Τα δύο ορφανά αρκουδάκια, ο μικρός Τζον
και ο Νικήτας, εδώ και μερικά 24ωρα
έπεσαν σε χειμέριο ύπνο μη γνωρίζοντας
πόσο τυχερά έχουν σταθεί! Και τα δυο τους πέρασαν από
τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού
“Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή”, εκεί όπου
λίγο αργότερα βρήκε
το θάνατο μία άλλη, αρσενική αρκούδα,
ηλικίας περίπου δύο έως τριών ετών. 
Ήταν το πρώτο θύμα για το 2013…


Σε μία προσπάθεια να προστατευτούν όχι μόνο τα ζώα, αλλά και οι οδηγοί των οχημάτων, καθώς το συγκεκριμένο κομμάτι του αυτοκινητόδρομου θεωρείται από τους πιο επικίνδυνους για τις διελεύσεις πανίδας και αρκούδων, η Εγνατία Οδός ΑΕ- μετά και τις επισημάνσεις διαφόρων περιβαλλοντικών οργανώσεων- προχωρά στην κατασκευή ενός ειδικού φράχτη.
“Έχει ήδη εγκατασταθεί εργολάβος και το έργο προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Υπάρχει μια μεγάλη ευαισθησία σε θέματα προστασίας όχι μόνο των οδηγών αλλά και του περιβάλλοντος. Γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρχει ομαλή λειτουργία του έργου μέσα στο φυσικό περιβάλλον” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού ΑΕ Παρασκευάς Σαββαΐδης.
Οι εργασίες προχωρούν ανάλογα τις καιρικές συνθήκες και με την ολοκλήρωσή τους οι ερευνητές των περιβαλλοντικών οργανώσεων ελπίζουν πως δεν θα υπάρχουν άλλα τροχαία με θύματα αρκούδες. Συνολικά, από το 1998, οπότε και καταγράφηκε το πρώτο ατύχημα με αρκούδα, έχουν σημειωθεί 77 ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους. Σε αυτά, 47 ζώα βρήκαν το θάνατο.
Στο τελευταίο περιστατικό και πρώτο για το 2013, οι άνθρωποι του “Αρκτούρου” πίστεψαν αρχικά πως επρόκειτο για ένα από τα ορφανά αρκουδάκια, τα οποία έχασαν τη μητέρα τους χωρίς να διδαχτούν τα μυστικά επιβίωσης. Τα ζώα επέστρεψαν πρόσφατα στο φυσικό τους περιβάλλον, ύστερα από εννέα μήνες περίθαλψης και φροντίδας στις ειδικές εγκαταστάσεις του Αρκτούρου, στις Αγραπιδιές Φλώρινας.
Τώρα παρακολουθούνται με ειδικά κολάρα -πομπούς που έχουν τοποθετηθεί πάνω τους για να γνωρίζουν οι ερευνητές τις κινήσεις τους. Χάρη σε αυτά τα κολάρα οι ερευνητές του “Αρκτούρου” γνωρίζουν πως τόσο ο Τζον όσο και ο Νικήτας πέρασαν από τον συγκεκριμένο τομέα του αυτοκινητόδρομου που θεωρείται από τους πιο επικίνδυνους, λίγο προτού σημειωθεί το τροχαίο.
“Όταν πήγαμε στο περιστατικό, πιστέψαμε πως επρόκειτο για ένα από τα δύο αρκουδάκια που πρόσφατα επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον. Είδαμε όμως ότι αυτά τα δύο τα κατάφεραν και βρήκαν την υπόγεια διάβαση, σε αντίθεση με την άλλη μικρή αρκούδα που πιθανότατα έχασε τον προσανατολισμό της και πέρασε πάνω από το δρόμο” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διδάκτωρ βιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του Αρκτούρου Αλέξανδρος Καραμανλίδης.
Ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου σε 350 -400 άτομα. Ζουν σε δύο ανεξάρτητους πληθυσμούς, οι οποίοι δεν επικοινωνούν γεωγραφικά μεταξύ τους. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός ζει στην ευρύτερη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου και ο δεύτερος στην οροσειρά της Ροδόπης. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται εξάπλωση του πληθυσμού και σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν παλαιότερα αρκούδες, όπως ο Όλυμπος.


agelioforos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top