μέχρι σήμερα, η υπηρεσία Google Maps, δεν διέθετε στοιχεία για την απομονωμένη διεθνώς ασιατική χώρα, με αποτέλεσμα οι χάρτες που αναφέρονταν σε βορειοκορεατικές περιοχές να εμφανίζονται συνήθως κενοί.
Η προσθήκη πληροφοριών σχετικά με τη γεωγραφία της χώρας έγινε σταδιακά μέσω του Map Maker.
Το συγκεκριμένο διαδικτυακό εργαλείο επιτρέπει στους χρήστες να συνεισφέρουν ηλεκτρονικά δεδομένα αξιοποιώντας είτε δορυφορικές εικόνες είτε τοπικές φωτογραφίες, περίπου όπως το μοντέλο της ιντερνετικής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην περίπτωση της Βορείου Κορέας, οι φωτογραφίες ήταν λιγοστές και ο εμπλουτισμός των χαρτών με πληροφορίες έγινε κυρίως χάρη σε εικόνες από δορυφόρους.
Στον χάρτη περιλαμβάνεται μια λεπτομερής άποψη της Πιονγκγιάνγκ με σχολεία, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, έναν καθεδρικό ναό, μια αγορά και πάρκα από τις δύο όχθες του ποταμού Ταεντόνγκ που διασχίζει την βορειοκορεατική πρωτεύουσα.
Εκτός της Πιονγκγιάνγκ, ο χάρτης δείχνει περιοχές πιο αραιοκατοικημένες: μερικές μεγάλες πόλεις, αεροδρόμια, ένα χημικό εργοστάσιο, ένα εργοστάσιο πυρηνικής έρευνας και κυρίως γκρίζες κηλίδες που αντιπροσωπεύουν τα στρατόπεδα κράτησης.
Στα 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πιονγκγιάνγκ για παράδειγμα, το στρατόπεδο (κουάν-ιλ-σο) Νο18 χαρακτηρίζεται ως «γκουλάγκ».
«Εδώ και πολύ καιρό, η Βόρεια Κορέα είναι μια από τις αχανείς ζώνες με τα πιο λίγα χαρτογραφικά δεδομένα. Σήμερα επανορθώνουμε την κατάσταση αυτή», δήλωσε στο μπλογκ του ο Τζαγιανάθ Μισόρ, εκπρόσωπος του Google Map Maker.
Και πρόσθεσε: «Πλέον, το κοινό μπορεί να έχει πρόσβαση σε χάρτες από περιοχές στη Βόρεια Κορέα, που προηγουμένως ήταν εντελώς άγνωστες».
Πάντως, ο βελτιωμένος χάρτης της Βόρειας Κορέας παραμένει στοιχειώδης.
Σε έκθεσή της τον Μάιο του 2011, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε πως τα στρατόπεδα κράτησης έχουν αυξηθεί σε μέγεθος και αριθμό τα τελευταία δέκα χρόνια και υπολογίζεται πως σε αυτά βρίσκονται φυλακισμένοι σε φρικτές συνθήκες περίπου 200.000 άνθρωποι.
Οι Βορειοκορεάτες ζουν σε μια από τις πιο απομονωμένες χώρες του κόσμου, στην οποία βασιλεύει η λογοκρισία και η πρόσβαση στο Ιντερνετ είναι κάτι άγνωστο γι” αυτούς.
trelokouneli.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!